Bugün 17 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2492.505
    %0.12
  • Dolar
    32.5101
    %-0.07
  • Euro
    34.5483
    %0.02
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Menderes Türel: Festivali boykot etmeye çalışırlarsa üzülürler
02 Ağustos 2017 Çarşamba 13:08

Menderes Türel: Festivali boykot etmeye çalışırlarsa üzülürler

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 54'üncü Uluslararası Antalya Film Festivali'nde ulusal bölümün, uluslararası kategoriyle birleştirilmesine...

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 54'üncü Uluslararası Antalya Film Festivali'nde ulusal bölümün, uluslararası kategoriyle birleştirilmesine tepki gösteren sinema meslek birliklerini eleştirerek, "Küçük zihniyetler içerisinde hapsolmak suretiyle festivali boykot etmeye çalışırlarsa, bir süre sonra uluslararası film festivalimizin geldiği iyi noktaları gördüklerinde üzülürler" dedi.

Bu yıl 21- 27 Ekim tarihlerinde 54'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Antalya Film Festivali başlamadan tartışmaları beraberinde getirdi. Festival komitesinin radikal bir karar alarak festivalin ulusal yarışma kategorisini programdan çıkarıp, uluslararası kategorinin içine dahil etmesine 17 sinema meslek birliği tepki gösterdi. Festivalin ev sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, meslek birliklerinin tepkisini kınadı.

İyi bir şey yapmaya çalıştıklarını ancak geç anlaşıldıklarını belirten Türel, "Türk sinemasının en büyük destekçisi Antalya Film Festivali, bu desteğini artırarak büyütmek istiyor. Türk sinemasını uluslararası platforma taşıyacak bir düzenleme uyguluyoruz. Bundan rahatsız olanlar "Ulusal film endüstrimize zarar verecekler" diyor. Halbuki tam aksi" dedi.

"YANILDIKLARINI GÖRÜR VE ÜZÜLÜRLER"

Başkan Türel, Cannes Film Festivali'nin de tamamen Fransız filmlerini desteklemek için kurulduğunu ancak uluslararası bir yapıya dönüştüğünü hatırlattı. 54 yıl önce Antalya'nın İstanbul ve İzmir'de bile tanınmadığını dile getiren Türel, rahmetli babası Suphi Türel, Avni Tolunay ve Behlül Dal'ın, Antalya'nın Türkiye'de tanıtımı için festivali başlattığını söyledi. Başkan Türel, şunları kaydetti:

"Antalya o günden bugüne bırakın Türkiye'de tanınmayı, dünyada bilinen bir marka oldu. Biz bunu daha güçlü bir marka haline getirmek için ve sinemamızı güçlendirecek bir adım atıyor, çıtayı yükseltiyoruz. Bunu dar kalıpla, küçük zihniyetler içerisinde hapsolmak suretiyle festivali boykot etmeye çalışırlarsa, bir süre sonra uluslararası film festivalimizin geldiği iyi noktaları gördüklerinde üzülürler."

"TÜRK SİNEMASINI BİR TARAFA BIRAKMIYORUZ"

Türk sinemasının duayen isimlerinden Lütfi Akad için bir gösterim yapacaklarını açıklayan Başkan Menderes Türel, Türk sinemasının değerleri ile ilgili çok önemli programların yine festival içinde olacağını söyledi. Antalya Film Forum ile Türk sinemasına 450 bin liralık bir ödül dağıtarak onlara büyük bir destek verdiklerini kaydeden Menderes Türel, şöyle devam etti:

"Antalya Film Forumu'nda 2 yıl önce ödül alan filmler şimdi uluslararası festivallerde boy gösterip ödüller alıyor. Senaryosunu yazmış ancak parasızlık yüzünden film çekemeyen genç sinemacılara destek sağlayacağız. Genç sinemacılarımızı dünya sinemasının en önemli aktörleriyle bir araya getireceğiz. Sinemamızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Türk sinemasını bir tarafa koymak gibi bir şey söz konusu değil."

"GÜCÜMÜZÜ, EFORUMUZU VE BÜTÇEMİZİ BİRLEŞTİRDİK"

Festival Komitesi Başkanı Menderes Türel, özel gösterim ve galalarla Türk sinemasının başarılı örneklerini festivalde dünya sinemasının önemli isimlerine göstereceklerini söyledi. Neden iki kategoride devam edilmediği sorusuyla sıkça karşılaştıklarını anlatan Türel, "Biz festivalin uluslararası kategorisini çok güçlü yapmak istiyoruz. Ama bütçemizin ve eforumuzun önemli bir kısmını ulusal kategori alıyordu. Şimdi ikisini birleştirerek gücümüzü tek odağa yönlendiriyoruz. Uluslararası kategoride ulusal filmlerimiz de olacak. Gücümüzü, eforumuzu ve bütçemizi birleştirerek bu festivali dünyanın en saygın festivalleri arasına sokmak istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Bu haber toplam 802 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim