Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kesik Minare çelişkisi
23 Mayıs 2019 Perşembe 16:10

Kesik Minare çelişkisi

Antalya’nın tarihini yansıtan Kesik Minare’nin restorasyonuna Antalyalıların tepkisi dinmezken, Kaleiçi esnafı restorasyon ile yeni halini alan Kesik Minare’nin turistlerin ilgisini çekeceği ve ziyaretçi sayısının olumlu etkileneceği kanaatinde.

Antalya'nın simge yapılarından Şehzade Korkut Camisi (Kesik Minare)’nin 1896 yılında Kaleiçi’nde çıkan yangında yok olan külahı, restorasyon çalışmaları dahilinde yeniden giydirildi. 123 yıl boyunca Kesik Minare olarak anılan camiye külah giydirilmesi Antalyalıların tepkisine neden olurken, Kaleiçi esnafı yeni görüntüden memnun olduğunu söyledi.

“HARABE ŞEKLİNDE DURUYORDU”

Kesik Minare’nin restorasyonuna olumlu baktığını söyleyen Kaleiçi esnaflarından Ali Yumuşak; “Cami yapıldıktan sonra daha güzel olacak. Arka tarafında orijinalinde kapalı alanlar vardı, harabe şeklinde duruyordu ve oranın ne olduğunu kimse bilmiyordu. Yarın onlar yapılıp göz önüne çıktığı zaman muazzam bir görüntü olacak. Orijinali kesik minare değil, yangın sonucu külahı yok oldu. Restorasyon ile eski haline getirildi” diye konuştu.

“YÜZDE 90’I AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK”

100_0519.jpg

Daha önce emlakçı olduğunu ve turizm sektöründe de yer aldığını söyleyen bölge esnafı Mehmet Coşkun; “Caminin önünde küçük bir mescit alanı var, arkasının yüzde 90’ı açık hava müzesi olarak açılacak. İnsanların sadece minare ile ilgili tepkisi var. Ama zaten yangından önce üzerinde bir külahı vardı. Kanuna göre restorasyon yapıldığı zaman aslına uygun olarak yapılması lazım” dedi.

“AÇIK HAVA MÜZESİ ARTI PUAN KAZANDIRIR”

Turistlerin Kesik Minare için gelmediğini söyleyen Coşkun, caminin yeni görüntüsünün turist sayısını olumsuz yönde etkilemeyeceğini belirtti. Coşkun; “Caminin arka tarafında yapılacak olan açık hava müzesi sayesinde turist sayısı olumlu etkilenir. Açık hava müzesi artı puan kazandırır. Arkası metruk bir alandı, şimdi gezilebilecek bir alana çevriliyor. Turistler, müzeden daha çok buradaki eski camileri gezip video ve fotoğraf alıyor. Yapılmış, ilgilenilmiş yer daha çok ilgi çeker” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK KESİK MİNARE, BALBEY MAHALLESİ’NDE”

100_0530.jpg

30 yıldır bölgede esnaf olduğu söyleyen Nurettin Özsevinç de; “Şehzade Korkut Camisi 1896 yılında çıkan yangın neticesinde tahrip oldu. Caminin tahrip olan haline Kesik Minare demişler. Gerçek Kesik Minare Camisi Balbey Mahallesi’nde bulunuyor. Restorasyon yapılması gayet iyi oldu, miraslarımıza sahip çıktık. Ayrıca burası cami müze olacak. Turist gezip görmek için bir bedel ödeyecek, o bedel de Kültür Bakanlığı’nın kalkınma hamlesine yardımcı olacak. Bu yapı bence çevresel olarak da faydalı. Görsel kirlilik kalktı daha temiz bir yer olacak” dedi.  

“YİVLİ MİNARE ONARILDIKTAN SONRA ZİYARETÇİSİ ARTTI”

Kesik Minare’ye külah giydirilmesinin tarihi yok ettiğini, ziyaretçi sayının etkileneceği sözlerine cevap veren Özsevinç; “Gündemde konuşulan restorasyon olduğu için turist sayısı etkilenir gibi sözler demagoji, gerçeği yansıtmıyor. Yivli Minare’de eskiydi ama onardıktan sonra ziyaret eden turist sayısı arttı. Bir enkaz eskiye göre ne kadar iyi yapılırsa o kadar güzel rağbet olur. Avrupa ülkelerine bakıyorum, adamlar tarihine çok önem veriyor. Aslının aynısını yapıyorlar. Burada fabrika veya yüzme havuzu yapılmıyor, aslının aynısı yapılacak tarih ortaya çıkacak. Turist de zaten bunun aslını görmek üzere buraya geliyor. Ben 30 yıldır buradayım çok soru ile karşılaştım. Turistler ‘siz tarihinize böyle mi sahip çıkıyorsunuz’ dediler, ben geçiştirdim. Turist de caminin orijinalini görmek istiyor. Yeni hali ile turist sayısında artış olacağını düşünüyorum. Bugün bir Perge’ye, Aspendos’a, Side’ye nasıl gidiyorlarsa buraya da gelecekleridir” ifadelerini kullandı.

“KESİK MİNARE ADIYLA ANILMASINDAN YANAYIM”

100_0532.jpg

Uzun yıllardır Kaleiçi’nde esnaf olduğunu belirten Ali Çetinkaya; “Zamanında cami birçok kere yapılmış. Hemen hemen her dönemde değişikliklere uğramış. Yeni görüntüsünün kesik durmasından iyi olduğunu düşünüyorum. Ama yine de Kesik Minare adıyla anılmasından yanayım. Genel olarak Kaleiçi dediğiniz zaman kültürel anlamda turistlerin gelip ziyaret ettikleri bir belde olduğu için gelen turistler daha rahat gezecek, daha teferruatlı göreceklerdir. Daha iyi bilgi de alacakları için turist artışını da etkileyecektir. Yeni şekli ile ilginin de artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“KESİK MİNARE ESKİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞSUN”

whatsapp-image-2019-05-23-at-16.19.19.jpeg

Caminin külah giydirilmiş haline olumsuz bakan esnaflar Kesik Minare’nin yeni halinin ilgi çekici olmadığını gelen turist sayısının olumsuz yönde etkileyeceğini belirttiler.  İsmini vermek istemeyen esnaflar tarihi açıdan önemli olan Kesik Minare’nin farklı görüntüsüyle diğer camilerden ayrıldığı için turistin ilgisini çektiğini ifade ederek, caminin külahsız haliyle kalmasını istediklerini, etrafının restore edilmesinin tarihi zedelemeyeceği belirterek Kesik Minare’nin eski görüntüsüne dönüştürülmesi gerektiğini söylediler. HABER: AYSEL ÖNER

Bu haber toplam 3552 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim