Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Kuraklık sigortası çıkış kapısı olabilir”
07 Şubat 2018 Çarşamba 06:00

“Kuraklık sigortası çıkış kapısı olabilir”

TARSİM’in İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda poliçe kabul tarihi 15 Şubat’a uzatıldı. Bu sigortanın kuraklık riski yüksek bölgelerde büyük bir avantaj sağladığına dikkat çeken TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer, üreticiler için önemli bir çıkı

TARSİM’in İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda poliçe kabul tarihi 15 Şubat’a uzatıldı. Bu sigortanın kuraklık riski yüksek bölgelerde büyük bir avantaj sağladığına dikkat çeken TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer, üreticiler için önemli bir çıkış kapısı olabildiğini söyledi.

10acfbb5-2fae-4823-9a83-ed4377d299d6.jpg

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), üreticilerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda poliçe son kabul tarihini uzattığını bildirdi. Böylece son kabul tarihi 15 Şubat olarak belirlendi. Bu kararla üreticiler, buğday ürününün yanı sıra arpa, yulaf, çavdar ve tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumlukları için 15 Şubat’a kadar Kuraklık Sigortası yaptırabilecek. 

“ÜRETİCİLER İÇİN ÇIKIŞ KAPISI OLABİLİR”

Kuraklık Verim Sigortası’nın önemine dikkat çeken TARSİM Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer, “Türkiye’nin tamamında ve Antalya’nın bütün ilçelerinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’de kuru tarım kaydı olan buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale ürünü eken üreticilerimiz istedikleri takdirde 15 Şubat’a kadar İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası poliçelerini yaptırabilirler. Kuraklık Sigortası bu ürünlerde üreticiler için ciddi bir çıkış kapısı ve kurtarıcı olabilir” diye konuştu.

“ÜRETİCİLERİN LEHİNE”

Üreticiler için son derece önemli olan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nda süre uzatımının bir fırsat olduğuna işaret eden Değer, “İlçelerde ve köylerde tanıtım faaliyetleri devam ediyor. 15 Şubat’a kadar bütün ilçelerimizde özellikle kuraklık riski yüksek bölgelerde üreticilerin Kuraklık Verim Sigortası yaptırmaları kendi lehlerine. İsteğe bağlı bir sigorta grubu. Üreticilerimiz risklerini değerlendirerek ona göre sistemden yararlanabilirler” dedi.

“ANTALYA’NIN KURAKLIK RİSKİ YÜKSEK HAVZASI KORKUTELİ VE ELMALI”

Antalya’nın kuraklık riskinin yüksek olduğu havzanın Korkuteli ve Elmalı olduğunu belirten Değer, “Geçtiğimiz yıllarda oralarda üreticilerin kuraklıktan dolayı şikayetleri vardı. Buraları diyoruz ama Serik’in de oralara benzer bölgeleri olabiliyor. Genele baktığımızda oralarda kuraklık havzaları zaten var. Türkiye’nin genelinde Sonbahar ve Kış yağışları yetersiz. Ondan dolayı vatandaşın bir tedirginliği bulunuyor” dedi.

“YÜZDE 60’INI DEVLET ÖDÜYOR”

Sigorta prim ödemeleriyle ilgili de bilgi veren Değer, şunları söyledi:

“Bu sigortanın yüzde 60’ını devlet karşılıyor. Yüzde 40’ını üretici ödüyor. İlçenin genelinde ekspertiz yapılıyor. Bu genel ekspertiz sonucunda eşik değerin altında bir verim gerçekleşirse, o üründe poliçe düzenleyen tüm üreticilere hasar ödemesi yapılıyor. Vatandaşların poliçe ödemeleri ilçeden ilçeye fark ediyor. İlçe durumuna, ürünün çeşidine göre değişiyor. İlçenin verimiyle alakalı. 500-600 kilo verim alınan ilçe ile 300 kilo verim alınan ilçede üretici primleri farklı oluyor. 300 kilo verim alınan ilçedeki üretici daha düşük prim ödüyor. Dönümde 4, 6, 8 lira olabiliyor. Primler son derece uygun.”

“GEÇTİĞİMİZ YIL TANITIM AŞAMASIYDI”

Kuraklık Verim Sigortası’nın geçtiğimiz yıl hayata geçtiğini hatırlatan Değer, “Geçtiğimiz yıl yaylalarda iyi bir kar yağışı vardı. Belli yerlerde kuraklık riski olmasına rağmen verimler iyiydi. 1 Ocak’tan itibaren poliçe düzenlenmeye başlanmıştı. İlk yılımız olması nedeniyle tanıtım aşamasıydı. Bu yıl üreticilerin teveccühü daha fazla olacaktır” ifadelerini kullandı.

DETAYLI BİLGİ ACENTELERDEN ALINABİLİYOR

2017 yılında kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday ürününde yüzde 60 oranındaki devlet desteği ile uygulamaya alınan ve üreticiler tarafından ilgiyle karşılanan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası çerçevesinde 2018 yılı ekilişleriyle ilgili olarak buğday ürününe ilaveten arpa, çavdar, tritikale, yulaf ürünleri ve bu ürünlerin tohumluklarına da teminat verilmeye başlandı. Bu ürünler, başta kuraklık olmak üzere, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağış risklerine karşı güvence altına alınabiliyor. Detaylı bilgi yetkili sigorta şirketlerinin acentelerinden elde edilebiliyor.

ANTALYA’DAKİ PRİM FİYATLARI, ORTALAMA VE EŞİK VERİM DEĞERLERİ

Antalya’nın 19 ilçesindeki buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ürünleri ile bu ürünlerin sertifikalı tohumluk ürünleri için prim fiyatları, ortalama verimleri ve eşik verim değerleri ise şöyle:

basliksiz-4.jpg
HABER: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 11518 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim