Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2292.207
    %0.72
  • Dolar
    32.314
    %0.18
  • Euro
    35.1085
    %0.00
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mimar ve mühendislerden 'imar barışı' eleştirisi
21 Haziran 2018 Perşembe 14:08

Mimar ve mühendislerden 'imar barışı' eleştirisi

ANTALYA'da mimar ve mühendislerin oluşturduğu koordinasyon kurulu, imar barışında mimar ve mühendislerin devre dışı bırakıldığını iddia etti.

ANTALYA'da mimar ve mühendislerin oluşturduğu koordinasyon kurulu, imar barışında mimar ve mühendislerin devre dışı bırakıldığını iddia etti.

Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Mimarlar Odası'nda düzenlediği basın açıklamasıyla imar barışını eleştirdi. Kurul adına açıklamayı yapan Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Özge Köksal, 24 Haziran erken seçimi öncesi imar barışı adı altında çıkarılan imar affı başta olmak üzere, yapı denetim sisteminde yapılan düzenlemeler, imar yönetmelikleri, Yapı Ruhsat Formu Standardı'nda mühendisler ve mimarların imzalarının kaldırıldığını söyledi. Köksal, bu durumun amacı dışında uygulamalarla kent topraklarının yağmasını hızlandırarak her alanda yıkım ve yoğun yapılaşmanın önünü açacağını ileri sürdü. Proje müelliflerinin imzaları alınmadan hazırlanacak yapı ruhsatlarında, ruhsat eki projelerinin ve proje tadilatlarının denetimlerinin hangi yolla yapılacağının anlaşılamayacağını savunan Köksal, bu durumun hukuki ve mesleki sorumluluğu uygulamayı yapan belediyeler ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını geri dönülmez ve onarılmaz hukuki sorumluluklar altında bırakacağını kaydetti.

'ONAYIMIZ DA KALDIRILDI'

Köksal, şöyle devam etti:

"Tamamen vatandaşın beyanına dayanarak, mühendis ve mimarları devre dışı bırakmak ne kadar yanlış ise, ruhsat alma süreçlerinden mimar ve mühendislerin onaylarını kaldırmak da bir o kadar yanlıştır. Bürokrasiyi azaltmak bahanesiyle mesleki haklarımızı yok eden bu düzenleme, meslektaşlarımızın mesleki anlamda kayıplar yaşamasına neden olacaktır. Üyelerini doğrudan ilgilendiren bir konuda, meslek odalarının görüşleri alınmadan ve değerlendirilmeden yürürlüğe konulan bu uygulama kabul edilemez. Ruhsat alma ve yapım süreçleri, müellif mimar ve mühendislerin gözetiminde, onların denetimde ve onayı ile yürütülmelidir."

Özge Köksal, düzenlemenin can ve mal güvenliğini korumayan, doğal, tarihi, arkeolojik, kentsel sitler dahil olmak üzere tüm yaşam alanlarındaki imar talanını meşrulaştıracağını savundu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 947 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim