Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

Kıbrıs'a gittim

12 Kasım 2018 Pazartesi 02:21

Herkes gibi  ben de yanı başımızdaki Yavru vatan KKTC’yi  merak etmişimdir. Ve gittim. K u z e y Kıbrıs’ın iki önemli kenti olan Girne ve Lefk oşa’da yaşayanlardan dinlediklerim ve gözlemlediklerimi sizlerle paylaşmak istedim, Ne yerler, ne içerler, ne yaparlar, nasıl yaşarlar?

Sanayi yok, İhracat yok, ithalat hiç yok…

Ama Ana vatandan giden “Marşal” yardımı olarak tabir edilen ve bir milyara yakın nakit para ve giden diğer yiyecekle geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Ama en kıymetli hazinesi hiç şüphesiz ki Türkiye’den Magosa’ya akıtılan su olsa gerek! Makarios… Baraj, Enosis’ci Rum Lideri Başpiskopos Makarios’un Avukatı ve silah tüccarı İtalyan asıllı Rum olan Paulo Paolides tarafından inşa edilen Anamur’un tam karşısına yapılan hikâyelere konu olan “Mavi Köşk” ün yanı başında ki Barajı’n manzarası görülmeye değer…

 

Asıl konumuza geri dönersek;  Kuzey veya Güney Kıbrıs’ta yaşayan Türk ve Rumların yaşantıları hakkında bilgilenmek maksadıyla yapmış olduğum araştırma ve gözlemlerim vahim olmasa da hasat olduğunun altını çizmek isterim.   Hani hep duyduğumuz bir söz var; “Türkiye, Avrupa’dan yüz yıl geriden gidiyor.”  Ne kadar doğru bilmem ama ben bu deyimi aynen “Kıbrıs, Türkiye’nin yüz yıl öncesi gibi” diye tersinden okuya bilirim.  Bütün gelirleri yurt dışından gelen turistlere bağlı olan otel ve küçük işletme sahipleri dâhil orta direk olarak tabir edilen vatandaşlarla yapmış olduğum sohbette, tabiri caiz ise “ bir dokundum bin ah işittim” sözü tam da Kıbrıslılar için söylenmiş yerinde bir deyimdir.  Kuzey Kıbrıs’ın asıl geliri dört tarafı deniz olması ve en büyük avantajı turizmden gelen kazanç ancak, bu yıl turistlerin az gelmesi sonucu orta direği ciddi sıkıntıya sokmuş durumda…

Kumar hane…  Ancak, beş yıldızlı kumarhane işleten oteller, deyimi yerindeyse “hınca hınç dolu”. Ve “Darp hane gibi para basıyor olmalılar!  Kumarhanelere gidenler bilir. Her şey dâhil sistemiyle ultra hizmet sunulmaktadır. Bazı dar gelirli vatandaşlar ailece kumarhaneye geliyor, yeme içme hatta sigara ve alkol da bedava olduğu otomatlara parada atmadıklarına göre en karlısı onlar oluyor…

Tavla…  Kıbrıs’a dünya tavla turnesine katılmaya hak kazanan Antalya birincisi Mehmet Ersoy’la beraber gittik. Yarışmaya Dünya’nın dört bir yanında gelen 528 yarışmacı içinde bizim Mehmet Ersoy ancak 25’nci ola bildi!.   Tavla İran menşeli olmakla beraber ben tavlanın sadece Türkiye’de oynandığını düşünürken yanılmış olduğumu anladım! Tavla turnuvasının şampiyonu İskandinav asıllı Danimarka vatandaşı oldu. Meğer İskandinavlılar Satranç ve tavla gibi oyunları ilkokul talebelerine zorunlu ders olarak verdiklerini duyduğumda adamlara gıptayla baktım. 

Bu yazı toplam 3010 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim