Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya22 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2430.366
    %0.04
  • Dolar
    32.529
    %0.08
  • Euro
    34.865
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONYSİAD’da sağlık konuşuldu
22 Ekim 2019 Salı 17:18

KONYSİAD’da sağlık konuşuldu

KONYSİAD’ın konuğu olan doktorlar, iş insanlarına sağlıkla ilgili önemli bilgiler verdi. Uzman Diyetisyen Hande Başaran Gerdan, “Egzersiz yapın, bol su için” uyarısında bulundu. Op. Dr. Mustafa Kemal Altunlu ise, diz ağrısı çekenlere kelle paça çorbası iç

KONYSİAD’ın konuğu olan doktorlar, iş insanlarına sağlıkla ilgili önemli bilgiler verdi. Uzman Diyetisyen Hande Başaran Gerdan, “Egzersiz yapın, bol su için” uyarısında bulundu. Op. Dr. Mustafa Kemal Altunlu ise, diz ağrısı çekenlere kelle paça çorbası içmelerini ve yumurta zarı yemelerini önerdi.

 

Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin olağan üye buluşması, dün şehir merkezindeki bir otelde gerçekleştirildi. Sağlık üzerine gerçekleştirilen toplantının konuşmacı konukları alanlarında uzmanlaşmış doktorlar oldu. Op. Dr. Mustafa Kemal Altunlu, Op. Dr. M. Derda Kaya, Diş Hekimi Barış Kadıgil, Uzman Diyetisyen Hande Başaran Gerdan ve Op. Dr. Erdal Kayahan, KONYSİAD üyelerine sağlıkla ilgili önemli bilgiler verdi.

 

“ÇALIŞMALARI CİDDİYETLE TAKİP EDİYORUZ”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Konyaaltı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD) Başkanı İlhami Kaplan, gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili bilgiler aktardı. Konyaaltı Kent Konseyi grup çalışmalarında başkan seçimleri yapıldığını hatırlatan Kaplan, “Bu yıl da Kent Konseyi çalışmalarını ciddiyetle takip ediyoruz ve elimizden geleni de yapıyoruz. Kadın Meclisi’nde Fahriye Işık Tezcan ile Yabancılar Meclisi’nde Jorge Ramos derneğimizi temsil ederken yapılan başkanlık seçimlerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanı Yönetim Kurulu üyemiz Gökçen Deveci, Kültür ve Turizm Çalışma Grubu Başkanı Yönetim Kurulu üyemiz Özhan Sade, Tarım – Çevre ve Şehircilik Çalışma Grubu Başkanı Denetleme Kurulu üyemiz Berkant Mercanlı seçildiler. Gençlik Meclisi’nde ise Mustafa Göksoy ve Can Çevik olmak üzere iki üyeyle temsil ediliyoruz. Yönetim Kurulu üyemiz Can Çevik Gençlik Meclisi Başkanı seçildi. Son derece faydalı ve başarılı işler yapacaklarına hiç şüphemiz yok. Antalya Kent Konseyi çalışmaları da yoğun bir şekilde devam ediyor. 12 arkadaşımızla temsil ediliyoruz. Yapılacak olan toplantıları görevli üyelerimize bizler de iletiyoruz” dedi.

sam_0532-001.jpg

CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARINA DAVET

28 Ekim’de başlayacak olan Cumhuriyet Bayramı kutlama programının netleştiğini bildiren Kaplan, “28 Ekim Pazartesi günü saat 18.00’de Akvaryumdan başlayacak cumhuriyet yürüyüşümüz, saat 20.00’de Konyaaltı Kent Meydanı’nda sona erecek. Ardından Necati ve Saykolar sahne alarak konser verecek” diyerek herkesi saat 18.00’de başlayacak yürüyüşe ve konsere davet etti.

 

“HER İŞİN BAŞI SAĞLIK”

“Sağlıklı yaşamalı, sağlıklı düşünmeli, sağlıklı davranmalıyız” ifadelerini kullanan Kaplan, “Her şeyin birbiyle bağlantılı olduğuna inanlardanım ve bu düşünceyle benim sağlığım beni, ailemi, sevdiklerimi, bulunduğum ortamı, toplumu ve dünyayı ilgilendirir. Sağlıklı bir dünya için sağlıklı ruh ve bedene sahip insanlar, sağlıklı insanlar için de sağlıklı bir dünya döngüsü. Dön dolaş her işin başı sağlık gerçeği” diyerek sözü konuşmacılara bıraktı.

 

KELLE PAÇA VE YUMURTA ZARI ÖNERİSİ

Kemik ve eklemi herkesin karıştırdığını söyleyen Op. Dr. Mustafa Kemal Altunlu, “Kemik, iskeletimizin ana hatlarını oluşturan yapılardır. Eklem ise, bu kemikler arasındaki hareketi sağlayan yapıdır” dedi. Diz eklemiyle ilgili bilgiler veren Altunlu, diz ağrısının bel ağrısından sonra en çok rastlanan ve şikayette bulunulan ortopedik sorun olduğunu söyledi. Dizde ağrılara neden olan sorunları mekanik, enflamatuar ve dejeneratif sorunlar olarak sıralayan Altunlu, şişmanlığın, hareketsizliğin, dizüstü uzun süreli yerde oturmanın diz ağrılarını artıran nedenler olduğunu kaydetti. Diz kireçlenmesinin dizdeki beyaz kıkırdağın aşınması olduğunu dile getiren Altunlu, halk arasında bilinenin aksine aşınma rahatsızlığı olduğunu bildirdi. Herhangi bir durumda dize sıcak uygulama yapılmaması gerektiği uyarısında bulunan Altunlu, soğuk uygulama yapılması gerektiğinin altını çizdi. Altunlu, Dizde kıkırdak problemi çekenlere ağrıya karşı haftada 2 defa Kelle Paça çorbası ve haşlanmış yumurta zarı yenmesini önerdi.

sam_0537-001.jpg

“5 KADINDAN 1’NDE YUMURTALIK KİSTİ VAR”

Kadınların en çok adet düzensizlikleri, vajinal akıntı ve enfeksiyonlar, kistler ve myomlar nedeniyle kendilerine başvurduğunu bildiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. M. Derda Kaya da, kistler ve myomların birbirine karıştırıldığını söyledi. Yumurtalık kistlerinin en çok üreme çağında ve 20-44 yaş aralığındaki kadınlarda sık görüldüğünü belirten Kaya, “Yaklaşık 5 kadından 1’nde var. Yumurtalık kistleri ortalama yüzde 90 oranında iyi huyludur. Çoğunlukla jinekolojik muayene ve ultrasonografiyle teşhis ediliyorlar. Yaklaşık olarak 3 adet döngüsü içerisinde bu kistlerin büyük çoğunluğu, yüzde 60-70’i kendiliğinden kayboluyor” dedi.

 

“4 KADINDAN 1’NDE MYOM GÖRÜLÜYOR”

Myomların kadınlarda en sık görülen iyi huylu tümörler olduğunu bildiren Kaya, myomlarda kanser gelişme ihtimalinin binde 1’den daha az olduğunu kaydetti. 4 kadından 1’nde görülebildiğini dile getiren Kaya, sıklıkla 30-45 yaş arasında görüldüğünü söyledi.

sam_0540.jpg

“MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ”

Meme kanseriyle ilgili de bilgiler veren Kaya, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu söyledi. 8 kadından 1’nde meme kanseri görüldüğüne dikkat çeken Kaya, erken teşhisin önemine dikkat çekerek 20 yaşından sonra kadınların elle kendi kendine muayene yapması gerektiğini vurguladı.

 

“ERKEKTE MEME KANSERİ ÖLDÜRÜCÜ”

Meme kanserinin çok sık olmamakla birlikte erkeklerde de görülebildiğini açıklayan Kaya, “Tanı almış 100 meme kanseri vakasından sadece 1 erkekte görülmüş. Çok agrasif ve erkekler kadındaki kadar şanslı olmuyor. Öldürücü olabiliyor” dedi.

sam_0545.jpg

“DİŞ EKSİKLİKLERİNDE İMPLANT UYGULANIYOR”

İmplant tedavisi hakkında bilgiler veren Diş Hekimi Barış Kadıgil ise, tek diş eksikliklerinden tam diş eksikliklerine kadar geniş bir uygulama alanı bulunduğunu bildirdi. İmplantın nasıl uygulandığını anlatan Kadıgil, implantın çekilen dişlerin yerine dişler yapmak olduğunu kaydetti.

 

“KADINLARIN 31 YILI DİYETLE GEÇİYOR”

Dünyada ortalama 180 milyon kişinin diyet yaptığını dile getiren Uzman Diyetisyen Hande Başaran Gerdan ise, İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre kadınların ömürlerinin 31 yılını diyet yaparak geçirdiğini söyledi. Yine İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre kadınların Mart ayından sonra yaza hazırlık rejimleri yapıp, yaz sonunda bitirdiklerini kaydeden Gerdan, diyetlerin internetten, komşudan, kulaktan dolma, broşürden, kitap veya diyetisyenden alındığını bildirdi.

sam_0546.jpg

“BOL SU İÇİN”

Sağlıklı zayıflamanın, dengeli ve besin değeri yüksek gıdalardan oluşan bir beslenme programıyla, kişinin ideal kilosuna inmesini sağlayan beslenme şekli olduğunu kaydeden Gerdan, kahvaltı yapılmadığı zaman vücudun kendini kıtlıkta hissettiğini söyledi. Yapılan yanlışlara dikkat çeken Gerdan, kahvaltı etmemenin, öğün atlamanın, az su içmenin, süt ürünlerini yeteri kadar tüketmemenin, araçta yiyip içmenin, her gün tartılmanın, egzersiz yapmamanın, aç kalmanın, ekmek kilo aldırır düşüncesinin, sadece sebze ve meyve tüketilerek zayıflanır düşüncesinin yanlış olduğuna işaret etti. Yapılması gerekenleri de anlatan Gerdan, “Her öğünden önce su için. Yavaş yemek yiyin. Sebze ağırlıkla beslenin, porsiyonları ve tabakları küçültün, tatlılara ambargo koyun, çeşitli beslenin, kaliteli yağları beslenme listesine ekleyin, karbonhidrattan vazgeçmeyin, öğün atlamayın, kızartmayın haşlayın, egzersiz yapın, bol su için” şeklinde konuştu.

sam_0552.jpg

OBEZİTEDE CERRAHİ

Obeziteden bahseden Op. Dr. Erdal Kayahan ise, vücut kitle endeksi 35’in üzerinde olan kişilerde yapılan bir araştırmaya göre diyet ve egzersiz gibi değişik yöntemlerle zayıflamayı başaranların oranının yüzde 5-10 arasında olduğunu söyledi. Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde ve yandaş hastalığı olanlarda, normal yollarla zayıflayamayanlarda cerrahi yöntemlerin düşünüldüğünü bildiren Kayahan, yapılan ameliyatlarla ilgili bilgiler aktardı.

7b6216b8-b27b-440e-977a-606d838dd5f0.jpg

KONUŞMACILARA PLAKET VERİLDİ

Konuşmaların ardından Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Saygılı ve KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi. KONYSİAD üyelerinin buluşması toplu fotoğraf çekimiyle son buldu. HABER: YUSUF KATRAĞ

81c85371-4f4f-48e9-873a-f4df0cf8c14e.jpg

Bu haber toplam 1946 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim