Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Koronavirüs temizliğinde Arap Sabunu önerisi
22 Mart 2020 Pazar 15:40

Koronavirüs temizliğinde Arap Sabunu önerisi

Koronavirüs nedeniyle olağanüstü toplanan Muratpaşa Belediyesi Meclis toplantısında konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Özlem Gözaçan Biçer, açık olan işyerlerinde özellikle yerlerin temizliğinde kimyasalların yerine Arap Sabunu kullanılmasını önerdi. Öneriye

Koronavirüs nedeniyle olağanüstü toplanan Muratpaşa Belediyesi Meclis toplantısında konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Özlem Gözaçan Biçer, açık olan işyerlerinde özellikle yerlerin temizliğinde kimyasalların yerine Arap Sabunu kullanılmasını önerdi. Öneriye sıcak bakan Başkan Ümit Uysal ise, “Komşularımız yüzeyleri Arap Sabunu’yla yıkayabilirler. Çok da ucuz olur ve kesin çözüm” dedi.

 

Muratpaşa Belediye Meclisi, Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında olağanüstü toplandı. Cumartesi günü gerçekleştirilen toplantı öncesinde toplantının yapılacağı Kültür Salonu dezenfekte edildi. Herkese kolonya ikram edilen toplantıda sosyal mesafeye dikkat edilerek üyeler, normal oturma düzeninde değil izleyici koltuklarında birer koltuk boş bırakarak oturdu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda alınan kararlarla Sosyal Yardım İşleri ve Temizlik İşleri Müdürlüklerine bütçe aktarımı ile yasal limiti çerçevesinde borçlanma için Belediye Başkanı Ümit Uysal’a yetki verildi. Ayrıca virüsle mücadele kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili üyelere bilgilendirme yapıldı.

sam_3655.jpg

UYSAL’A BÜTÇE AKTARIMI VE BORÇLANMA YETKİSİ

Koronavirüs konulu iki gündemle olağanüstü toplanan mecliste Sosyal Yardım İşleri ve Temizlik İşleri Müdürlüklerine bütçe aktarımı ile yasal limiti çerçevesinde borçlanma için Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a yetki verildi. Başkan Uysal’a yetkiler oy birliğiyle meclisten geçti.

sam_3662.jpg

“İLLER BANKASI PAYLARI KESİLMESİN”

Toplantıda grubu bulunan siyasi partilerin grup sözcüleri birer konuşma yaptı. Koronavirüs nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, hastalara ise şifa dileyen CHP Grup Sözcüsü Canan Keleş, “Bu olağanüstü günlerde giderek artan belediyelerimizin yükü nedeniyle İller Bankası paylarının kesilmemesi ve belediyelerimizin artan yüküne böyle destek verilmesi gerektiği ortada. Hükümetten beklentimiz İller Bankası kesintilerine son verilmesi. Bunu umuyor ve diliyoruz” dedi.

 

“DERNEKLERE ÖDENEN AİDATLAR GEÇİCİ OLARAK DURDURULSUN”

Virüsten dolayı hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen MHP Grup Sözcüsü Ejder Karagöz ise, ekonomik sebeplerin ön planda olduğuna dikkat çekerek Belediye’nin bağlı bulunulan derneklere ödenen aidatlar konusunda bilgilendirme istedi ve geçici olarak gerekirse üyelikten ayrılarak durdurulmasını istedi. Başkan Uysal ise Karagöz’e bilgi vereceklerini bildirdi.

 

KORKMAZ, AÇIK İŞYERLERİNE DEZENFEKTAN TALEBİNDE BULUNDU

İYİ Parti Grup Sözcüsü Kamil Korkmaz da, hayatını kaybedenlere rahmet, hastalara şifalar diledi. İlçede açık bulunan işyerlerine dezenfektan konusunda yardımcı olunup olunamayacağını soran Korkmaz, “En azından halkımıza fayda olması açısından bunu bir gözeden geçirelim” dedi.

 

“ÇOK GERGİN GÜNLERDEN GEÇİYORUZ”

Salgın nedeniyle hayatlarını kaybedenlere rahmet dileyen AK Parti Grup Sözcüsü Özlem Gözaçan Biçer ise, “Çok gergin günler geçiriyoruz. Fakat Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca başkanlığında Bilim Kurulu oluşturulmasıyla çok güzel çalışmalar devam etmekte. Erken tedbir aldığımız için ülke olarak şanslı olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

 

ARAP SABUNU ÖNERİSİ

İşyerlerinde özellikle yerlerin temizliğinde dezenfektanlara ve kimyasallara gerek olmadığını belirten Biçer, “Arap Sabunu’yla yıkanması yeterli. Daha fazla hijyen sağlıyor. Ayrıca, dışarı akan suları hayvanlar içebilir. Onlara zarar vermemiş oluruz” dedi.

 

UYSAL, ARAP SABUNU’NA SICAK BAKTI

Öneriye sıcak bakan Başkan Ümit Uysal da, “Bütün yüzeyleri komşularımız Arap Sabunu’yla yıkayabilirler. Çok ucuz olur ve kesin çözüm” diyerek karşılık verdi.

sam_3653.jpg

“DURUMA GÖRE HAREKET EDECEĞİZ”

Dezenfektan konusunda çalışan çok sayıda özel firmanın olduğuna dikkat çeken Başkan Ümit Uysal, şunları dile getirdi:

“Bu iş yasal olarak Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş ama Büyükşehir’in yetişmesi olanaksız. Bir hafta içinde halkın girip çıktığı her yer ilaçlanması lazım. Nasıl olacak? Mümkün değil. Halkın girip çıktığı yerlerin çoğunluğu kamu kurumları. Bunların satın alma prosedürleri, bütçe ilişkileri var. 15 günde zor satın alma yaparlar. Bu acil durum nedeniyle biz 1 günde organize olduk ve çok kullanılan yerler ile kamu kurumlarına hemen girdik. Bunu da herhangi bir boşluğa meydan vermeden sürdüreceğiz. Bu durumda kamusal fayda sıralaması yapmamız lazım. Kamu kurumları, halkın çok kullandığı açık alanlar, yarı kamu kurumları var. Buraları ilaçlıyoruz. Eczaneler, bir takım özel ticarethaneler yoğun. Esnaftan da karşılayamayacak durumda olan, ‘Benim dükkanıma çok girip çıkan var, özel hizmet satın alamıyorum, fakru zaruret içindeyim, Kapatamıyorum’ diyen olursa onu da düşüneceğiz. Normalde bizim onu yapmamamız gerekir ama bu olağanüstü bir durum. Normal bir zamanda değiliz. Duruma göre hareket edeceğiz. Sıralamaya uygun şekilde yardımcı olmaya çalışacağız.”

 

“10 AYRI HİJYEN EKİBİ KURULDU”

Dezenfektasyon çalışmalarının Temizlik İşleri Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürüldüğüne dikkat çeken Uysal, tek merkezden yönlendirilen ilaçlama ve dezenfekte çalışmaları için 10 arazözün yer aldığı 74 kişiden oluşan 10 ayrı hijyen ekibinin kurulduğunu bildirdi. Uysal, son bir hafta içinde sağlık kurumlarından emniyet birimlerine kadar 108 noktada ilaçlama ve dezenfekte çalışması gerçekleştirdiklerini kaydetti.

 

“SANDALYELER 1’ER METRE ARAYLA DİZİLİYOR”

Cenaze hizmetlerinde 25 kişilik 1’er metre arayla sandalye bıraktıklarını bildiren Uysal, sandalyeleri belediye ekiplerinin dizdiğini belirterek uyarı yaptıklarını ifade etti.

 

“GIDADA YAPILANMAK GEREKİYOR, ONBİNLERCE İNSANA YARDIM İÇİN YAPILANMAK ZORUNDAYIZ”

Gıdada yapılanmak gerektiğinin altını çizen Uysal, “Atıyorum ilk 15 günde nüfusun yüzde 3’ü dolabını dolduramaz hale gelecek. İkinci 15 günde belki bi yüzde 3’ü daha. Onlara hazır olmamız lazım. İnşallah hiç ihtiyaç kalmaz ama büyük bir ilçeyiz. Onbinlerce insana yardım etmek üzere yapılanmak zorundayız” diye konuştu. Muratpaşa Belediyesi olarak virüsle mücadelede on binlerce kişiye yardım edebilmek için dinamik bir yapı oluşturulduğunu vurgulayan Uysal, evde geçirilecek süreye bağlı olarak en alt gelir gurubunun gıda ihtiyacının bulunduğuna dikkat çekerek, “Hastalarımızın ve hastalık riski bulunan nüfus diliminin desteklenmesi, en alt gelir gurubunun evde hayatını sürdürebilmesi ayrı birer başlık” dedi. Uysal bu kapsamda, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünün aşevi, gıda yardımları ve evde bakım hizmetleri alanında çalışmalarını yeniden düzenlediklerini bildirdi.

 

10 GÜNDE 189 EVDE BAKIM

Evde bakım hizmetinin de 60 yaş ve üzeri, engelli, kronik hastalığı bulunan, bakıma muhtaç ilçe sakinlerinin her türlü ihtiyacını kapsayacak hale getirildiğini kaydeden Uysal, 10 - 20 Mart tarihleri arasında Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekipleriyle, 60 yaş ve üzeri 189 kişiye evde bakım hizmeti verildiğini bildirerek, ilçe sakinlerinin Turunç Masa’nın 444 80 07 numaralı çağrı merkezinden Belediyeye taleplerini iletebileceklerini hatırlattı.

 

EKİPLER ARTIRILIYOR

Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Evde Bakım Servisi’nin, 2’si ambulans 5 taşıt, 1 doktor ve 6 hemşire olmak üzere 20 kişilik bir ekiple çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Uysal, 1 ambulans daha alarak Evde Bakım Servisine 20 kişilik bir ekip daha ekleyeceklerini ve toplam 40 personelle hizmet vereceklerini dile getirdi. Aşevinin ise 2 taşıma aracı, 1 pick-up ve 4’ü aşçı olmak üzere 18 kişilik ekibe sahip olduğunu söyledi.

 

MECLİS ÜYELERİ AYRINTILI OLARAK BİLGİLENDİRİLDİ

Toplantıda, Divan Katip Üyesi Zühtü Şahin tarafından Koronavirüs konusunda Muratpaşa Belediyesi’nin ilk günden itibaren yaptığı ve bundan sonraki süreçte yapılacak olan çalışmaları içeren eylem planıyla ilgili meclis üyelerine ayrıntılı bilgiler aktarıldı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2700 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim