Bugün 16 Nisan 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2471.216
    %-0.51
  • Dolar
    32.4424
    %0.11
  • Euro
    34.4823
    %-0.10
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kesik Minare için referandum talebi
08 Ağustos 2019 Perşembe 17:06

Kesik Minare için referandum talebi

Anadolu Birliği ve STOKDER Genel Başkanı Bedri Yalçın, restore edilerek üzerine külah takılan Kesik Minare için referandum istedi.

Anadolu Birliği ve STOKDER üyeleri, 123 yıl önce yanan Şehzade Korkut Camii restorasyonu kapmasında üzerine külah takılan Kesik Minare önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Üyeler adına açıklamayı yapan Anadolu Birliği ve STOKDER Genel Başkanı Bedri Yalçın, birlik ve beraberlik içiresinde karar verilmesi için referandum istediklerini söyledi.

 

“OLDUBİTTİYE GETİRİLMESİNE KARŞIYIZ”

Antalya gündemini uzun süredir işgal eden ve tepkilere neden olan tarihi Kesik Minare’deki fiziki değişiklik konusunda sessiz kalmalarının mümkün olmadığını söyleyen Yalçın, “Biz kamuoyunu işgal eden Kesik Minare camisinin minaresinde yapılan değişikliğin oldubittiye getirilerek kabul edilmesine karşı olduğumuzu bildirmek için buradayız” dedi.

sam_8799.jpg

“KARARLAR MÜZAKERE İLE ALINMALI”

Antalya’nın turizmin başkenti bir dünya şehri olduğunu vurgulayan Yalçın, şunları dile getirdi:

“Burada kamu görevi yapan yöneticilerimizin biliyorsunuz ki belli bir görev süresi var.  Bu değerli yöneticilerimizin görev süreci içerisinde kamuoyunu yakından ilgilendiren konularda karar verirken seçilmiş yerel yöneticiler ve STK'larla birlikte konuları müzakere ederek karar almalarının daha doğru olacağına inanıyoruz. Kaleiçi'nin tarihi simgesi haline gelmiş olan Kesik Minare’nin restorasyon çalışmaları neticesinde minaresinin tamamlanan yeni şekli maalesef kamuoyunda rağbet görmemiş ve tepkilere yol açmıştır. Antalyalılar ve ziyarete gelen turistler tarafından Kesik Minare'nin son şeklinin kabul görmediği orta.”

 

“REFERANDUM TALEP EDİYORUZ”

Anadolu Birliği olarak Antalyalıların tercihin demokratik bir şekilde ortaya çıkması için Kesik Minare konusunda referanduma gidilmesini talep ettiklerini belirten Yalçın, “Yapılacak referandum sonucunda Kesik Minare konusu demokratik bir şekilde hallolarak sonuçlandırılmış olacaktır. Kaleiçi'nde yaşayan hemşerilerimizin, Antalyalıların tercihi ile sonuçlanacak referanduma atanmış kamu görevlilerinin, seçilmiş yerel yöneticilerin ve hepimizin saygı duyacağına inanıyoruz. Herkesi tarihi bir görev olarak düşündüğümüz Kesik Minare için eski hali mi yoksa yeni hali mi? referandumu konusunda bu tarihi çağrıya destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

sam_8815.jpg

“DİN DEĞİL, KÜLTÜR MESELESİ”

“Burada mesele ne cami ne minare ne bayrak ne de ezandır” diyen Yalçın, “Hepimiz Müslümanız, Türkiye Cumhuriyeti’nin de bir ferdiyiz. Anadolu insanıyız. Kimsenin ibadetine karışma hakkımız ve yetkimiz yok. Dünya milletlerinin yakından bildiği Kesik Minare’nin oldubittiye getirilen bu son halinin ne tarihe ne kültüre ne de sanata uymadığını düşünüyoruz. Yeniden Amerika’yı keşfetmeye, her sıkışmada dini alet etmeye hiçbirimizin hakkı ve yetkisi yoktur. Buraya kendileri belki 10 sefer gelmişlerdir. Ben 40 senedir bu memleketteyim. Bu bölgeyi ve minareyi çok iyi biliyorum. Biz bir siyasi amaçla burada değiliz. Hiçbir partinin temsilcisi ve mensubu değiliz. Biz bugüne kadar camilerimizi, minarelerimizi yapanlardan olduk. Yıkanlardan olmadık, olmayız. Bunun bir din meselesi değil kültür meselesi olduğunu duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

sam_8824.jpg

KESİK MİNARE BESTESİ

Yalçın’ın açıklamasından sonra halk ozanı Mustafa Kamışlı (Ozan Gündemi), Kesik Minare için yaptığı besteyi saz eşliğinde okudu. Ardından alanda bulunanlar sessizce ayrıldı. YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3539 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim