Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2503.351
    %0.78
  • Dolar
    32.5935
    %0.13
  • Euro
    34.7997
    %0.10

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Kaleiçi’ne bakarken…

23 Ekim 2017 Pazartesi 00:41

 Kaleiçi’nin en önemli sorunun bu yerleşim biriminin yaşam alanı mı; yoksa ticaret alanı mı olduğunun bilinememesi… Ya da son yıllardaki yapısal değişimden Kaleiçi’nin yol haritasının anlaşılamaması…

            Hepsi söylenebilir.

            Ama gerçek olan şu ki; Kaleiçi sadece ülkemizin çok önemli bir tarihi mekanı değil, uluslar arası düzeyde tarihi ve kültür özelliklerine sahip bir yerleşim alanı olması…

   Antalya’nın değil, ülkemizin sayılı eşsiz tarihi miraslarından birisi olan Kaleiçi’ndeki kronik sorunların çözülememesi yüzünden cazibesi her geçen gün azalıyor…

            Tarihle iç içe olan, farklı medeniyetlerden izlerin barındığı, Antalya’nın sosyal ve kültürel değerlerinin korunduğu tarihi Kaleiçi semti; görsel güzelliğinin yanında kronik sorunlarının çözülememesi yüzünden her geçen gün kan kaybediyor.

            Kaleiçi’nin en önemli sorunun bu yerleşim biriminin yaşam alanı mı; yoksa ticaret alanı mı olduğunun bilinememesi olduğunu söyleyen çevre esnafı, yapısı gereği daracık yollarda park edilen araçların, görüntü kirliliğinin ve aydınlatma sorununun en önemli sıkıntılar olduğunu söylüyor her defasında.

            Aslında haksız sayılmazlar…

            Yıllardır süregelen bu “belirsizliği” aşmak adına son yıllarda atılmış umut verici adımlar var.

            Kaleiçi’nin sosyo-kültürel yapısına, ticari vizyonuna ek olarak sanatı ve tarihi misyonu birleştirici ana öğeleri tüm yönleriyle ortaya koyabilecek sinerjiyi yakalama hedefine yönelik Muratpaşa Belediyesi’nin geleneksel hale getirmeye çalıştığı Kaleiçi Festivali bunlardan bir tanesi.

            Antalya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu özgün mekanın tanıtımına yönelik son dönemdeki çalışmaları da dikkat çekici.

            Asıl sorunun tanıtım paydasında olduğunu düşünüyorum.

           

            Kaleiçi’nin 80’li yıllardaki cazibesini arttırmak için proje oluşturulmasını, yerli halkın da bu merkeze gezi amaçlı gelmesini sağlayacak bir sinerjinin bir an önce oluşturulması gerek.

            Bu ruhu yakalayabilmek çok önemli.

            Şurası bir gerçek ki; Kaleiçi gibi çok önemli bir marka değerimiz olmasına karşın bu markayı kullanamıyoruz.

Büyükşehir Belediyesi’nin kısa süre önce bu alanda yaptığı düzenleme çalışmaları çok olumlu olsa da, tanıtım noktasındaki eksiklik aşılamadı.

  Biz biliyoruz ki birçok turist eşi benzeri olmayan bu tarihi mekanı gezmeden şehrimizden ayrılıyor. Gezse de çok kısa süreliğine geziyor ve alış veriş yapmadan ayrılıyor. Kaleiçi’nin çekim gücünü arttıracak sosyal ve kültürel projeler hayata geçirilmeli. Eğer bu gerçekleşmezse tarih kokan bu yaşam alanı sadece Yaz aylarında kısa süreli gezilen bir merkez olarak kalacak. Özellikle görüntü kirliliği ile aydınlatma sorunun acilen çözümlenmesi gerek.

            Ekim ayının sonlarını yaşadığımız bugünlerde Kaleiçi’ndeki sessizlik ve esnafın durgun geçen sezon adına serzenişi dikkat çekici.

            Daha çok tanıtım, daha çok kültür ve sanat odaklı organizasyon gerek.

                                   

Bu yazı toplam 3255 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim