Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kimse masa başında ahkam kesmesin”
11 Eylül 2017 Pazartesi 10:41

“Kimse masa başında ahkam kesmesin”

Tarım ürünleriyle ilgili yerinde görülmeden yapılan açıklamalara sert tepki gösteren ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, “Kimse yerinde görmeden masa başında ahkam kesmesin. Seraları görmeden konuşmasınlar. Gelsinler çat kapı seralara, üretim yerlerine gideli

Tarım ürünleriyle ilgili yerinde görülmeden yapılan açıklamalara sert tepki gösteren ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, “Kimse yerinde görmeden masa başında ahkam kesmesin. Seraları görmeden konuşmasınlar. Gelsinler çat kapı seralara, üretim yerlerine gidelim” dedi.

 

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan, tarımla ilgili değerlendirmelerde bulundu. En çok tarım ürünleriyle ilgili yerinde görülmeden masa başında yapılan açıklamalara tepki gösteren Akcan, açıklamaların seralar görüldükten, üretimin yerleri incelendikten ve üreticiler ile pazarlamacılarla konuşulduktan sonra yapılmasını istedi. Denetime her zaman açık olduklarını da vurgulayan Akcan, tarımla ilgili açıklamalarda bulunan üniversite hocalarını da çat kapı incelemelere davet etti.

“BİLİP BİLMEDEN KONUŞULUYOR”

Tarım ürünleriyle ilgili bilip bilinmeden açıklamalar yapıldığına işaret eden Akcan, “Ben hocalarımıza karşı değilim. Üniversite hocamızın birisi çıkıyor ‘Kışın sebze tüketilmez’ diyor. Bilip bilmeden konuşuyor. Ankara’daki bir kişi de hocalar öyle konuştuğu için ‘Biz Kış’ın sebze yemiyoruz’ diyor. Seraları görmeden zehirli, kalıntılı, hormonlu şeklinde konuşma yapıyorlar. Tüketici de ister istemez bu açıklamalardan etkileniyor. Bu tür açıklamalarla kendi tarımımızı biz kendimiz bitiyoruz. Bu masa başında açıklama yapmayla olmaz. Bu işler masa başında ahkam kesmeyle olmuyor. Hiç kimse olayın aktörlerini karşısına almadan konuşmasın. Olayı yaşayanları, üreticiyi, ihracatçıyı dinlesinler. Biz her gün tarımın içindeyiz. Büyüklerimiz senelerdir tarımla uğraşıyor. Ölsek biz ölürdük. Eskiden kullanılan ruhsatsız ilaçlar vardı ama o işler bitti. Artık bilinçli tarım yapılıyor” dedi.

“GELSİNLER BİZİ DENETLESİNLER”

“Biz denetlenmeye her zaman hazırız” diyen Akcan, “Biz denetlenmeye karşı değiliz. Gelsinler denetlesinler. Çat kapı üretim yerlerine, seralara gidelim. Ne şartlarda üretim yapıldığını, ürünlerimizde kalıntı var mı? yerinde inceleyelim. Hepimiz sorumlu kişileriz. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Üretimi baltalayacak açıklamalardan kaçınmalıyız” ifadelerini kullandı.

“ÖYLE BİR KAZANÇ YOK”

‘Tarlada 1 lira pazarda 5 lira’ söyleminin de çok yanlış olduğunu belirten Akcan, “Ben sadece komisyoncu değil aynı zamanda iyi bir üreticiyim. Bu işin tabanından geliyorum. Hem üretim kısmını hem de pazarlama kısmını biliyorum. Kimse zannetmesin ki serada 1 Lira pazarda 5 Lira. İddia ediyorum. Öyle bir kazanç yok bu sektörde. Öyle bir kazanç olsa ben durur muyum? Üretim niye yapayım? Alır satarım. Dedikleri gibi öyle bir kazanç yok. İşçi yevmiyesini, fidanın, ilacın, gübrenin, nakliyenin girdisini, kısaca maliyetleri hesaplamıyorlar. Hiç masrafları hesaplayan yok. Her yıl ortalama bizim yüzde 10-15 oranında girdilerimiz artıyor. Şuanda 1 kilo domatesin üretim maliyeti 1 ila 1 Lira 20 Kuruş arasında. Çiftçi bunun üstene satabilmeli ki çorbası kaynasın. 1 Liraya sattığı zaman zarardır. O zaman çiftçi aç yaşar” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 3616 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim