Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Köylü gençlere artık kız veren de olmayacak”
16 Ekim 2017 Pazartesi 08:10

“Köylü gençlere artık kız veren de olmayacak”

Üreticilerin para kazanamadığına ve tarımda itibar kaybı yaşandığına dikkat çeken ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, bu nedenle köylü gençlerin de çok sıkıntılı olduklarına işaret etti. Kız babalarının köylü gençlere kız vermeye çekindiklerini ifade eden Akc

Çiftçilerin sürekli olarak bedenen çalışıyor olmalarına rağmen hayatlarını refah içerisinde sürdürebilecek derecede para kazanamamaları ve bu nedenle tarımda yaşanan itibar kaybı kırsal alandan kente göçü özendirirken, hem ailelerin hem de çiftçilikle uğraşan gençlerin hayatlarını da büyük oranda olumsuz etkiliyor. Bütünşehir Yasası ile her ne kadar köyler mahallelere dönüştürülse de köylerde yaşayan genç kızların evlilikte ilk tercihleri yaşadıkları yerlerden çok şehir merkezleri oluyor. Kız anne babaları da ‘Bizler iyi bir hayat yaşayamıyoruz. En azından kızımız rahat bir hayat yaşasın’ diyerek kızlarını şehir merkezlerinden erkeklerle evlendirmeyi tercih ediyor. Çiftçilikle uğraşan genç erkekler ise bu durum karşısında çiftçiliği bırakarak şehir merkezine yerleşmeyi veya çiftçilikle birlikte başka bir işte çalışmayı seçiyor.   

“KIZ BABALARI TARIM DEDİĞİNİZDE EYVAH DİYOR”

Tarımda üreticilerin para kazanamaz hale geldiğini kaydederek köylerde çiftçilikle uğraşan gençlerin artık ek iş yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan, “Artık tarımdan para kazanamayan genç çiftçilerimiz, çaresizlikten ek iş yapıyor. Tarım şuan bu durama geldi. Köylü gençlere artık kız veren de olmayacak. Kız babaları tarım dediğinizde ‘Eyvah’ diyor. ‘Seracıyım’ diyorsanız maalesef kız yok. Çocuklarımız artık bekar kalacak. Tarım bu kadar atıl hale geldi” dedi.

“ALIN TERİNİN ÜZERİNDE HELAL KAZANÇ MI VAR?”

Tarımda çok büyük itibar kaybı yaşandığına işaret eden Akcan, “Aslında çok itibarlı bir iş yapıyoruz bizler. Emek, alın teri var. Alın terinin üzerinde helal kazanç var mı? Alın teri en kutsal ekmek. Bundan kutsal ekmek olabilir mi? Olamaz” diye konuştu.

“ÜRETİCİ SERASINDA, TARLASINDA ZEVKLE ÇALIŞMALI”

‘Köylü milletin efendisi’ denmesine rağmen tarımda yaşanan sıkıntılar nedeniyle artık köylülerin isyankar olmaya başladığını söyleyen Akcan, şunları dile getirdi:

“Üreticiyi onore etmek lazım. Üretici para kazanmalı ve serasında, tarlasında zevkle çalışmalı. Herkes büyük şehirlere akın etmemeli. Köydeki insanı köyde tutabilmeliyiz. Köyde tarımla, hayvancılıkla uğraşan insana sahip çıkalım. Tarıma destek verilirse hem şehirleri kurtarmış oluruz hem de köylerimizi, dağlarımızı korumuş oluruz. İnşallah hep beraber doğru yolu buluruz.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: yusuf katrağ
Bu haber toplam 10149 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim