Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kadınlar siyasete aktif olarak katılmalı”
25 Ağustos 2019 Pazar 17:17

“Kadınlar siyasete aktif olarak katılmalı”

Siyasette kadın sayısının çok düşük olduğuna dikkat çeken Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, MYK Üyesi ve Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, “Kadınların aktif bir biçimde siyasetin içine katılması gerekiyor. Kadının siyasete katılması yalnızca ka

Siyasette kadın sayısının çok düşük olduğuna dikkat çeken Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, MYK Üyesi ve Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, “Kadınların aktif bir biçimde siyasetin içine katılması gerekiyor. Kadının siyasete katılması yalnızca kadının değil, hatta esas olarak erkeklerin sorunudur” dedi.

 

Çalışma planlarını belirlemek üzere Antalya'ya gelen ve partisinin il başkanlığını ziyaret eden Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi, Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, kadının siyasetteki yeriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Siyasette kadının çok az yer aldığını vurgulayan Ayvalı, bunun sadece kadınların değil erkeklerin de sorunu olduğunu belirterek zihniyet değişimi gerektiğini belirtti. HDP’de kadın sayısının fazla olmasının bir aldatmaca olduğunu ileri süren Ayvalı, İYİ Parti’de de genel başkan kadın olmasına rağmen kadın aday sayısının az olduğunu söyledi. Vatan Partisi’ndeki kadınların hedeflerini anlatan Ayvalı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşlerinin buluşmasına da tepki gösterdi.

 

EŞLER BULUŞMASINA TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu ile Edirne’de tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın buluşmasını hatırlatan Ayvalı, tepkisini dile getirerek şunları söyledi:

“Bir kafede buluşarak ‘Yüreğimiz Selahattin Demirtaş ile’ açıklaması yaptılar. Üzerine birde pasta keserek bunu kutladılar. Vatan Partisi Öncü Kadın olarak bizim yüreğimiz bölücü terör örgütü tarafından yönetilen Selahattin Demirtaş’ta değil, PKK’nın acımasızca katlettiği Aybüke Yalçın öğretmenle, 11 aylık Bedirhan bebekle beraber astsubay eşini ziyarete gittiği sırada PKK tarafından katledilen Nurcan Karakaya ile. Türk kadınının yüreği Selahattin Demirtaş’la değil, Mehmetçiğimizle, Aybüke Yalçın’la, Nurcan Karakaya ile atmakta, şehit eşleri, şehit anneleriyle çarpmaktadır. Yüreği Demirtaş’la atanlar Türk kadınını temsil edemez. Bu bulaşmaya dünyayı kurtaracak kadınlar anlamı yüklenmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu mümkün değil. Bu buluşmadan ne modern Türkiye tablosu, ne de dünyayı kurtaracak kadınlar çıkar. Çünkü, Türk kadını Atatürk devrimleriyle yeniden doğmuştur. HDP, şuan en Amerika’ncı, en gerici parti konumundadır ve Atatürk devrimlerini, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni hedef almakta. Sırtını dayadığı terör örgütü, Atatürk Cumhuriyetini silahlı bir biçimde yıkmak için çabalamakta.”

 

“VATAN BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI VE ÜRETİM DEVRİMİNİN BAŞARISI ÖNEMLİ MESELELERİMİZ”

Vatan Parti’li kadınlar olarak önümüzdeki dönemin görevlerini doğru tespit etme ihtiyacı hissettiklerini söyleyen Ayvalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki dönemin en önemli görevlerinden biri vatan savaşının başarıya ulaştırılmasıdır. Bir Türk kadını ancak bağımsız, başı dik bir ülkede özgür ve eşit bir şekilde yaşayabilir. Üzerine bombalar atılan bir ülkede Türk kadınının eşitlik, özgürlük mücadelesi vermesi mümkün değildir. O nedenle bizim birinci meselemiz vatan bütünlüğünün korunması, milletimizin birliğinin sağlanması ve her anlamda siyasi ve ekonomik olarak tam bağımsızlıktır. Tam bağımsız bir ülkede Türk kadınının bağımsız, başı dik, özgür yaşaması mümkündür. İkinci meselemiz ise, üretim devriminin başarıya ulaştırılmasıdır. Hepinizin gördüğü gibi üretemez hale, Trump’ın ‘Sizi ekonominizle mahvederiz’ dediği noktaya geldik. Dış tehditlere karşı koyabilmek için bağımsız ve üreten bir ekonomiye sahip olmak mecburiyetindeyiz. Kadınlarımızın önemli bir üretime katılma sorunu var. Üretim devrimiyle kadınların üretime, çalışma hayatına katılması, kadın emeğinin değerlenmesi mümkün olacaktır. Kadının katılımı olmadan vatan savaşı ve üretim devrimi başarıya ulaşamaz. Bizim görevimiz bunların başarıya ulaşmasını sağlamak.”

 

“EŞİTSİZLİKLERLE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Eşitsizliğin de kadınlar için önemli bir sorun olduğunun altını çizen Ayvalı, “Eşitsizlikle de mücadele edeceğiz, fakat bu mücadeleyi sistemin muhalefetine kurban etmeyeceğiz. Toplumsal mücadelelerden soyutlanmış etnikçiliğe, kimlikçiliğe, cinsiyetçiliğe, cinsel özgürlüğe indirgenmiş bir kadın mücadelesini kabul etmiyoruz. Çünkü, bu mücadele Türk kadınının özlemlerini, hayallerini, isteklerini yansıtmamakta. Bir grup marjinal eğilimin önderliğinde yürütülmekte. Bunun karşısına vatanına, milletine, haklarına sahip çıkan bir çizgiyi koyuyoruz” dedi.

 

“KADINLAR SİYASETE AKTİF OLARAK KATILMALI”

Siyasetin Türkiye’deki en erkek egemen alanlardan birisi olduğunu söyleyen Ayvalı, “Kadınların topluma yüklediği rol apolitik, daha narin olmak, net olmamak. Kadının en az yer aldığı alan siyasettir. Kadın milletvekili ve bakan oranına baktığımızda 2 kadın bakanın olduğunu, kadın milletvekili sayımızın da çok düşük olduğunu görüyoruz. Kadın belediye başkanlarının sayısı çok çok düşük. Siyasi partilerin yönetim kademelerindeki kadınların sayısı düşük. Bu ne yazık ki bizim hayalini kurduğumuz Türkiye tablosuyla uyuşmuyor. Bu tablonun değişmesi için kadınların aktif bir biçimde siyasetin içine katılması gerekiyor. Kadınlar siyasete katılırken ataerkil anlayıştan kaynaklı engellerin de temizlenmesi gerekiyor. Bu kadınıyla erkeğiyle bir zihniyet değişimini mecbur kılıyor. Kadının siyasete katılması yalnızca kadının değil, hatta esas olarak erkeklerin sorunudur. Kadın siyasete katılamıyorsa, şiddet görüyorsa bu yalnızca kadının sorunu değil. Erkeklerin de zihniyet değişimini zorunlu kılıyor. Bunu da kadın erkek birlikte verilecek bir mücadele olarak görüyoruz” diye konuştu.

 

“ALDATMACA”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kadın olduğuna dikkat çeken, HDP’de ise kadınların çok görünmesinin bir aldatmaca olduğunu iddia eden Ayvalı, “Seçimlere bakın neredeyse en az kadın aday çıkaran parti, İYİ Parti. AK Parti ve CHP’den sonra gelir. Kadın olsun diye kanının olması da doğru değil. Kadınlar hak ettikleri için orada yer almalılar ve hak ettiği halde ona dönük bir ayrımcılık varsa bununla mücadele edilmeli. HDP’de eş başkanlık var. Bildiğiniz gibi erkek yanında birde kadın olsun diye kadın eş başkan seçiliyor. Bu bir kandırmacadan ibaret. HDP’nin kadın hakları, çocuk hakları savunuculuğu kandırmacadan ibaret. Kadınlar HDP’de çok gibi görünse de bu bir kandırmaca. Çünkü, kadına şiddet kadınların temel sorunlarından birisidir, fakat terör şiddetin en ağır biçimidir. Hem kadına karşı şiddetle mücadele edip hem terörü savunmak mümkün değil. Vatan Partisi’nde bütün kadınlar yönetimde yer almayı, erkeklerle omuz omuza çalışmayı hak ediyorlar. Elbette ki bizim partimiz açısından da geliştirilmesi gereken durumlar vardır. Bunu önümüzdeki süreçte hep beraber değiştireceğiz” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3358 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim