Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Kişisel verilerimizi satanlar kim?

23 Aralık 2019 Pazartesi 00:18

Son zamanlarda tuhaf tuhaf şirketlerden aranıyorum. Kimi internet kampanya süremin bittiğini, yeni kampanyaya geçip geçmeyeceğimi; kimi ise klima bakımına ihtiyacım olup olmadığını soruyor.  Bu aramalar son zamanlarda o kadar çok olmaya başladı ki ne yapacağımı bilemiyorum. Beni arayanları cep telefonumda engellemekten yoruldum. Aradıkları numarayı engellesem, başka bir numaradan yine aramaya devam ediyorlar. 

Beni arayan şirketlerin bir kısmı Antalya, bir kısmı da İstanbul’dan!

Ne İstanbul’daki şirketlere ne de Antalya’dan beni arayan kurumlara cep telefonu bilgilerimi vermedim.  İşin enteresan tarafı, benimle hiç alakası olmayan konularda arayıp resmen dayatma yapıyorlar.  Yani bu konu üzerinden inanılmaz bir dolandırıcılık süreci var. Mesela benim internet paketimin bitmesine 1 yıl olmasına karşın, bu sürecin dolduğunu söyleyenler, yüzlerce insanı aynı yöntemle dolandırmış ve mağduriyetler yaratmış.

Üstelik arama yapılan telefonların büyük bir kısmı 0850’li numaralar. Bu özel numaraları Telekom şirketleri nasıl olur da umursamadan dolandırıcılara verir. Ulaştırma Bakanlığı nasıl olur da böyle bir süreci takip altına almaz, bu konuda Telekom şirketlerine yaptırımda bulunmaz, anlamak mümkün değil!

Sadece cep telefonu mu?

Bu tacizler maillerde de devam ediyor. Hele bana mail gönderen bir yer var ki, onlara etmediğim küfür kalmadı. sektoreltanitim963@outlook.com gibi benzeri maillerden satış yapmaya çalışan bu kişileri ulaşmak, derdinizi anlatmak imkânsız! İstemiyorum diyorsunuz anlamıyorlar, mailimi veritabanınızdan silin diyorum duymazdan ve görmezden geliyorlar. Nedir bu ısrar, nedir bundaki amaç anlamış değilim.

Yaşamımızda pek çok yerden alışveriş yapıyoruz. Özellikle büyük marketlere, indirim kartı gibi sebeplerden dolayı kişisel bilgilerimizi veriyoruz.  Süpermarketler, kargo şirketleri, cep telefonu, internet şirketleri ve bankalar bizlerden aldığı kimlik bilgilerini hukuka aykırı bir şekilde 3’ncü kişilere satıyor.  Buna devletin özellikle İçişleri Bakanlığı’nın “dur” demesi lazım. Sırf bu yüzden binlerce insan dolandırıcıların mağduru oldu. Kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçu, TCK’nin 136 maddesince düzenlenmiş ama bu düzenlemeyi takan ve denetleyen yok.  Oysa bu düzenlemenin, söz konusu mağduriyetleri ortadan kaldıracağı söylenmişti.

Hukuka aykırı olarak kişisel verilerin başkasına verilmesi, Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayılması, Kişisel verilerin ele geçirilmesi suçlarını işleyen şirketler ve kurumlar işi kılıfına uydurmuş durumda. Hizmet almak istediğinizde bu izni size dayatma ile kabul ettiriyorlar. Kabul etmezseniz, söz konusu hizmeti satın alamıyorsunuz.

Vatandaşların bu konu ile ilgili mağduriyetlerine kim bakıyor, kim ilgileniyor bilen yok.

İnsanları bıktıran, vatandaşların sırtından milyonlarca lirayı haksız cebe indirenlere artık İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dur demesi gerekiyor. Belki Adalet Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da artık bu soyguna dur demesi lazım.  

 

Bu yazı toplam 464 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim