Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MMO bilirkişilik eğitimini başlattı
03 Ekim 2017 Salı 07:35

MMO bilirkişilik eğitimini başlattı

Bir ilke imza atan Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, kanun ve yönetmelikle zorunlu hale getirilen ‘Temel Bilirkişilik Eğitimi’ni Türkiye’de başlatan ilk oda oldu.

BİLİRKİŞİ OLABİLMEK İÇİN EĞİTİM ZORUNLU

6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu 24 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 3 Ağustos 2017 tarihinde de Adalet Bakanlığı tarafından 30143 sayılı Bilirkişi Yönetmeliği yayınlandı ve bilirkişi seçilebilmek için ‘Temel Bilirkişilik Eğitimi’nin alınmış olması zorunlu hale getirildi. Buna göre artık mesleğinde 5 yılı doldurmuş kişiler bu eğitimi aldıktan sonra bilirkişi olabilecekler. Şuanda bilirkişilik yapan kişilerin de bundan sonra bilirkişilik yapabilmek için bu eğitimi almaları gerekiyor.

MMO EĞİTİMLERİ BAŞLATTI

‘Temel Bilirkişilik Eğitimi’ verebilmek için Antalya’da 4 oda yetki aldı. Bunlardan birisi de TMMOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi oldu. Dün sabah oda toplantı salonunda bir basın açıklaması yapan MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, temel bilirkişilik eğitimlerini başlattıklarını duyurdu. Açıklamaya, Başkan Vekili İbrahim Atmaca’nın yanı sıra eğitimleri verecek olan A.Ü. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erdem Can ile Antalya Bilirkişiler Derneği Başkanı da olan A.Ü. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Çoşgun katıldı.

“EĞİTİMİ BAŞLATAN İLK ODAYIZ”

Mahkemelerdeki konuların teknik bilgi çözümünde bilirkişilerin görev aldıklarına dikkat çeken MMO Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, adaletin yerine getirilmesinde bilirkişilerin öneminin büyük olduğunu vurguladı. Bilirkişilerin mahkeme hakiminin en büyük yardımcıları olduklarına işaret eden Hamamcıoğlu, bilirkişilik yapanların raporlarının anlaşılır olması gerektiğine dikkat çekti. Bunu sağlayabilmek için kanun hazırlanarak yönetmeliğin çıktığını kaydeden Hamamcıoğlu, eğitimlerin ardından bilirkişiliğe düzen getirilmiş olacağını ifade etti. Konunun önemine binaen çok hızlı bir çalışma gerçekleştirerek eğitim hazırlıklarını tamamladıklarını bildiren Hamamcıoğlu, Türkiye’de eğitimleri başlatan ilk oda olduklarını vurguladı.

“EĞİTİM 24 SAAT, 3 YILDA BİR YENİLEME EĞİTİMİ ZORUNLU”

Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan Bilirkişi Yönetmeliği’nde yer alan Temel Bilirkişilik Eğitimleriyle ilgili kriterlere dikkat çeken Hamamcıoğlu, şu bilgileri aktardı:

“Bilirkişilik temel eğitimi, beş yıllık mesleki kıdem kazanmış kişiler tarafından alınan ve bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi ifade ediyor. Temel eğitim, 18 saati teorik 6 saati uygulamalı olmak üzere en az 24 ders saatinden oluşuyor. Eğitim kuruluşları, daire başkanlığının uygun görüşü ile temel eğitim ders saatini arttırabilecekler. Temel eğitime katılmak zorunlu. Teorik ve uygulamalı toplam altı saatten az olmamak üzere 3 yılda bir defa yenileme eğitimi verilecek. Bilirkişiler yenileme eğitimlerine sicile kaydedildiği tarihten itibaren üçüncü yılın içinde katılmak zorunda. Yenileme eğitimine katılmayan bilirkişiler bu eğitimi almadıkça yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamayacaklar.”

EĞİTİMLER HAFTA SONU DA VERİLECEK

Eğitimler için yoğun bir başvuru ile karşılaştıklarını belirten Hamamcıoğlu, eğitimlerin 2 grup hafta içi, 2 grup da hafta sonu olmak üzere toplam 4 grup halinde verileceğini bildirdi. Her grupta 24 kişinin eğitim alacağını kaydeden Hamamcıoğlu, hafta içinde 48 hafta sonunda da 48 olmak üzere 96 kişinin eğitimlerinin tamamlanacağını ifade etti.  

“ODA ÜYELERİNE 600, ÜYE OLMAYANLARA 750 LİRA”

MMO Antalya Şubesi’nde verilecek olan Bilirkişi Temel Eğitimi’ne bilirkişilik yapmak isteyen herkesin başvurabileceğini de belirten Hamamcıoğlu, eğitim bedelinin de oldukça uygun olduğuna işaret etti. MMO Antalya Şubesi’nde oda üyelerine 600 Türk Lirası’na, oda üyesi olmayanlara ise 750 Türk Lirası’na eğitim verilecek.

“BİLİRKİŞİLİK KANAYAN BİR YARAYDI”

Mahkemelerin teknik bilgiler için konunun uzmanı bilirkişilere başvurduğunu belirten Antalya Bilirkişiler Derneği Başkanı Ahmet Çoşgun ise, her konunun uzmanının farklı olduğuna dikkat çekti. Bilirkişilerin zaman zaman hakimlerin istediklerinden fazlasını veya eksiğini verebildiklerini yada üzerine vazife olmayan konulara girebildiklerini belirten Çoşgun, bu sakıncalardan ve konun olmamasından dolayı bilirkişilik uygulamasının şimdiye kadar kanayan bir yara olduğunu söyledi.

“AY SONUNA KADAR YAKLAŞIK 1000 KİŞİYE EĞİTİM VERİLEBİLİR”

Bir kursun 4 günden oluştuğuna ve sınıfa 24 kişiden fazla kişinin alınamadığına dikkat çeken Çoşgun, ful kapasite çalışılsa bile diğer odalarla birlikte ay sonuna kadar yaklaşık 1000 kişiye eğitim verilebileceğine işaret etti. Önümüzdeki yıl bilirkişilik yapılabilmesi için eğitimin alınması gerektiğine dikkat çeken Çoşgun, “Bu eğitimi almayanlar listede olamadıkları için önümüzdeki yıl bilirkişilik yapamayacaklar. Bu eğitimi almak zorundalar” dedi.

“BÖLGEDE YAKLAŞIK 3500 BİLİRKİŞİ VAR”

Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’ne 7 tane ilin bağlı olduğunu belirten A.Ü. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erdem Can ise, bu bölgede yaklaşık 3500 bilirkişinin bulunduğunu söyledi. Bilirkişilik başvurularının Ekim ayının 15’i ile 30’u arasında yapıldığına işaret eden Can, kanuna dayalı olarak kurulan Bilirkişi Daire Başkanlığı’nın eğitimlerin biran önce yapılmasını istediğini kaydetti.

“SÜRE ÇOK AZ, UZATILMASI GEREKİYOR”

Bilirkişilik başvurularının Ekim ayı sonunda tamamlanacak olmasından dolayı sürenin çok kısıtlı olduğuna dikkat çeken Can, “Ekim ayının içerisinde önümüzdeki yılın bilirkişi listesi hazırlanıyor. Bilirkişi olmak isteyenlerin bu ayın sonuna kadar eğitimlerinin bitmiş olması ve başvuru yapmaları gerekiyor. Böyle bir sıkıntı var. Sürenin uzatılacağını düşünüyorum. Uzatılmazsa sıkıntı olur” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 8824 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim