Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2323.714
    %0.72
  • Dolar
    32.3523
    %0.27
  • Euro
    34.949
    %0.01
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Konut satışları durgun
23 Ekim 2020 Cuma 17:19

Konut satışları durgun

İnşaat yapımlarının ve konut satışlarının durgun olduğunu belirten ATSO 41. Grup Gayrimenkul Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Halil Ersoy, sektörün canlanması için faizlerin ve maliyetlerin düşmesi gerektiğini kaydetti. Emlakçılıkla ilgili yeni düzenl

İnşaat yapımlarının ve konut satışlarının durgun olduğunu belirten ATSO 41. Grup Gayrimenkul Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Halil Ersoy, sektörün canlanması için faizlerin ve maliyetlerin düşmesi gerektiğini kaydetti. Emlakçılıkla ilgili yeni düzenlemenin iyi olduğunu da belirten Ersoy, yaşanan belge sıkıntısının giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

ATSO 41. Grup Gayrimenkul Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Halil Ersoy, inşaat sektörü ve emlakçılık faaliyetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konut kredi faiz oranlarının 0.60’a kadar düşmesiyle canlanan satışların, faizlerin yükselmesiyle tekrardan durduğunu belirten Ersoy, maliyetlerin yüksek olmasından dolayı da inşaat yapımlarının durgun olduğuna dikkat çekti. Sektörün canlanması için faizlerin ve maliyetlerin düşmesi gerektiğine işaret eden Ersoy, yılbaşından sonra canlanma beklentisi içerisinde olduklarını kaydetti. Yönetmelik değişikliğiyle emlakçılıkta yapılan düzenlemelerin olumlu olduğunu belirten Ersoy, eski yönetmeliğe göre verilen belgelerin de kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

 

BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile emlakçılık faaliyetlerinde yeni düzen başladı. Buna göre yetki belgesi olmayanlar emlakçılık yapamayacak, en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Yetki belgesine sahip olmayanlar ilan sitelerine üye olamayacak ve taşınmaz ilanlarında tüketicileri yanıltıcı hiçbir bilgiye yer verilemeyecek.

 

“VERDİĞİMİZ BELGELERİN KABULÜNÜ İSTİYORUZ”

Düzenlemenin iyi olduğunu ancak bazı sorunlar yaşandığını belirten Ersoy, daha önceki yönetmeliğe göre verilen belgelerin kabul edilmediğini kaydederek Bakanlığa yazı yazıldığını bildirdi. ATSO tarafından önceki yönetmeliğe göre verilen belgelerin kabul edilmesini istediklerini kaydeden Ersoy, olumlu bir yanıt beklediklerini söyledi.

 

“AYAKÇILAR TEMİZLENECEK”

Düzenlemeyle ayakçı olarak tabir edilenlerin artık faaliyette bulunamayacağına dikkat çeken Ersoy, “Ayakçılar temizlenecek. Bu işi kaçak olarak yapanlar engellenecek ve layıkıyla yapanlar belli olacak. Yılbaşından sonra her şey netleşecektir” şeklinde konuştu.

 

“PİYASA DURGUN”

Konut satışlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ersoy, “Şuanda piyasa çok durgun. Satışlar yok denecek kadar az. Konut kredi faizleri oranı düştüğünde satışlar çok iyiydi. Konut kredisi faiz oranları 0.60’a kadar düşmüştü. Şuandaki durgunluğun en büyük nedeni 1  seviyesinin üzerine çıkan faizler. Döviz kurları çok yükseldiği için de faizler düşecek gibi görünmüyor” açıklamasında bulundu.

 

“MALİYETLER ÇOK YÜKSEK”

Hem arsa maliyetlerinin hem de inşaat malzemesi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı müteahhitlerin inşaat yapmadıklarına da dikkat çeken Ersoy, “İnşaat malzemelerine çok zam geldi. Zamlarla birlikte inşaat maliyetleri aşırı yükseldi. Bundan dolayı sektör canlı değil. Nerede yaparsan yap malzemeler çok pahalı. Arsa maliyetleri de çok yüksek. Müteahhitler artık eskisi gibi inşaat yapmıyor, yapamıyor. Şuanda beklemedeler. Zarar edecekleri işi yapmak istemiyorlar” dedi.  

 

“SEKTÖRÜN CANLANMASI FAİZLERİN VE MALİYETLERİN DÜŞMESİNE BAĞLI”

Sektörün canlanması için faizlerin ve maliyetlerin düşmesi gerektiğini ifade eden Ersoy, “Maliyetler düşerse inşaat yapımları tekrardan hızlanır. Faizler de düşerse insanlar konut alınıma yönelir ve satışlar artar. Şuanda parası olanlar parasını bankada, dövizde veya altında tutuyor” dedi. Ersoy, satışların yılbaşından sonra düzelmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

 

“YABANCILARDA SIKINTI YOK”

Son olarak, yabancılara konut satışlarına da değinen Ersoy, yabancılara satışların iyi olduğunu belirterek yabancıların parası değerli olduğu için onlara satışlarda çok fazla sıkıntı yaşanmadığını kaydetti. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1434 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim