Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kırgızlar Manas Destanı’nı anlatıyor
12 Temmuz 2019 Cuma 16:24

Kırgızlar Manas Destanı’nı anlatıyor

Manas Destanı tanıtımı için Antalya’ya gelen Kırgızlar, Erdal İnönü Parkı’ndaki Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Dostluk ve Barış Anıtı’na çiçek bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Bugün akşam Muratpaşa Belediyesi Konferans salonunda ‘Akdeniz Akşamlarında Kırgızistan Kültürü ve Manas Destanı’ etkinliği düzenlenecek. Kırgızların kültür, örf, adet, gelenekleriyle yaşam tarzı ve edebiyatında önemli bir yeri olan Manas Destanı tanıtımının yapılacağı etkinlik öncesinde akademisyen ve sanatçılardan oluşan Kırgızeli, Kültür ve Dayanışma Derneği, Yurdum Türkmeneli Derneği ile TÜDOF Platformu yöneticileri Erdal İnönü Parkı’ndaki Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Dostluk ve Barış Anıtı önüne gelerek Türk bayrağı açtı ve saygı duruşunda bulundu. Ardından anıtın önüne çiçek bırakıldı.

sam_8523.jpg

“MANAS DESTANI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Manas Destanı’nın Türkler için çok önemli olduğunu vurgulayan Türk Dünyası Platformu görevlisi ve Kırgızeli, Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz, “Biz Manas Destanı’nı şimdiye kadar hep edebiyat kitaplarından okuduk. Destanı okuduğumuzda anlamını pek fazla çıkartamıyorduk ama bunu düzenlediğimiz etkinlikte Kırgızistan’da okuyan Manas hafızlarımız Türkçe ve Kırgızca okuyarak anlatacak. Bizde bu destanı daha iyi anlamış olacağız” dedi.

sam_8520.jpg

MANAS DESTANI NEDİR?

Kırgızların milli destanı olan Manas, Mani dinini yaşayan Karahitaylar ile Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızların durumunu ve Manas adlı kişinin başından geçenleri anlatıyor. En eski Türk destanlarından olan Manas, Türk mitolojisinden ve bozkır kültüründen derin izler taşımakla birlikte Yaratılış ve Türeyiş, Göç, Ergenekon, Şu, Oğuz Kağan gibi diğer Türk destanlarından bağımsız, mısra sayısı bakımından Finliler’in Kalevala, Almanlar’ın Nibelungen, Hintliler’in Ramayana, eski Yunanlılar’ın İliada ve Odysseia gibi destanlarından çok hacimli olup dünyanın en büyük destanıdır. Kırgızlar arasında oluşan Manas Destanı, bugün de bütün canlılığı ile devam etmekte. Manas Destanı’nın 11 ile 12. yüzyıllar arasında meydana geldiği düşünülmekte. Bu destanın ana kahramanı Manas da, tıpkı Oğuz Kağan destanının İslâmi rivayetindeki ve Satuk Buğra Han gibi İslamiyet’i yaymak için mücadele eden bir yiğittir. Böyle olmakla birlikte Müslümanlık öncesi Türk kültür, inanç ve kabullerinin tamamı sergilenmekte. Bazı varyantları dört yüz bin mısra olan Manas Destanı Türk-Bozkır medeniyetinin Kazak-Kırgız dairesinin kültür abidesi niteliğindedir. YUSUF KATRAĞ’IN HABERİ

Bu haber toplam 5710 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim