Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2491.542
    %0.30
  • Dolar
    32.5421
    %0.12
  • Euro
    34.719
    %0.08

Yusuf Katrağ

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yusuf Katrağ

Kepez’in sorunu…

05 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00

Antalya’nın uzun yıllar sonrası öngörülmeden yapılan imar planları nedeniyle geçmişten günümüze gelen, muhtemelen bundan sonraki süreçte de uzun yıllar boyunca devam edecek olan birçok sorunu bulunuyor.

Bu sorunların bazılarından bahsedecek olursak, bugün yetersiz kalan yolları, yetersiz olan otoparkları, nefes alınabilecek gerçek manada yaşam merkezi olması gereken parkların yokluğunu, insanların kıyıda köşede kalmış küçücük parklara mahkum olmasını, küçücük odalı dairelerde yaşamak zorunda kalmalarını, neredeyse hiç yeşil alanı ve otoparkı olmayan binaları sayabiliriz.

Antalya’nın geçmişteki yöneticiler tarafından ranta dayalı bir büyümeye mahkum edilmesi, bu sorunların ana sebebi.

Özellikle turizmle birlikte şaha kalkan Antalya rantı, en ufak toprak parçasının bile yeşil yeşil dolarlar olarak görülmesine neden oldu.

Hal böyle olunca da geleceği planlamaktansa günün rantına odaklanıldı ve günü kurtarıcı işlere imza atıldı.

Bırakılan yolların, otopark ve yeşil alanların gün gelip ihtiyaçlara cevap veremeyeceği öngörülemedi.

Hoş, şimdide öngörüldüğünü söyleyemeyiz.

Bugün Muratpaşa’yı örnek alacak olursak, denize yakın olan bölge ile iç bölgelere baktığımızda büyük bir uçurumun olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Refah seviyesi yüksek yaşam alanlarının deniz kıyısında yoğunlaştığını iç kesimlerin ise klasik şehir manzaralarıyla dolu olduğunu herkes bilir.

Bir zamanlar bataklık olan Konyaaltı’nın ise Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ilçeye getirdiği vizyonla bugün Antalya’nın en gözde yeri olduğunu görüyoruz.

Antalya’nın arka bahçesi olarak görülen Kepez ise, gelişiyor gelişmesine de maalesef geçmişin sorunlarının etkisi altında.

Başkan Hakan Tütüncü’nün de dile getirdiği gibi, geçmişte yapılan imar planları küçük binalar ve parseller öngörmüş.

Yolları da aynı şekilde dar bırakılmış.

Yollar dar, parseller küçük olunca yeterli otoparkı ve yeşil alanı olmayan küçük binaların ortaya çıkması da kaçınılmaz oluyor.

Özellikle dar bütçe ile müteahhitliğe yeni adım atanlar da rant peşinde koşarak küçük, yeterli otoparkı ve yeşil alanı olmayan binalar inşa ediyor.

Çünkü, dar bütçe ile küçük parseller üzerine inşa edilen küçük binalardan elde ettikleri kazanç, diğer büyük bütçeli işlere göre daha fazla.

‘Bir daire fazla alırım’ düşüncesinde olan arsa sahipleri de ileride ortaya çıkabilecek sorunları öngöremeyerek el sıkışıyor bu müteahhitlerle.

Durum böyle olunca da refah seviyesi yüksek yaşam alanlarının ancak kısıtlı alanlarda yaratılabildiğine üzülerek şahitlik ediyoruz.

Aslına bakarsanız bunun çözümü var.

Bu çözüm için, Kepez Belediyesi’nin geçmişte planlanan küçük parsellerle ilgili sorumluluk alarak arabuluculuk rolünü üstlenmesi gerekiyor.

Henüz yapılaşmaya açılmamış alanlardaki parsel sahipleriyle görüşülerek arsalarını parsel bazında değil de ada bazında değerlendirmeleri sağlanabilirse Tütüncü’nün ilke olarak benimsediği daha büyük alanlara, binalara ve refah seviyesi yüksek yaşam alanlarına ulaşılabilir.

Bu noktada ada bazındaki tapular, Kepez’in geleceği açısından, arsa sahiplerinin anlaşarak daha büyük yaşam alanlarının yaratılması bakımından önemli.

Bundan sonraki bütün tapulamalar ve planlamalar ada bazında yapılmalı.

Birde Kepezlilerin en büyük sıkıntılarından birisi, Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde yüksek katlı binalara izin verilirken zemini bu ilçelerden daha sağlam olan Kepez’de bunun yapılmaması.

Gerçi son zamanlarda yapılan imar revizyonlarıyla kat artışlarının olduğunu görüyoruz ama bunun da ne kadar Kepezlileri ikna edeceğini, daha refah yaşam alanları getireceğini gelecek yıllarda göreceğiz.

Sözün özü, Kepez’de şimdiye kadar olanlar oldu ama bundan sonrasını düzeltmek mümkün.

Sadece; ranta dayalı olmadan günümüz sorunlarının yaşanmayacağı, yeterli sosyal donatı alanlarının ayrıldığı, daha refah yaşam alanlarının planlanması yeterli.

Bence Kepez’deki en önemli sorun parsellerin küçüklüğünün yanında kat artışlarının geç gelmesi, küçük işlerle büyük rantlar elde etme peşinde koşan müteahhitler ve arsa sahiplerinin geleceği öngöremeyerek kısa süreli ranta razı olması.

Bu yazı toplam 714 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim