Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Müsilaj, Antalya için çok uzak değil”
28 Temmuz 2021 Çarşamba 17:36

“Müsilaj, Antalya için çok uzak değil”

Düden Çayı’nda yaşanan kirlilikten dolayı ekosistem tahribatı yaşandığını vurgulayan TMMOB Antalya İKK Sekreteri ve Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, “Düden Çayı ve diğer tüm akarsularımızın Antalya körfezine kirlilik yükü

Düden Çayı’nda yaşanan kirlilikten dolayı ekosistem tahribatı yaşandığını vurgulayan TMMOB Antalya İKK Sekreteri ve Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, “Düden Çayı ve diğer tüm akarsularımızın Antalya körfezine kirlilik yükü taşımaları halinde yakın gelecekte müsilaj, Antalya için çok uzak bir çevre felaketi değil” dedi. Düden kirliliğine kalıcı çözüm istediklerini vurgulayarak, “Akdeniz’de müsilaj istemiyoruz” diyen Ünver, yetkili kurum ve kuruluşları göreve çağırdı.

 

Antalya’daki meslek odalarının oluşturduğu TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu (İKK), bir kez daha Düden Çayı’ndaki kirliliğe dikkat çekti. Bugün sabah Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü alanda bir araya gelen İKK üyeleri adına açıklama yapan TMMOB Antalya İKK Sekreteri ve Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, “Antalya’nın en önemli tarihi ve kültürel kaynaklarından olan Düden Çayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından eski tanımı ile 1. Derece Doğal Sit Alanı, yeni tanımı ile Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edilmiştir. Statüsü Kesin Korunacak Hassas Alan olarak belirlenen Düden Çayı’nda 2020 yılı Aralık ayının sonlarında köpük ve koku gözlenmeye başlanmış olup, 2021 Ocak ayında kirlilik konsantrasyonu yüksek seviyelere ulaşmıştır. Bu sebeple binlerce balık ölmüş ve ekosistem tahribatı yaşanmıştır. Bugün halen Düden Çayı’nda ve Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü bölgede köpüklenme, yosunlaşma gibi kirlilik unsurları gözlenmekte” diye konuştu.

2abf3a09-5cf4-4c1a-8642-1b8a9d6fbdce.jpg

“MÜSİLAJ, ANTALYA İÇİN ÇOK UZAK BİR ÇEVRE FELAKETİ DEĞİL”

İklim değişikliği, kuraklık ve yanlış politikalar nedeniyle tehdit altında olan su kaynaklarının, neden olunan kirliliklerle tahrip olduğunu vurgulayan Ünver, “Düden’de yaşanan kirlilik ilgili kurum ve kuruluşlar için kırmızı alarm olarak değerlendirilmeli. Düden Çayı ve diğer tüm akarsularımızın Antalya körfezine kirlilik yükü taşımaları halinde yakın gelecekte müsilaj, Antalya için çok uzak bir çevre felaketi değil. Düden Çayı’nda 2020 Aralık ayından itibaren gözlenen kirlilik, ne yazık ki günümüze kadar devam etmekte. Birçok defa yetkili Kamu Kurum ve Kuruluşlarına kirliliğin nedenlerinin araştırılarak, gerekli önlemlerin alınması için çağrıda bulunmamıza rağmen gerekli tedbirlerin kararlılıkla alınmadığını üzülerek belirtmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

 

YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak tüm yetkili kurum ve kuruluşları göreve çağırdıklarını söyleyen Ünver, “Kirliliğin nedenlerinin tespit edilerek, kamuoyu ile paylaşılmalı. Yeni bir kirlilik oluşmaması için kısa, orta ve uzun vadede bütüncül önlemler alınmalı. Kirliliğin kaynağını somut olarak belirleyebilmek için traverten platosu üzerinde mevcut açılan su sondajlarından farklı yerlerde karelajlar yapılarak numuneler alınmalı. Sürekli izleme sistemleri kurularak su kalitesinin takip edilmesi ve herhangi bir kirlilik anında müdahalenin ivedilikle yapılması için uygulanabilir, güncel acil eylem planı oluşturulmalı. Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil edilen Düden Çayı’na olumsuz etkileri olan sanayi tesislerinin belirlenerek, alt yapısı tamamlanan sanayi sitelerine taşınmalı. Ruhsatı, Çevre İzin ve Lisansı olmadan faaliyet gösteren işletmelerin faaliyetleri sonlandırılmalı” uyarılarında bulundu.

 

“KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ, AKDENİZ’DE MÜSİLAJ İSTEMİYORUZ”

Ünver konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Su kaynakları, dünyamız ve canlılar için her geçen gün daha da hayati önem taşımakta. Antalya; deniziyle, akarsularıyla, yeşiliyle ve tüm doğal güzellikleri ile bizlere verilmiş bir armağan. Bu armağanı korumak kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, STK’ların ve halkın görevi. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak doğal varlıklarımızı korumanın önemini bir kez daha vurguluyoruz. Düden kirliliğine kalıcı çözüm istiyoruz. Akdeniz’de müsilaj istemiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Bu haber toplam 1171 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim