Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kültürünü oluşturmadığımız strateji havada kalıyor”
16 Ağustos 2019 Cuma 15:22

“Kültürünü oluşturmadığımız strateji havada kalıyor”

Kültür ve strateji arasındaki bağa dikkat çeken AOSB Başkanı ve ATSO Meclis Üyesi Ali Bahar, yazar Peter Drucker’ın ‘Kültür, stratejiyi sabah kahvaltısında yer’ sözünü hatırlatarak, “İstediğimiz kadar strateji açıklayalım, kültürünü oluşturmadığımız

Kültür ve strateji arasındaki bağa dikkat çeken AOSB Başkanı ve ATSO Meclis Üyesi Ali Bahar, yazar Peter Drucker’ın ‘Kültür, stratejiyi sabah kahvaltısında yer’ sözünü hatırlatarak, “İstediğimiz kadar strateji açıklayalım, kültürünü oluşturmadığımız strateji tamamen havada kalıyor” dedi.

 

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi Ali Bahar, strateji açıklanmadan önce kültürün oluşturulması gerektiğini vurguladı. Kültür oluşturulduktan sonra açıklanan stratejiyle hedeflere ulaşmanın daha kolay olduğunun altını çizen Bahar, AOSB’deki fabrikaların çatılarının güneş enerji sistemleriyle kaplanması için farkındalık yaratarak kültür oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

 

“OLUŞTURMADIĞIMIZ KÜLTÜRÜN STRATEJİSİNİ AÇIKLADIK”

2023 hedeflerinin tutmayacağını daha önceden birçok defa dile getirdiklerini hatırlatan Bahar, “Bu sonucu görmek için sadece rakamlara bakmak yeterliydi. 500 milyar dolar gibi bir ihracatın gerçekleşmesi, kişi başı gelirde 25 bin dolar gibi bir seviyeye çıkılması ve 10’nucu sıradaki Hindistan’a yetişmek gibi hedeflere ulaşabilmek için yılda yüzde 17 civarında büyümek gerekiyordu. Hindistan veya ilk 9 ekonomi hiç büyümüyorken. Yüzde 17 büyümenin getirdiği yük olmalıydı. Çünkü, yapmış olduğumuz üretimin yüzde 70’e yakınının ithalatla karşılandığı bir ortamda yüzde 8 büyüdüğümüzde 65 milyar dolar gibi, yüzde 3 – 3.5 büyüdüğümüzde yaklaşık 30 milyar dolar gibi bir cari açık veriyoruz. Yüzde 17 gibi rakamlarda da vereceğimiz cari açık yılda 120 milyar dolar gibi bir rakamı kapsıyor. Bu kadar büyüyeceğiz, yılda 120 milyar dolar gibi bir cari açık vereceğiz ve o kadar yıl sonunda 10’nuncu ekonomiye ulaşacağız. Oysa biz yüzde 8 büyürken 65 milyar dolar cari açığa dayanamamışız. Neden? İthalatla karşıladığımız üretim sebebiyle. Oluşturmadığımız kültürün, stratejisini açıklamışız. İşte bunun olamayacağı açık bir şekilde ortada” diyerek kültür oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

 

“TURİSTİ KENTE SOKMANIN KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAMIYORUZ”

Turizmde de aynı şeylerin geçerli olduğuna işaret eden Bahar, “Deniz, kum konusunun çok iyi kültürünü oluşturduk ve çok iyi başarıyoruz ama kentin içerisine turisti sokamıyoruz. Sürekli stratejisini açıklıyoruz. Neden olmuyor? Çünkü bunun kültürünü oluşturmuyoruz” diye konuştu.

 

“KÜLTÜR, STRATEJİYİ KAHVALTIDA YİYOR”

Ünlü ekonomist ve felsefe yazarı Peter Drucker’ın ‘Kültürstratejiyi sabah kahvaltısında yer’ sözünü hatırlatan Bahar, “İstediğimiz kadar strateji açıklayalım, konuşalım, hedefimiz şu diyelim, kültürünü oluşturmadığımız strateji tamamen havada ve boş kalıyor. Kültür dönüyor stratejiyi sabah kahvaltısında yiyor” ifadelerini kullandı.

 

“KENTİN KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURALIM”

Kent kültürünün oluşturulması gerektiğini de vurgulayan Bahar, “Kentin, yapacağımız işin kültürünü oluşturalım ve ondan sonra bunların üzerine strateji açıklayalım. Böyle yapmak kent adına, ülke adına çok büyük bir olgunluk içerecektir” dedi.

 

“GES KÜLÜTRÜ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Elektrik maliyetlerinin yüksekliğine de işaret eden Bahar, güneş enerji sistemleri (GES) için de kültürün oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. AOSB’de GES için kullanılabilecek 1 buçuk milyon metrekare çatı miktarı bulunduğunu belirterek GES kültürünü oluşturup stratejisini söylemeye çalıştıklarını kaydeden Bahar, fabrikaların çatılarının güneş enerji sistemleriyle donatılması konusunda farkındalık yaratmak için “Çatılara özgürlük” dediklerini söyledi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3275 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim