Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2487.578
    %0.16
  • Dolar
    32.5222
    %-0.04
  • Euro
    34.6862
    %0.17
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kırım Türkleri Rusya’yı  protesto etti
28 Şubat 2018 Çarşamba 03:38

Kırım Türkleri Rusya’yı protesto etti

Ukrayna Ailesi Derneği üyeleri, Kazım Özalp Caddesi’nde Rusya’nın Kırım işgalini protesto etti. Rusya’nın Kırım’dan çekilmesini isteyen üyeler, Rusya aleyhine sloganlar attı.

 

İŞGALİN 4’NCÜ YILI

İşgalin 4’ncü yıl dönümü nedeniyle, saat kulesinin önünde gerçekleştirilen protestoya, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Manavgat Şubesi Başkanı Zeynegül Algül Çağlayan,  Ukrayna Derneği Başkanı Vita Mykhalova, Başkan Yardımcısı Katerina Samoylik,  Vaventina Homutouskaya ve dernek üyeleri katıldı.   Rusya tepki dolu sözler içeren basın metnini  Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Manavgat Şubesi Başkanı Zeynegül Algül Çağlayan yaptı.  Ukrayna’da yaşanan durumu işgal olarak nitelendiren Algül; “  Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgalinin 4’ncü yılına giriyoruz. İşgalin ilk yılından itibaren bu işgale direnen Kırım Tatarları’na karşı ciddi baskılarla karşı karşıya. Geçtiğimiz üç yıl içinde Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdul Cemil Kırımoğlu, Refat Cubarov, Ahtem Çiygöz, İlmi Ümerov gibi Kırım Tatar liderleri, vatanları Kırım’dan sürgün edilmiştir. Kırım Tatarlarının öz yönetim organı Kırım Tatar Milli Meclis yasaklanmıştır. Uluslararası hukuka ve imza attığı antlaşmalara açıkça aykırı bir şekilde gerçekleştirdiği işgal eylemi; Kırım’a el koyan Rusya bunlarla da kalmamış, Kırım Tatarlarına ait medya organlarını yasaklamış, milli mekteplere ve camilere baskınlar gerçekleştirmiş, işgale direnenleri işten çıkartarak işsiz ve aşsız bırakmış, işgale direnişi kırmaya çalışmıştır” diye konuştu.

“TÜRK İSLAM ÖZELLİKLERİ YOK EDİLMEKTE”

 2018 Ocak ayından bu yana 13 Kırım Tatarı olmak üzere, 16 kişinin kaçırıldığını söyleyen Algül tepkisini şu ifadelerle devam ettirdi: “   “2018 Ocak ayı itibariyle Kırım’da işgalci Rus idaresi tarafından; 13’ü Kırım Tatarı olmak üzere, 16 insan kaçırılmıştır. Yine 13’ü Kırım Tatarı olmak üzere 16 insan öldürülmüştür. Sadece 2017 yılı içinde 248 Kırım Tatarı olmak üzere 86 insan gözaltına alınmıştır. Yine 2017 yılı içinde 286’sı Kırım Tatarı olmak üzere 340 insan sorguya alınmıştır. Halen 41 Kırım Tatarı olmak üzere 56 insan tutukludur. 2017 yılı içinde sözde mahkemelerce ceza verile 16 kişiden, 15’i Kırım tatarıdır. Sözde mahkemelerce uydurma delillerle açılan bu davaların gerçek ve tek sebebi Kırım Tatarlarını işgale direnişidir. Rusya federasyonu sadece insanlara yönelik baskılarda yetinmemiştir. Kırım hanlığı döneminde inşa edilmiş ve Kırım’da ki en önemli Türk-İslam eseri olarak dünyaca kabul edilen ünlü Hansaray’ı da tahrip etmeye başlamıştır. İşgalciler tarafından başlatılan ve hala devam etmekte olan sözde restorasyon çalışmaları adı altında Hansaray’da otantik Kırım Tatar Kültür öğeleri yok edilmektedir. Şüphesiz ki işgalcilerin amacı Hansaray’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını engellemektir. Hansaray tarihi otantik ve kültürel karakteri yok edilerek kimliksiz bir yapı haline getirilmekte ve sarayın Türk-İslam özelikleri yok edilmektedir”

RUSYA ÇOK SİNSİ BİR DEVLET

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Manavgat Şubesi Başkanı Zeynegül Algül, bugün Kırım’da insanların baskı ve şiddet ile karşı karşıya kaldığını öne sürdü.   Algül’ün yaptığı basın açıklaması sık sık sloganlarla kesildi.  Emperyalist devlet olarak nitelendirdiği Rusya’nın türlü oyunlarla referandum yaptığını da dile getiren Algül; “ Bugün Kırım hem insanlara, hem eserlerine karşı baskı ve yıkımın bölgesi haline gelmiştir. İşgal bitmeden bu insanlık suçları sona ermeyecektir. Emperyalist  Rusya işgallerine son vermeli ve  Kırım’dan defolmalı. Bizler zamanında Kırım Türkleri olarak Ruslara acıdık, topraklarımızda yer verdik. Ancak onlar, bizim bu iyi niyetimizi suiistimal ettiler.  Rusya gerçekten çok sinsi bir devlet. Ne yapacakları asla belli olmaz. Yarın bir gün Antalya’ya da gelebilir, bizim orada vatandaşlarımız çok yaşıyor, referandum yapalım da diyebilir.  Öyle olursa sakın şaşırmayın” ifadelerini kullandı. 

(Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

 

Bu haber toplam 8520 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim