Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kesik Minare şaşkınlığı
20 Mayıs 2019 Pazartesi 16:34

Kesik Minare şaşkınlığı

Antalya’nın tarihi simgelerinden Kesik Minare’nin restorasyonu, kentlilerde şaşkınlık yarattı. Üzerine külah geçirilmiş minarenin yeni halini görenler büyük hayal kırıklığı yaşarken, tepkilerde dinmiyor.

Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı dönemlerin izlerini taşıyan ve 1896 yılında yanarak tahrip olan Kaleiçi’ndeki Şehzade Korkut (Kesik Minare) Camii restore ediliyor. Restorasyon çalışmaları kapsamında 123 yıl önceki yangında külahı yok olan ve kentin tarihi simgelerinden biri haline gelen Kesik Minare’ye yeniden külah giydirilmesi kentin önde gelen isimlerinin tepkisine neden oldu. Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı’nın sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları Kesik Minare paylaşımlarına çok sayıda yorum yapıldı. Şaşkınlık ve hayal kırıklıklarının ifade edildiği yorumlarda Antalya’nın ve Kaleiçi’nin simgesi haline gelen Kesik Minare’yi düz bir minare haline getiren restorasyon eleştirildi.

sam_4802.jpg60332515_10213562389871006_3717045400117444608_n.jpg

“SAYENİZDE NE DİYELİM?”

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar yaptığı Kesik Minare yorumunda, “50 yaşındayım. Kendimi bildim bileli adres tarif ediyorken; Kesik Minare’nin oradan diyorduk. Sayenizde ne diyelim?” diye sordu. Bahar’a ilk cevap yine kentin önde gelen isimlerinden Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı gazeteci Mevlüt Yeni’den geldi. Kent hafızasında yer edinmiş ve bugün sadece hafızalarda kalan bazı yerlerin hatırlatmasını yapan Yeni, “Kesik Minare de, Sampi Kavşağı, Yörükoğlu Kavşağı, Dedeman mevkii gibi meçhuller kervanına katıldı. Kesik Minare çevresinin restore edilmesi doğru ancak görüyoruz ki üzerine şapka giydirilmesi kabul görmedi. Artık kesik olmayan minare diyeceğiz” dedi. Bir başka gazeteci Enes Gürel ise, “Ali bey kenti geçici olarak yönetmeye gelen idarecilerin maalesef kendi kafalarına göre aldıkları kararlar yüzünden insanların geçmiş hatıraları bir bir zedeleniyor. Bunun başka izahı yok. Geçici gelenler lütfen önemli bir şey yaparken küçük bir anket yapın” diye seslendi.

ali-bahar.jpg

“LÜTFEN BİRİ ŞAKA OLDUĞUNU SÖYLESİN”

Bahar’a verilen dikkat çekici diğer cevapların bazıları ise şöyle:

“Eski Kesik Minare yeni Türkiye demek lazım. Lütfen biri bunun şaka olduğunu söylesin. Resimlerle birlikte her yere şikayet ettim, yanıt bile alamadım. Umarım Yivli Minare’yle ilgili bir düşünceleri yoktur. Bende 58 yaşındayım. Hayretler içerisindeyim. İnanamadım, gittim gözlerimle gördüm. Görmez olaydım. Tarihi zenginliğimizi sıradanlaştırmaktan başka bir anlamı yok. Şehrimizin bir makasını kaybettik.”

 

“AMA ARTIK KESİK MİNARE YOKTU”

Şaşkınlığını sosyal medya hesabı üzerinden farklı bir şekilde ifade eden İMO Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı ise, "Bulamadım... Çocukluğumu, gençliğimi, sevgilimi bulamadım... Oysa her zaman ki yerde buluşacaktık... Kesik Minare’nin önünde... Ama Kesik Minare artık yoktu... Çocukluğum, gençliğim, sevgilim de yoktu..." diye yazdı.

mustafa-balci.jpg

“YAPILMASI GEREKEN TEK DOĞRU BU MUYDU?”

Balcı’nın yazısına yorum yapan Antalya Sanayici İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akay Akıncı ise, “Mustafa başkanım tüm duygularımı ifade etmişsin inan ki. Artık Antalya’nın bir Kesik Minaresi yok. Yazık. Burası ile ilgili yapılması gereken tek doğru bu muydu? Bir şehrin hafızasını yitirirsen o şehrin kimliği de yok olmaya mahkumdur bence” dedi.

akin-akay-akinci-ansiad-bsk-001.jpg

“LÜTFEN RESTORE ETMEYİN DEMEK İSTİYORUM”

Balcı’nın paylaşımına yapılan diğer bazı yorumlar ise şöyle:

“Nasıl yani? İnanamıyorum, ne yazık ki tarihimizi yaşatamıyoruz, saygımız yok ve sevmiyoruz. Maalesef kötü bir restorasyon çalışması daha. Yazık, tarihi eserlerimize ihanet. Bizi daha beterleri bekliyor, bunlar iyi günlerimiz. Amaç cami yaparak etrafını içkiden arındırmak. Gün ola harman ola. Bu ne, az önce o sokaktaydım içim acıdı. O dokunun bütün havası, ambiansı gitmiş. Kesik Minare’yi bence asıl şimdi kesip biçip atmışlar. Yazık etmişler. Bazen o kadar kötü oluyorum ki lütfen dokunmayın, restore etmeyin, ne olur elinizi sürmeyin, olduğu kadar, olduğu gibi kalsın demek istiyorum. Yazık çok yazık olmuş. Her iş bittikten sonra of tüf etmenin kimseye faydası yok. Bende gördüm ve çok üzüldüm. Keşke öyle harabe olarak kalsaydı. Tarihi dokusu bozulmasaydı.”

ufuk-aydin.jpg

“KESİK OLMASI EKSİKLİK DEĞİL, ONU ÖZEL YAPAN SEMBOLDÜ”

Kendi sosyal medya hesabından “Kesik Minare bizimdi. Antalya’nındı. Tüm dünyadan bize örnek gösterilen, o şehirleri ayrıcalıklı kılan sembol tarihi yapılar gibi bizim memleketimize, kentimize özel, farkımızdı. Bizim Pisa Kule’mizdi. Kaleiçi kentinin, en sağlam point of interestiydi. Antalya çocuklarının, yolunu, rotasını belirlerdi. Kesik olması bir eksiklik değil, tam tersine onu bize özel yapan, bizi de çok havalı yapan bir semboldü. Gelip görenlerin neden bu halde diye merak edip, kentin tarihini okuyup, anlayıp, öğrendiği bir nevi anıttı. Artık her minare gibi” diyen Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ufuk Aydın da, Balcı’ya yaptığı yorumda şunları yazdı:

“Değerli Antalyalılar, bu meselede hassas hemşehri büyüklerim! Bu konu olmuş bitmiş midir? Yapılacak olan bu sosyal medya mecralarında ahlanıp vahlanmak mıdır? O sokaklarda doğmamış, koşmamış, kaybolmamış 2-3 karar vericinin inisiyatifiyle Kesik Minare yok mu edilmiştir? En ufak parkı propaganda malzemesi olsun diye plebisite, referanduma götüren kurumlarımız, böylesine sembol bir yapıyı neden sessizce ısrarla yok etmiştir? Vakfedenin iradesi gerekçesi ile Kaleiçi sanki bizim değilmiş de kesik minareye külah giydirilince Antalya yeniden dirilecekmiş gibi, 123 yıllık hasret bitti diye bir ihtirasla bu iş usulca halledilmiş, kentin kültürel, tarihi bir değeri yok edilmiştir? Vicdanı, hatırası olan, şehrini seven herkes bu işe karşı ama bu kararı verenler de dış mihraklar değil, bu kentte yaşayıp, sorgusuz sualsiz böyle bir değeri yok eden karar vericiler, Antalya’da yaşıyorlar. Yapılması gereken bellidir. Takdir sizlerin.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 8989 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim