Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Müteahhitler muzdarip
11 Temmuz 2017 Salı 16:38

Müteahhitler muzdarip

Artan maliyetlerle birlikte konut fiyatlarının da yükselmesi, satışların azalmasına neden olurken inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. İşin uzmanı müteahhitler özellikle aniden artan demir çelik fiyatlarından muzdarip.

Sürekli yükselen maliyetler ve son zamanlarda artan faiz oranları demirciden betoncuya, kalıpçıdan sıvacıya, elektrikçiden sucuya birçok sektörün lokomotifi olan inşaat sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Artan maliyetlerle birlikte konut fiyatları da yükselirken satışlar adeta durma noktasına geldi. İnşa edilen konutların satılamaması nedeniyle sektör büyük bir darboğaza girdi.

DEMİR FİYATLARINDAKİ ANİ YÜKSELİŞ SEKTÖRDE DEPREM ETKİSİ YARATTI

İhracata dönük satışlar ve spekülasyonlar nedeniyle 16 Nisan referandumundan sonra aniden artan demir çelik fiyatları inşaat sektöründe deprem etkisi yarattı. İnşaatın olmazsa olmazı demir çelik fiyatlarının bu ani yükselişi konut fiyatlarında zorunlu bir artışa neden oldu. Yükselen konut fiyatları alım gücünü düşürürken vatandaşların gelecek planlarını ertelemesine ve satışların düşmesine yol açtı. Aniden artan demir çelik fiyatlarının konut fiyatlarını yükselttiğini, buna bağlı olarak da satışların düşmesi nedeniyle sektörde durgunluk yaşandığını belirten müteahhitler, demir çelik fiyatlarının düşmesini istiyor.

“MALİYETLER YÜKSELDİ SATIŞLAR DÜŞTÜ”

Maliyetlerin artmasıyla birlikte konut fiyatlarının da zorunlu olarak yükseldiğine ve satışların azaldığına dikkat çeken Kepez Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Süleyman Akbıyık, “Maliyetler yükseldi. Maliyetler yükseldiğinden dolayı zarar etmemek için konutları eski fiyattan satma şansımız yok. Doğal olarak bizlerde fiyatları arttırmak zorundayız. Fiyatlar arttığı için de satışlar düştü. Vatandaşın alım gücü zayıfladı. Pahalı da olsa ucuz da olsa bizler inşaatı bir şekilde yapıyoruz. Bizlerin inşaat yapmasında bir sıkıntı yok ama satışlarda sıkıntı var. Satışlar iyi olsa biz türlü binayı inşa ederiz. Bir sıkıntı da yaşanmaz” dedi.

DEMİR VE BETON MALİYETİNDEKİ ARTIŞI MÜTEAHHİT KARŞILAYAMAZ

İnşaat maliyeti deyince bir inşaatın yapılmasına karar verilmesinden kullanıma hazır hale gelmesine kadar geçen sürede yapılan her türlü harcamanın akla gelmesi gerektiğini ifade eden (KEMDER) Başkanı Süleyman Akbıyık, bu aşamada her şey için harcanan parayı göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını ifade etti. Az kullanılan malzemelerdeki maliyet artışlarını müteahhitlerin kendi kârlarından fedakarlık ederek bir şekilde karşılamaya çalıştığını belirten Akbıyık, demir ve beton gibi inşaattın olmazsa olmazı ve çok miktarda kullanılan malzemelerdeki maliyet artışlarının müteahhitler tarafından karşılanamaz olduğunu söyledi. Demir ve beton maliyetindeki artışı üstlenmeyi hiçbir müteahhidin kabul edemeyeceğini belirten Akbıyık, zarar ederek müteahhitlik yapmanın da bir anlamı olmadığını kaydetti.

“DEMİRİN FİYATI 1400 LİRA’DAN BİRANDA 2200 LİRA’YA ÇIKTI”

Demirin bir binanın inşa edilebilmesi için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Akbıyık, “Bir bina inşa edebilmek için tonlarca demir kullanmak zorundayız. Demir çelik bir binanın ana maddesi. Bunlar olmadan bina inşa etmek de mümkün olmaz. Demir fiyatında son zamanlarda yaşanan sorun sektörümüzün belini büktü. 1300 – 1400 Lira olan demir fiyatı biranda 2200 Lira’ya çıktı. Müteahhitler olarak demir fiyatları konusunda muzdarip durumdayız” diye konuştu.

“DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Beton sektöründe var olan rekabetten dolayı alternatif fiyatlara ulaşma şanslarının olduğunu belirten Akbıyık, “Betonda firmaların arasındaki rekabetten dolayı iyi kötü fiyatı düşürme şansımız var ama demir çelik fabrikalarına mümkün değil yaklaşamıyoruz. Onlar arasında rekabet yaratarak fiyatları düşürme şansımız yok. Devletin acilen demir çelik fiyatına el atması lazım. KDV’den mi ÖTV’den mi neyden destek olması gerekiyorsa olmalı. Yoksa bu fiyatlarla inşaat sektörünü ayakta tutmamız, ayakta kalmamız çok zor. Bu konuda devletten destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“DEMİRİ VADELİ ALMA ŞANSIMIZ YOK”

Müteahhitlerin demiri vadeli alma şanslarının olmadığına da dikkat çeken Akbıyık, “Demirde betondaki gibi vade yapma şansımız da yok. Betonu satın alırken 3-5 ay sonrasına çek yazabiliyoruz. Betonda böyle bir esnekliğimiz var ama demirde böyle bir durum söz konusu değil. Demir inşaat alanına indiğinde parasını ödemek zorundayız” dedi.

“FAİZ ARTIŞI DA SATIŞLARI DÜŞÜRDÜ”

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmesinin de satışların düşmesinde etkili olduğunu belirten Akbıyık, “Bir taraftan maliyetler yükseldi, diğer taraftan faizler. Biz müteahhitler arada kaldık. Devletin faiz oranlarına da el atması lazım” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Kaynak: YUSUF KATRAĞ
Bu haber toplam 1628 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim