Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kadın cinayetlerine Al Yazmalı tepki
05 Ağustos 2020 Çarşamba 18:05

Kadın cinayetlerine Al Yazmalı tepki

Muratpaşa Belediyesi’nin Ağustos ayı olağan meclis toplantısı, son zamanlarda artan kadın cinayetlerine tepki göstermek ve toplumsal duyarlılık oluşturmak için töre ve namus cinayetlerinde katledilen 467 kadının isminin yazılı olduğu Al Yazma Anıtı’nda ge

Muratpaşa Belediyesi’nin Ağustos ayı olağan meclis toplantısı, son zamanlarda artan kadın cinayetlerine tepki göstermek ve toplumsal duyarlılık oluşturmak için töre ve namus cinayetlerinde katledilen 467 kadının isminin yazılı olduğu Al Yazma Anıtı’nda gerçekleştirildi.

 

Muratpaşa Belediyesi’nin Ağustos ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantı, son olarak Muğla’da Pınar Gültekin’in, Antalya’da ise Hatice Şimşek’in katledilmesi nedeniyle kadın cinayetlerine dikkat çekmek ve toplumsal duyarlılık oluşturmak için Al Yazma Anıtı’nda gerçekleştirildi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın çağrısıyla töre ve namus cinayetlerinde katledilen 467 kadının isminin yazılı olduğu anıtın altında toplanan Belediye Meclis Üyeleri, kadın cinayetlerine ve kadına şiddete karşı tepkilerini dile getirerek kınadı. Toplantıda kadın meclis üyeleri de ellerindeki “Kadına şiddet insanlığa ihanettir, İstanbul Sözleşmesi yaşatır, kadına şiddete hayır” yazılı dövizlerle tepkilerini ortaya koydu.

sam_3687.jpg

“ŞİDDETİ YAŞAMIMIZDAN DIŞLAYALIM”

Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin toplumumuzun idealinde olan uygarlık seviyesine, milletimize yakışan bir tablo olmadığını dile getiren Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Tüm toplum kesimlerimizi, bütün insanlarımızı, kurumlarımızı bir seferberlik halinde bu konuyu düşünmeye ve bu konuda bir şeyler yapmaya davet ediyoruz. Şiddeti yaşamımızdan dışlayalım. Bunu yapamayan, cinsiyetler arası ve kuşaklar arası dengeyi sağlayamayan milletlerin dünya ile rekabet etme şansları yoktur. Bir seviyeye gelme, gelecek kuşaklarını güvenle büyütme şansı yoktur” dedi.

sam_3698.jpg

“HERKESİ DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Şiddete karşı herkesi duyarlı olmaya davet eden Uysal, “Biz bu tehdit altında toplumsal yaşamımızı sürdürmeye mahkum değiliz. Bütün toplum kesimlerinin, siyasi fikirlerin, kurumların, kamu yönetiminin seferber olması gerekiyor. Ülkenin birinci gündeminde bunun ele alınması gerekiyor. Şiddeti teşvik edici her türlü tutumun dışında olunması gerekir. Şiddeti hoş gören, idare eden, toplumsal yaşamın bir parçası sayan, farklı alandaki şiddeti onaylayan bir yapı asla bu milleti temsil edemez, geleceğe taşıyamaz, insanlarımıza güvenli bir sosyal yaşam sağlayamaz. Dünya ülkeleri ailesinde bir medeniyet ortalaması tesis etmemizi organize edemez. Bütün herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 

“BU GİDİŞE DUR DEMEMİZ LAZIM”

Kadın cinayetlerine her zaman yenilerinin eklendiğine dikkat çeken Uysal, “Bu gidişe bir dur dememiz lazım. Kaybettiğimiz bütün kadınlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Belediye olarak, Muratpaşa halkı olarak acımızı, üzüntümüzü ifade etmek istiyoruz. Bugün burada toplanmamızın ana fikri budur” ifadelerini kullandı.

 

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE DOKUNULMAMALI”

Toplantıda mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup sözcüleri de konuyla ilgili duygularını dile getirdi. CHP Grup Sözcüsü Canan Keleş, Başkan Ümit Uysal’ın çağrısıyla ilk kez belediye meclisinin belediye binasının dışında toplandığına dikkat çekti. “Burada toplandık çünkü içimiz çok acıyor, çünkü öfkeliyiz, artık yeter diyoruz” diyen Keleş, şunları dile getirdi:

“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre Temmuz ayı içerisinde erkek şiddetiyle katledilen kadın sayısı 36’dır. 11 kadının ise ölümü şüpheli. 1 ayda 47 can, 47 kadın katledildi. Kadın örgütlerinin, kadınlarımızın artık yeter dediği bu katliam ortamında İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması en hafif tabirle aymazlıktır. İhtiyacımız olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi değil, uygulanmasıdır. Eğer sözleşme gerekleri yerine getirilseydi 47 kadınımız ölmeyecekti. Kadınları ve kadın haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesi’ne dokunulmamalı. Biz kadınlar ayrımcılık, ayrıcalık değil, eşitlik ve adalet istiyoruz.”    

sam_3693-001.jpg

“ZARAR VEREN TÜM İNSANLARI KINIYORUZ”

Farkındalık yaratmak için meclis toplantısının Al Yazma Anıtı önünde gerçekleştirilmesine teşekkür eden AK Parti Grup Sözcüsü Özlem Gözaçan Biçer ise, “Kadına şiddetin her geçen gün arttığı bu zamanlarda tepki göstermek oldukça önemli. Etrafımızda şiddet yanlısı insanlar olduğu sürece daha çok kadın, çocuk, hayvan kısacası masumlar katledilecektir. Sadece güçsüz oldukları için. Kan donduran kadın cinayetlerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Kadın veya erkek olarak çocuklarımızı doğru yetiştirmek, ileride başka bir cana kıymasını engelleyecektir. Kadınlara, çocuklara, hayvanlara, doğaya zarar veren tüm insanları kınıyoruz” dedi.

sam_3702.jpg

“KADINLAR KAR GİBİ PAK VE MASUMDUR”

Türk töresinde kadının yerinin göğün 7’nci katı olduğunu belirten İYİ Parti Grup Sözcüsü Mustafa Hazar da, “Türk töresinde koca demek dağ demektir ve ne kadar yüce olursa olsun üstünde kar olmayan dağ eksiktir. Dağların yücesine kar yağar diye kadına da kocanın karı denilmiştir. Kar gibi pak ve masumdur kadın. Kadınlarımız başımızın üzerindedir” diyerek kadınların şiddete maruz kalmalarını kınadıklarını kaydetti. Hazar, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı olduklarının da altını çizdi.

 

AK PARTİ’DEN KORKMAZ’A TEPKİ

Öte yandan Temmuz ayı toplantısında İYİ Partili Kamil Korkmaz’ın seçildiği ihtisas komisyonlarındaki görevlerinden istifa etmesine rağmen, üyeliklere tekrardan talip olması AK Parti Grubu’nun tepkisine neden oldu. Komisyonlarda görev almanın kutsal olduğunu söyleyen AK Parti Grup Sözcüsü Özlem Gözaçan Biçer, görevi kabul etmemenin yakışıksız olduğunu söyledi. Kabul edilmeyen görevin tekrar talep edilmesinin de meclisi meşgul etmek olduğunu dile getiren Biçer, İYİ Parti Grubunu görevin kutsal olduğu ciddiyetine davet ettiklerini kaydetti.

 

KORKMAZ’DAN AK PARTİ’YE TEPKİ

Parti içi meseleyi dışarıya yansıttıkları için özür dileyen İYİ Partili Kamil Korkmaz ise, parti içi meseleleriyle ilgili AK Parti’nin konuşmaya hakkı olmadığını söyledi.  

 

İSTİFA ETTİĞİ KOMİSYONLARA TEKRAR KABUL EDİLDİ

Tartışmalardan sonra Kamil Korkmaz, istifa ettiği komisyonlara tekrardan üye olarak kabul edildi. Korkmaz ayrıca İsim Verme Komisyonu’ndan istifa eden Mustafa Hazar’ın yerine de seçildi.

 

UYSAL’A YETKİLER VERİLDİ

Toplantıda Başkan Ümit Uysal’a kredi borçlanmasında kullanılmak üzere teminat mektubu alabilmek için ve Belediye ile Atatürkçü Düşünce Derneği arasında protokol imzalamak için yetki verildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1862 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim