Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Kronik sorunlar…

20 Ekim 2020 Salı 00:37

 

         Bugün tarımda her geçen gün artan ve olumsuzluğunu giderek hissettiren bir sorundan söz etmek istiyorum.

         Farklı ilçelerimizdeki köylere her gittiğimde tarımda aynı sıkıntıyla karşılaşıyorum.

         Maliyetler çok pahalı, tarımda uğraşan kişi sayısı azalıyor.

         Bu temel sorunların uzantısında geçtiğimiz günlerde manşete de taşıdığımız bir konuda özellikle yeni kuşağın tarımla uğraşmak istememesi ciddi bir tehlike.

         Öyle ki; turizm ve tarımın merkezi olarak  kabul edilen Antalya’da tarım sektörü her geçen gün biraz daha kötüye giderken, üreticilerin ortak sorunu yeni kuşağın tarımla uğraşmak istememesi…

            Tarım alanlarının daralması, ilaç, mazot  ve gübre fiyatlarındaki astronomik artışa paralel olarak mevsimlik  işçi sorunlarının baş gösterdiği Antalya’daki tarım alanlarında çalışan üreticiler oldukça dertli.

            Diğer taraftan ; tarım sektöründe yeni nesil her geçen gün tarımdan uzaklaşırken; mevsimlik işçilerle üretim yapılmaya çalışılıyor.                       

   Bununla birlikte yeni kuşak maalesef her geçen gün topraktan uzaklaşıyor ve bu işi yapmak istemiyor. Mazot, gübre ve ilaç fiyatları o kadar yüksek ki bu işi yapıp yapmama konusunda üretici kararsız durumda. İlçelerdeki  köylerde çiftçilik yapan bir çok aile artık bu işi bıraktı. Sebebine gelince tarım oldukça zahmetli ve para kazanamaz hale geldiklerini söylüyorlar. Bir diğer husus yeni nesil artık çiftçilikle uğraşmak istemiyor. Çünkü artık para kazanılmadığını, bu işte bir gelecek olmadığını onlar da görüyor. Hatta çiftçilikle uğraşan gençler diyebilirim ki evlenmekte bile zorluk yaşıyorlar. Tarım sektöründeki mevcut durum maalesef iç açıcı değil. Oysa çok verimli arazilerimiz var. Topraklarımız zengin. Yeni kuşağa tarımı sevdirmemiz lazım. En büyük sorun bence bu ayrıntı.

            Çiftçilikle uğraşan aileler diğerleri gibi çok zor şartlar altında bu işi yapıyorlar. Mazot fiyatı 7 liraya dayanmış durumda.  İlaç ve gübre fiyatlarını peşin alamıyorlar ve borçlanıyorlar. Ürünlerin  tarlada kalma tehlikesi çok yüksek. Kendi imkanlarıyla ürünlerini  toplayamıyorlar. Mevsimlik işçi çalıştırdıkları zaman  maliyeti karşılayamıyorlar.  Gerçekten çok zor durum.  

            Bu ve buna benzer sorunlar yeni kuşağı tarıma karşı mesafeli durmasına neden oluyor.

            Oysa gelecek tarımda…

            Bunu görmek ve mevcut sorunları hızla çözmek gerekiyor…

Bu yazı toplam 505 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim