Bugün 16 Nisan 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2493.983
    %0.41
  • Dolar
    32.5008
    %0.29
  • Euro
    34.5803
    %0.20
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Odalar baskı altında”
29 Eylül 2017 Cuma 07:30

“Odalar baskı altında”

Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun mahkeme kararıyla görevden alınmasına tepki gösteren TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, TMMOB’a bağlı odaların baskı altında olduğunu ileri sürdü.

Kimya Mühendisleri Odası’nın 7 kişilik Yönetim Kurulu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açmış olduğu dava sonucunda Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla görevden alındı. Karara ilk tepki Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’dan geldi. Dün sabah Kimya Mühendisleri Odası Antalya İl Temsilciliği’nde bir toplantı düzenleyerek basın açıklaması yapan TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, emek ve meslek örgütlerinin etkisizleştirilmeye çalışıldığını söyleyerek AK Parti hükümetine yüklendi. Açıklamaya, TMMOB’a bağlı Antalya’daki diğer oda temsilcileri de destek verdi.

“KANUNA UYMADIĞI İÇİN DENETİME İZİN VERİLMEDİ”

Kimya Mühendisleri Odası Antalya İl Temsilcisi Mehmet Aydilek, yaşananlarla ilgili bilgi verdi. 2016 yılı Şubat ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kimya Mühendisleri Odası’na idari ve mali yönden inceleme kararı aldığını belirten Aydilek, 2016 yılı Nisan ayında yapılan genel kurulda kanunsuz olduğu gerekçesiyle idari ve mali denetlemeye izin verilmemesi kararının alındığını söyledi. Aynı yılın Mayıs ayında Yönetim Kurulu’na Bakanlık tarafından iki müfettiş gönderilerek denetimin yapılacağının bildirildiğini ve Kasım ayında Bakanlık tarafından denetleme girişiminde bulunulduğunu açıklayan Aydilek, Anayasa’nın 135. Maddesinde meslek örgütlerinin idari ve mali denetlenmesinin kanunla yapılabileceğinin belirtildiğini hatırlattı. Bu konuda herhangi bir kanun çıkarılmadığını vurgulayan Aydilek, yapılan işlem kanuna uymadığı için denetlemeye izin vermediklerini kaydetti. Bakanlığın Kimya Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu’nun görevden alınması için Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtığını ve mahkemenin de Yönetim Kurulu’nun görevden alınması yönünde karar verdiğini ifade eden Aydilek, “Zaten 2018 yılı Nisan ayında genel kurul var. Arkadaşlarımız temyiz yoluna gideceklerini söylüyorlar. Görevlerinin başındalar” dedi.

“DENETİM KURULLARI ZATEN 3 AYDA BİR DENETLEME YAPIYOR”

Odaların denetleme kurullarının 3 ayda bir denetleme yaptıklarına da işaret eden Aydilek, “Denetimler TMMOB’a bildiriliyor. TMMOB’da denetliyor. Odalarımız kendi içinde demokratik, açık ve şeffaf bir şekilde Web sayfalarında bu denetimleri ilan ederek duyuruyorlar” açıklamasında bulundu. 

“BİRİLERİNİN AKLINA 30 YIL ÖNCEKİ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME GELDİ”

1983 yılındaki askeri diktatörlük zamanında TMMOB’a bağlı meslek odalarının ilgili bakanlıklara bağlanmasına yönelik bir kanun hükmünde kararname çıkarıldığını hatırlatan TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer ise, daha sonradan herhangi bir kanun haline getirilmeyen bu kararnamenin 30 yıl boyunca 2013 yılına kadar kimsenin aklına gelmediğini, uygulamak için de hiçbir iktidarın girişimde bulunmadığını söyledi. “TMMOB’un kamu yararına yapmış olduğu çalışmalardan rahatsız olunmuş olacak ki AKP iktidarı 2014 yılında TMMOB yasasını değiştirmeye, örgütlülüğü bölüp parçalamaya ve bu örgütü nasıl sustururuz arayışı içindeyken birilerinin aklına 30 yıl önce çıkarılan kanun hükmünde kararname geliyor” diyen Tuncer, “12 Eylül Anayasası’nı değiştireceğiz, biz bu ülkeye ileri demokrasi getireceğiz iddiasında olan iktidar nedense o dönemdeki kanun hükmünde kararnameyi dayanak sayıp TMMOB örgütlülüğünü pasifize etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“MESLEK ODALARININ DENETİMLERİ KANUNLA DÜZENLENİR”

Çıkarılan yönetmelik ve yönergelerle TMMOB’a bağlı odaların ilgili Bakanlıklara bağlandığının ifade edildiğini dile getiren Tuncer, “Kimya Mühendisleri Odası Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, proje yapan odaların tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Ziraat Mühendisleri Odası da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlanmış durumda. Bu süreçte ilk denetleme yapmak isteyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Anayasa’nın 135. Maddesi açık açık söylüyor. ‘Meslek odalarının çalışmaları ve denetimleri kanunla düzenlenir’ diyor. Bunun anlamı siz kanun hükmünde kararnamelerle çıkardığınız yönetmelik ve yönergelerle denetleyemezsiniz, onların çalışmalarını yönlendiremezsiniz, kanun çıkarmanız lazım demektir” diye konuştu.

“İTİRAZIMIZ KANUNSUZLUĞADIR, DENETLENMEYLE İLGİLİ SIKINTIMIZ YOK”

Kanun hükmünde kararnamelerin yasal hiyerarşi içerisinde belli bir süreden sonra Meclis’te görüşülerek kanuna dönüştürülmesi gerekirken 35 sene önce çıkan kanun hükmünde kararnamenin Mecliste görüşülmemiş ve kanuna dönüştürülmemiş olduğunu hatırlatan Tuncer, “Anayasaya açık bu hüküm ortadayken iktidar, 35 sene önce çıkarılan bir kanun hükmünde kararnameye dayanarak TMMOB’yi denetlemek istiyor” diye konuştu. Denetlenmeye karşı olmadıklarını belirterek ortada bir kanunsuzluk olduğunu söyleyen Tuncer, “Bizim itirazımız buna. İtirazımız yapılan kanunsuzluğadır. Her şeyi ile şeffaf olan, iki yılda bir üyelerine hesap veren, bilançolarını web sayfalarında ilan ederek bütün Türkiye’ye duyuran odaların bu şekilde denetlenmek istenmesinedir. Bizim hiçbir gizli saklımız yok. Denetlenmeyle ilgili sıkıntımız yok. Amaç bir vesayet oluşturarak, bizim hazırladığımız projelerle veya yatırımlarla ilgili dava açmak isterseniz bizde sizin defterinizi düreriz yaklaşımıdır. İtirazımız bunadır” dedi.

“KARAR ANAYASAYA AYKIRI”

Mahkemenin verdiği kararın skandal olduğunu savunan Tuncer, “Biz Anayasa’ya aykırı olduğu için sürece itiraz etmiştik. Mahkeme sürpriz bir şekilde Anayasa’ya aykırı olarak, ortada bir kanun olmamasına rağmen maalesef Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı haklı buldu. Burada bir adaletsizlik de söz konusu. Mahkeme’nin verdiği karar Anayasa’ya aykırıdır ve kanunla düzenleme olmadığı için de hukuka da aykırıdır. Ortada bir hukuk, yasa, kanun düzenlemesi olsa ve o kanun düzenlemesine göre denetleme yapılsa bizim bir itirazımız olmazdı” diye konuştu.

“NE İLK NEDE SONUNCU OLACAKTIR”

TMMOB’un bütün üyeleri ve bağlı meslek odalarıyla Kimya Mühendisleri Odası’nın yanında olduğunu söyleyen Tuncer, “Omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz. Kimya Mühendisleri Odamıza ilişkin görevden almak kararı AKP iktidarının TMMOB’ye karşı saldırılarının ne ilkidir, ne de sonuncusu olacaktır. Bugüne kadar TMMOB ve örgütlülüğü hedef alan AKP, bizleri asla yıldıramadı, bundan sonra da yıldıramayacak. TMMOB ve bağlı odalarını susturmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. TMMOB’un 1954 yılından bu yana süregelen bir geleneği vardır. Bu gelenek, kamu kaynaklarımızın, doğal zenginliklerimizin ve yapılacak düzenlemelerin halkın yararına olmasıdır. Bu gücümüzü bilime ve akla dayalı sürdürdüğümüz politikalarla elde ettik. Bundan sonraki süreçte de bilime ve akla olan inancımızla ülkemizin menfaati neyse o alanda saf tutmaya devam edeceğiz” dedi.

“YANDAŞ MESLEK KURULUŞLARI YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Türkiye’deki bütün meslek kuruluşlarının denetim altına alınarak iktidar yandaşı haline getirilmek istendiğini de söyleyen Tuncer, yandaş meslek kuruluşları yaratılmaya çalışıldığını ileri sürdü. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 7466 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim