Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.452
    %0.77
  • Dolar
    32.3734
    %0.12
  • Euro
    34.9681
    %-0.17
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kamu iş görenleri yoksullaşıyor
12 Eylül 2018 Çarşamba 00:59

Kamu iş görenleri yoksullaşıyor

Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, kamu iş görenlerinin aldığı maaşın, yüksek enflasyona yenik düştüğünü söyledi.
ENFLASYON ZİRVE YAPTI
 
Yüksek enflasyon sarmalı nedeniyle maaşların günden güne eridiğine vurgu yapan Balık,  “Ülkemiz, tarihimizin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır. Son dönemlerde yaşanan ekonomik ve siyasi kriz kamu iş görenlerini daha da  yoksullaştırmaktadır. AKP iktidarının 16 yıl boyunca uyguladığı çarpık ekonomik modelin neticesi olarak ortaya çıkan krizin bedelini yine en çok ülkemizin çalışanları ödemektedir. Enflasyon oranı Ağustos ayı içerisinde yüzde 17,90 oranına yükselerek son 14 yılın zirvesine ulaşmıştır. Buna bağlı olarak açlık ve yoksulluk oranları enflasyon ve döviz de yaşanan kur krizine bağlı olarak artmaya devam etmektedir. Ekonomi de yaşanan daralma ve ülke siyasetinde yaşanan belirsizlikler yılsonun da enflasyon oranlarının yüzde 20 oranına yükseleceğinin emarelerini ortaya çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı. 
 
mehmet-balik-002.jpg
MAAŞLAR GÜNDEN GÜNE ERİDİ
 
Avrupa Birliği ülkelerinde çalışan kamu iş görenleriyle, Türkiye’de çalışan kamu iş görenleri arasında çok ciddi ücret farklılığı olduğuna dikkat çeken Mehmet Balık,  TL’deki değer kaybı nedeniyle ücretlerin günden güne eridiğini aktardı. İktidarın öğretmenlere seçim öncesi 3600 ek gösterge sözü verdiğini hatırlatan Balık, “Özellikle AB ülkelerin de çalışan kamu iş görenlerinin aldıkları ücretler ile ülkemiz de kamu iş görenlerinin aldıkları ücretler arasında ciddi oran farklılıkları bulunmaktadır. Yaşanan ekonomik daralma ve kur krizine bağlı olarak TL’de yaşanan aşırı değer kaybı, ülke çalışanlarımızın ücretlerini günden güne eritmektedir. 24 Haziran seçimleri öncesinde ‘’3600’’ ek gösterge sözü verilen öğretmenler ve sağlık personellerin ekonomik durumu ile AB ülkelerin de çalışan öğretmenlerin ve sağlık personellerinin ekonomik durumu arasında kayda değer farklılıkları bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. 
 
“YILLIK ENFLASYON ORANLARI TEMEL ALINMALI”
 
Avrupa Birliği’nde çalışan kamu iş görenlerinin aldıkları ücretler ile Türkiye’deki kamu iş görenlerinin aldıkları maaşları karşılaştıran Balık, arada derin farklılıklar olduğuna dikkat çekti.  Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık; “Temmuz ayı ile birlikte memurlar için üç ayrı artış ortaya çıktı. Maaşlara yüzde 3,5 zam alan memurların enflasyon farkı da yüzde 5.17 oldu. Ayrıca Memurların üçüncü zamları ise her ay aldıkları aile yardımlarında gerçekleşti. Lakin buna rağmen Kamu İş Görenlerinin ücretleri halen yoksulluk ve enflasyon oranlarının altında seyrettiği görülmektedir. Temmuz ayı zam oranlarına göre kamuda çalışan en yüksek Öğretmen maaşı  4.247 TL iken  yüksek öğrenim mezunu hemşire maaşı ise 4.124 TL olmuştur. Yoksulluk oranının 7.000 TL ve enflasyon oranlarının yüzde 17.90 olduğu ülkemizde kamuda çalışan öğretmen ve hemşirelerin ücretleri AB ülkelerinde çalışan aynı meslek gruplarının kazançlarına göre oldukça düşük seviyedir. Kur krizine bağlı olarak güncel döviz oranları baz aldığında, öğretmen ve hemşirelerimizin maaşları döviz kuru karşısında günden güne erimektedir. AB ülkelerinde yeni mesleğe başlayan öğretmen ve hemşirelerin yıllık kazanç oranları 35.000 ile 40.000 Euro civarında değişim gösterirken, ülkemiz de öğretmen ve hemşire maaşları yıllık olarak 7000 Euro, aylık olarak ise yaklaşık 600 Euro civarına denk düşmektedir. Seçim öncesi vaat edilen 3600 ek göstergenin öğretmen ve hemşirelerimizin ücretlerine yansıtılmalı, toplu iş sözleşmesi oranları artan yoksulluk ve enflasyon verilerine göre yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca kamu iş görenlerinin ücretleri de yoksulluk ve yıllık enflasyon oranları temel alınarak tekrar gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı. (Haber: Eyüp KOÇAK)
Bu haber toplam 1936 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim