Bugün 18 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya16 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2477.424
    %0.24
  • Dolar
    32.4512
    %0.09
  • Euro
    34.6474
    %0.18
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mültecilere karşı sağduyu çağrısı
07 Temmuz 2017 Cuma 16:50

Mültecilere karşı sağduyu çağrısı

Mekke’den Medine’ye yapılan hicret hatırlatılan Cuma hutbesinde, mültecilerin iman ve insanlığın imtihanı olduğu vurgulanarak sağduyu çağrısı yapıldı.

Ülkemizde yaşanan mülteci olayları, Türkiye’nin her tarafındaki camilerde olduğu gibi Antalya’daki camilerde okunan Cuma hutbelerine de yansıdı. Hutbede, yaşanılan olaylara değinilmeden mülteciler konusu işlenerek, mesnetsiz iddia ve paylaşımlarla kin ve nefret duygularının körüklenmeye çalışıldığı ifade edildi.

“ÜZERİNDE YAŞADIĞIMIZ BU TOPRAKLAR HİCRET YURDUDUR”

Hicret zamanında Mekke’den Medine’ye sığınanlara Medineliler’in kucak açtığı vurgulanan hutbede, bundan dolayı Medineliler’den övgüyle söz edilen ayet hatırlatıldı. Türk milletinin de asırlardır kendisine sığınanlara kucak açtığına dikkat çekilen hutbede, “Aziz milletimiz asırlardır muhacire ensar oldu. Irkı, dili, dini ne olursa olsun kendisine sığınanlara hiç düşünmeden gönül kapılarını açtı. Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun mazluma ve mağdura kol kanat gerdi. Yetimleri ve kimsesizleri gözetti. Fakirlerin ve ihtiyaç sahiplerinin yardımına koştu. Her daim hakkın, haklının, doğrunun yanında yer aldı. Zulme ve zalime karşı dimdik durdu. Ve neticede gariplerin, boynu büküklerin, gözyaşlarıyla yoğurarak Allah’a arz ettikleri duaları, milletimizin tükenmez gücü, aşılamaz kalkanı oldu. Rabbimiz, mazlum yüreklerden yükselen bu duaların, mahzun yüzlerde açan tebessümlerin, mahrum gönüllerde yeşeren ümitlerin hürmetine bizleri hiçbir zaman zelil duruma düşürmedi, hep aziz eyledi. Çaresiz, kimsesiz, sahipsiz bırakmadı. Nusret ve inayetini bizden esirgemedi. Üzerinde yaşadığımız bu topraklar, öteden beri bir hicret yurdudur. Cömertlik ve fedakarlığıyla ün salmış olan bu necip millet, her daim güvenli bir liman olmuştur” denildi.

“ALGI OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR”

İçinde bulunduğumuz coğrafyada meydana gelen iç savaş, vahşet ve katliamlardan kaçan milyonlarca kişinin zorunlu olarak topraklarımıza sığındığı ifade edilen hutbeye, şöyle devam edildi:

“Milletimiz, yeryüzündeki bütün toplumları kıskandıracak bir cömertlikle kendilerine yardım elini uzatmıştır. Onları en güzel şekilde ağırlamıştır. Ancak son zamanlarda milletimizin bu alicenaplığına gölge düşürecek birtakım olumsuzluklara üzüntüyle şahit olunmaktadır. Özellikle kimi çevrelerce kardeşlik ve misafirperverliğimize yönelik bir algı operasyonu yürütülmektedir. Çoğu mesnetsiz iddia ve paylaşımlarla kin ve nefret duyguları körüklenmeye, milletimizin birlik ve beraberliği, huzur ve muhabbeti zedelenmeye çalışılmaktadır. Bu konuda her mümin kardeşimiz dikkatli ve ferasetli olmak durumundadır. İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte milletçe bizi ayakta tutan ve en fazla ihtiyaç duyduğumuz değerlerin feraset, basiret ve sağduyu olduğunu unutmayalım. Bilelim ki; kardeşliğimiz, birliğimiz, dirliğimiz, huzurumuz bizlere emanettir. Merhametimize sığınan, bizden yardım uman her bir can, imanımız, İslam’ımız ve insanlığımızın bir imtihanıdır.”

15 TEMMUZ HASSASİYETİ

Hutbenin sonunda bir hafta sonra 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü olduğu hatırlatılarak, bütün şehitlerin ruhlarına ithafen ülke genelinde hatmi şerifler okunduğu, 14 Temmuz günü de Cuma namazı öncesinde bütün camilerde şehitleri anma programları düzenlenerek okunan hatimlerin duasının yapılacağı bildirildi. Bütün vatandaşlar şehitler için yapılacak duada amin demeye davet edildi.

15 TEMMUZ GECESİ CAMİLERDEN SELA SESLERİ YÜKSELECEK

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez imzasıyla tüm il ve ilçe müftülüklerine gönderilen “15 Temmuz Programları” kolunu genelgede, “15 Temmuz 2017 Cumartesi gününü, 16 Temmuz 2017 Pazar gününe bağlayan gece, saat 00.13'te Türkiye genelinde 90 bin caminin tümünde eş zamanlı olarak selalar okunacak, cami ve minarelerin ışıkları sabah namazına kadar açık tutulacak. Mahya asma imkanı bulunan camilerde, ‘Şehitlerimize Rahmet Olsun, Birliğimiz Daim Olsun’, ‘Şehitlerimize Rahmet Olsun, Kardeşliğimiz Daim Olsun’, ‘Birliğimiz ve Kardeşliğimiz Daim Olsun’ yazılı mahyalar asılacak” denilmişti. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 865 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim