Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2238.926
    %-0.24
  • Dolar
    32.3364
    %0.08
  • Euro
    35.0937
    %-0.33
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kadınlar Yıldız’ı muhatap almıyor
20 Eylül 2019 Cuma 17:35

Kadınlar Yıldız’ı muhatap almıyor

Sosyal Doku Derneği ve Sosyal Doku Vakfı’nın kurucusu İlahiyatçı Nureddin Yıldız’ın kadınların 90 kilometreden fazla araç kullanmasının dinen uygun olmadığına yönelik sözlerine tepki gösteren kadınlar, Yıldız’ın sözlerini kabul etmediklerini ve muhatap

Sosyal Doku Derneği ve Sosyal Doku Vakfı’nın kurucusu İlahiyatçı Nureddin Yıldız’ın kadınların 90 kilometreden fazla araç kullanmasının dinen uygun olmadığına yönelik sözlerine tepki gösteren kadınlar, Yıldız’ın sözlerini kabul etmediklerini ve muhatap almadıklarını söyledi.

 

Daha önce birbirini tanımayan kadınla erkeğin asansörde yalnız kalması durumunda halvet şartlarının oluşacağı yönündeki açıklamasıyla gündeme gelen Sosyal Doku Derneği ve Sosyal Doku Vakfı’nın kurucusu İlahiyatçı Nureddin Yıldız’ın, kadınların araba kullanmalarıyla ilgili bir soruya verdiği cevap büyük tepki topladı. Bazı kadınlar tepkilerini tiye alarak gösterirken bazıları da sert dille eleştirdi. Yıldız’a kadınların yanı sıra erkeklerde tepki gösterdi. Antalya’nın önde gelen kadınları, Yıldız’ın söylediklerini dikkate almadıklarını vurguladı.

nureddin-yildiz.jpg

“İSTANBUL’DAN BOLU’YA” ÖRNEĞİ

“Kadınların araba kullanmasında sakınca var mıdır?” şeklindeki bir soruya cevap veren Yıldız, “Fıkıh açısından tek sorun kadının direksiyonun başında yanında mahremi yoksa 90 kilometreden fazla araç kullanmasıdır. Çünkü, Peygamber efendimiz kadının 90 kilometreden fazla bir yere yanında 2-3 kadın da olsa yanında mahremi olmadığı sürece gitmesini yasaklamıştır. Mesela İstanbul’dan Bolu’ya tek başına bir hanımefendi araç kullanarak veya başka bir bayanın aracına binerek gidemez. Bu engeli kaldırdıktan sonra örf direksiyon başında kadınları da normal kabul ediyorsa bir sıkıntı yok demektir” dedi. Yıldız’ın bu cevabını değerlendiren kadınlar ise muhatap alınmaması gerektiğini kaydetti. Kadınların yaşam biçimlerine ve ne yapıp yapmayacaklarına karışılmaması gerektiğine işaret eden kadınlar sert tepki gösterdi.

 

EGE’DEN VİDEOLU TEPKİ

Tepkisini göstermek için Nureddin Yıldız’ın kadınların araba kullanmalarıyla ilgili sözlerinin yer aldığı videoyu sosyal medya hesabından paylaşan Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, “Ağzına kaşık götürebilen fetva veriyor” diye yazdı. Ardından araç kullanırken çektiği bir videoyu paylaşan Ege, “Yormayın... kolaylaştırın. Ya da hiçbir şey yapmayın” notunu düştüğü paylaşımında, “Bazen düşünmüyor değilim. Kimi insanlar bu dünyaya sadece birilerini yoğurmak için gelmiş olabilirler mi? Yoğurmak! yoruyorsunuz” dedi.

yeliz-gul-ege.jpg

KURT: “MUHATAP ALMAYA DEĞMEZ”

“Bunları muhatap almamak gerekir” diyen Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ise, “Bunlar muhatap alınacak kişiler değil. Muhatap almaya değmez. Bunları gündeme getirmek, demeçlerini ciddiye almak doğru değil. Bu tür düşünceleri ve kişileri dikkate almamak gerekiyor. Böyle bir şey mümkün mü? Bize dinimizi olduğu gibi, gerçek anlamda anlatmaları gerekir. Dini bilgileri doğru bir şekilde ve yerinde vermeliler. Onun dışında abuk sabuk şeylerle insanları meşgul etmemeliler. Ben bu tür açıklamaları ve kişileri dikkate almıyorum” ifadelerini kullandı.

semanur-kurt-001.jpg

“DİNE DE ZARAR VERİYOR”

Yıldız gibi söylemlerde bulunanları dikkate alanların eğitime ihtiyacı olduğunu da kaydeden Kurt, “Bizim kitabımızı, dinimizi en iyi şekilde anlatanlara ihtiyacımız var. Kur’an-ı Kerim’de, dinimizde olmayan şeyleri millete empoze etmeleri dine de zarar vermekte. Bu tür kişilerin eğitim kurumlarında yer almaması, toplumun da bunlara itibar etmemesi gerekir” dedi.

 

“DEĞERLENDİRMEYE BİLE GEREK YOK”

Yıldız’ın söylediklerinin kendisini bağladığını vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci de, “Kaç kilometre araba kullanacak, araba mı uçak mı kullanak? Ne kullanacağına kadınlar kendisi karar verir ve istediği yere gider. Biz özgür bir toplumuz. Özgür toplumda yaşayan, eşit bireyler olarak tüm kadınlar, algı yönetmelere, yönlendirmelere kapılmayacak ve ciddiye almayacak kadar kararlıdırlar. Kadınlar ne yaptığını bilen insanlardır. Yıldız’ın söylediklerini değerlendirmeye bile almaya gerek görmüyorum. Kendi safsataları olarak görüyorum. Kadınları bağlayan bir durum değildir. Kadınlar ne yapacağını zaten bilir” diye konuştu.

nilufer-deveci-chp-milletvekili-aday-aday-kadin-kollar-bsk.-2018.jpg

“KİLOMETREYİ NEYE GÖRE ÖLÇMÜŞ?”

“Kaç çocuk doğuracağına, nereye gideceğine, ne giyeceğine, nerde ineceğine ve bineceğine, ne kullanacağına toplumun eşit ve özgür bireyleri olarak herkes kendisi karar verebilir” diyen Deveci, “İzmir’deki, Antalya’daki belediye otobüslerinde kadın şoförlerin olduğunu görüyoruz. Kilometreyi neye göre ölçmüş ve karar vermiş? 90 kilometre nedir?” diye sordu.

 

“KADINLARIN KARARLILIĞI GELECEĞİ AYDINLATACAK”

Din üzerinden kadınlarla ilgili yapılan açıklamaları da değerlendiren Deveci, sözlerini şöyle noktaladı:

“Dini kullanarak erkeklerin kadınlar üzerinde baskı oluşturmasına gerekçe üretiyorlar. Bu bir algıyı yönetme. Dinde böyle bir şey yok. Özellikle kadını ikinci sınıf vatandaş yapma, eve kapatma anlayışının başka bir versiyonu olarak görüyorum. Bunları değerlendirmeye bile almaya gerek yok. Bizler eğitimli bireyler olarak, eğitimi geliştirmeliyiz. Kadınlarımızı, kızlarımızı okuyarak meslek sahibi olmaları yönünde desteklemeliyiz. Bireysel haklarının farkındalığını öğretmeliyiz. Tüm kadınların ve kızların, geleceği aydınlatacak bireyler olduğunu anlatmalıyız. Ülkenin kurtuluşunda kadınların emeği var. Geleceğin ilerlemesinde de yine kadınlar olacaktır. Bizler, kadınların huzurlu, mutlu ve özgür bireyler yetiştireceği inancıyla hareket ediyoruz. Atatürk’ün bize verdiği birey olma hakkımızı, seçme ve seçilme hakkımızı kullanarak toplumu yönlendireceğiz. Ben Atatürk’e olan vefa borcumla mücadele ediyorum. Kadınların inancının, direncinin ve kararlılığının geleceği aydınlatacağına, algı ve anlayışı değiştireceğine inanıyorum.”

aysen-hamamcioglu-mmo-antl,-sb.-bsk.-2017-3-001.jpg

HAMAMCIOĞLU: “ÜZÜCÜ”

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu da, “Bizler ülkemizde kadınların yaşadığı sorunları her fırsatta dile getirmeye çalışırken, kadını kısıtlamaya yönelik bu tarz söylemler maalesef ülkemizdeki kadın erkek ayrımını daha da yaygınlaştırmaktan öteye gitmemektedir. Günümüzde çağı yakalayamamış Suudi Arabistan gibi ülkelerde dahi kadınları sosyal hayattan dışlamak artık çok güç. Öyle ki kadınların dünya üzerinde araç kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da artık kadınlar araç kullanabiliyor. Bu kadar olağan durumların bile Türkiye gibi birçok Avrupa ülkesinden daha önce kadınlara demokratik hakların verildiği bir ülkede gündem olması üzücü” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2877 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim