Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2234.833
    %-0.43
  • Dolar
    32.3364
    %0.08
  • Euro
    35.1115
    %-0.27

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Köy okulları eksikliği...

15 Nisan 2021 Perşembe 14:30

Bugün köylerden mahalle statüsüne geçen köylerde bir çok okulun kapatılması ve deyim yerinde ise kaderine terk edilmesi kanayan bir yara... En yakın okula gidebilmek için kilometrelerce yol katetmek zorunda olan öğrenciler pandemi sürecinde de sorun yaşamaya devam ediyor. Köy okullarının öğrenci azlığı nedeniyle kapatılması aileleri gerçekten büyük sıkıntıya sokuyor. Bir çok aile köylerinde okul yok diye ya da kapanması nedeniyle göç etmek zorunda kalıyor. Böyle olunca eğer ki tarım işiyle uğraşıyorsa tarımdan da üretimden de uzaklaşıyor.

Çocuklar eğitimde istikrarı bir türlü yakalayamıyorlar. Köylerden şehirlere göç, köylerin mahalleye dönüşmesi, köy okullarındaki öğrenci azlığı ve göç gibi nedenlerle zaman içerisinde kapanan köy okulları hep içimde bir sızı... Yıllar öncesinde cıvıl cıvıl öğrenci sesleriyle inleyen, teneffüs ziliyle şenlenen, eğitim yuvalarımız olan köy okullarının kapanarak kaderine terk edilmesi gerçekten çok üzücü ve dramatik bir olay. Köylerden şehirlere göç olayının uzantısında öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan köy okullarının virane ve yıkık görüntüleri sanıyorum herkesin yüreğini burkuyor.

Atıl durumdaki bu okulların onarılması, tadilatla yeniden aktif hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu noktadan hareketle bazı kurum ve kuruluşlar ile yerel belediyelerin joy okullarını yenileme ve tadilat projelerini çok yerinde buluyorum. Örneğin Büyükşehir Belediyesi, atıl durumdaki eski köy okullarını tadilat yaparak bölge halkının hizmetine sunuyor. Ekipler köy okulları yenileme kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

Evet… Büyükşehir Belediyesi, İlçelerde alt yapı, yol çalışmalarının yanı sıra vatandaşların sosyal yaşamlarına da katkı sağlıyor. Köyden, mahalleye dönüşen ve eğitimde taşıma sistemiyle atıl durumda kalan eski okullar yenilenerek vatandaşın sosyal aktivitelerini yapacağı mekanlar haline geliyor. Çalışmalar kapsamında ekipler, eski okulların dış ve iç cephesinde sıva, alçı boya ve tamirat işleri yapıyor.

Uzun yıllar kullanılmış ve çürümüş hale gelen kapı ve pencere doğramalarını değiştiriyor. Ayrıca elektrik tesisatı, mutfak dolapları, su tesisatı ve giriş kapısı demir doğramalarını yenileyen ekipler, köy okullarını modern bir sosyal etkinlik alanına dönüştürüyorlar. Böyle bir çalışma Kaş ilçemizde gerçekleştirildi. Bu tarz çalışmalar ve girişimler son derece olumlu. Sosyal etkinlik alanına dönüştürülen bu binalar, gönül isterdi ki yeniden okul olarak eğitim ve öğretim versin. Tüm köy okullarımızda eğitim ve öğretimin yeniden canlanması ve ailelerin kronikleşen sorunlarının bir an önce çözülmesi dileğimle...

 

Bu yazı toplam 701 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim