Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Müteahhitler 2018’den umutlu
02 Ocak 2018 Salı 07:00

Müteahhitler 2018’den umutlu

Durağan geçen bir yılı geride bırakan müteahhitler 2018 yılından umutlu. Kepez ilçesinde satılmayı bekleyen çok sayıda daire olduğunu belirten Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Ali Ünal, 2018 yılından umutlu olduklarını söyledi.

2017 yılının son sohbetini Kepez İlçesi Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Mehmet Ali Ünal ile gerçekleştirdik. Samimi açıklamalarda bulunan Ünal, hem dernekleri hem de sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Birçok sektör için doğrudan veya dolaylı olarak lokomotif görevi gören inşaat sektörünün durgun bir yılı geride bıraktığını ifade eden Ünal, 2018’den umutlu olduklarını dile getirdi.

2 AYDA ÜYE SAYISI İKİYE KATLANDI

28 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen seçimli kongre sonrasında göreve geldiğini hatırlatan KEMDER Başkanı Mehmet Ali Ünal, kendisi de dahil derneğin eski yönetimindeki kişilerin yarısının yeni yönetimde de yer aldığını belirtti. 130 olan üye sayısını kısa sürede artırarak 220 üyeye ulaştıklarını bildiren Ünal, üyeleri arasında diğer ilçe ve illerde müteahhitlik yapanların da bulunduğunu kaydetti.

“MÜTEAHHİTLİĞİN EĞİTİMİ OLMALI”

Derneğe üye olmak isteyenlerin faaliyet belgesinde inşaat yapımı ibaresinin geçmesi gerektiğini belirten Ünal, müteahhitliğin bir eğitimi olması gerektiğini de dile getirdi. Ünal, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müteahhitlik için mesleki yeterlilik olmalı. Bunu gönülden istiyoruz ama nasıl çözülür bilemiyoruz. Eğitim bu işin bir ayağıdır. Bundan sonraki süreç için bunun bir eğitimi olmalı. Eğitim derken mimar, mühendis, tekniker olması istenilen ama günümüz koşullarında bu olası görünmüyor. Bunu yapamıyorsak bilgilendirme eğitimi şeklinde olabilir. Kaldı ki ülkemizdeki eğitimli vatandaşlarımız müteşebbis değil. Geri planda durmayı seviyor. Ya onları müteşebbis haline getireceğiz ya da hazır müteşebbisleri eğiteceğiz.”

“EN BÜYÜK HEDEFİMİZ DERNEĞE BİR BÜRO KAZANDIRMAK”

Gerçekleştirmek istedikleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren Ünal, “Göreve geldiğimiz 2 aylık sürede yoğun bir süreç yaşadık. Birçok çalışmamız olacak ama biz burada şuan kiracıyız. En kısa zamanda kendi büromuzu almak istiyoruz. En büyük hedefimiz mülkünün derneğe ait olduğu bir büro ve ayaklarının üzerine basabilen bir dernek” diye konuştu.

“DÜNYADAKİ DURGUNLUKTAN ETKİLENDİK”

2017 yılının dünya genelinde bir durgunluk içerisinde geçtiğine işaret eden Ünal, “Dünya genelinde piyasada bir durgunluk vardı. İster istemez bizde bu durgunluktan etkilendik. En az bütün dünyanın etkilendiği kadar etkilendik” dedi.

“DURGUNLUĞUN BİR NEDENİ KEPEZ’DE MÜTEAHHİT SAYISININ FAZLA OLMASI”

Kepez ilçesindeki durgunluğun sebeplerinden birisinin müteahhit sayısından kaynaklandığını belirten Ünal, “Kepez’de 500 civarında müteahhit olduğunu tahmin ediyoruz. İlçemizdeki durgunluğun sebeplerinden birisi müteahhit sayısının fazla olması. Sayıyla birlikte arz çok, talep olmayınca daha da durgun gibi görünüyor” dedi. Ünal, ilçedeki bütün müteahhitleri üye yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

“DOLAR ÇIKTIĞINDA ARTAN DEMİR FİYATI, DOLAR DÜŞTÜĞÜNDE AZALMIYOR”

Bütün müteahhitlerin bir beklenti içerisinde olduklarını ifade eden Ünal, “Dövizdeki dalgalanmalar işlerimizi büyük oranda etkiliyor. Dolar çıktığında demir fiyatı da artıyor ama dolar indiğinde demir fiyatı ve diğer girdiler düşmüyor. Burada doğru bir orantı yok. Bu kullandığımız bütün materyaller için geçerli. Bunlar otomatik olarak daire maliyetlerine yansıyor. Satış olmayınca fiyatları da yükseltemiyoruz. Dolayısıyla yüksek maliyetli daireler ortaya çıkıyor. Öz sermayesiyle çalışan arkadaşlarımız da bundan daha çok etkileniyor” ifadelerini kullandı.

“DAİRE FİYATLARI MECBUREN ARTACAK”

İlçedeki bir dairenin maliyet fiyatının 800-900 Lira olduğunu kaydeden Ünal, “Girdi maliyetlerinin artmasını bizler daire fiyatlarına yansıtamadığımız için 2018’de mecburen bir artış olacak. Şuanda daire almak isteyenler için çok büyük bir fırsat var” diye konuştu.

insaat-konut-bina-ev-dairdekupee-2017.jpg

“2018’DEN UMUTLUYUZ”

2018 yılından umutlu olduklarını vurgulayan Ünal, şunları söyledi:

“İnsanlar yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. Ramazan, Kurban Bayramı, Yaz tatili, yayla sezonu, okulların tatili, açılması derken bir yılı geride bıraktık. Bütün işler bir arz talep meselesi. Biz daha iyi olacağını düşünüyoruz. Hükümetimiz hem içeride hem de dışarıda mücadele ediyor. Dövizin çok oynamasında spekülatörlerin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Faiz lobisi işbaşında. Ne kadar durgun geçen bir yılı geride bıraksak da 2018 yılından umutluyuz. İnşallah pazarımız, piyasalar açılır.”

“TÜTÜNCÜ VE EKİBİ GÜZEL İŞLER YAPIYOR”

Kepez Belediyesi’nin yoğun bir nüfusa ve geniş bir hizmet alanına sahip olduğuna dikkat çeken Ünal, sözlerini şöyle noktaladı:

“Kepez hem yüzölçümü hem de nüfus olarak Antalya’nın en büyük ilçesi. İlçenin nüfusu yoğun olduğu için Kepez Belediyesi’nin hizmet alanı da çok geniş. Varsak, Habibler bölgesinin bir gün böyle olacağını kimse hayal edemezdi. Yollar, sokaklar açılınca gecekondu problemi çözüldü. Vakıf’tan, Hazine’den takas yoluyla tapu problemleri aşıldı. Bunlar kolay, herkesin yapabileceği projeler değil. Dokuma’daki bir vatandaş Varsak’ta, Sütçüler’de yapılan yatırımı görmüyor. Yapılan hizmetleri herkes eşit olarak görmüyor olabilir ama Kepez Belediyesi çok iyi çalışıyor. Hakan Tütüncü ve ekibi güzel işler yapıyorlar. Kültür Merkezi, yüzme havuzları, yollar, sokaklar, kreşler, spor alanları gibi Kepez’e yakışan projeler var. Saymakla bitmez. Tütüncü ve ekibine gayretleri için teşekkür ediyorum.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 11793 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim