Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2509.849
    %1.04
  • Dolar
    32.5726
    %0.07
  • Euro
    34.779
    %0.11
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öğrencilerin akıbeti belirsiz
11 Haziran 2018 Pazartesi 01:21

Öğrencilerin akıbeti belirsiz

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılının durum değerlendirmesini yaptı. Sorunlarla dolu bir yılın geride bırakıldığını söyleyen Iltar, öğrencilerin akıbetini belirsizliğine dikkat çekti.

 SORUNLARLA DOLU BİR YIL 

Bu yıl eğitim ve öğretimde sorunlarla dolu bir yıl geçirildiğinin altını çizen Iltar, eğitimdeki yaşanan belirsizliklerin çocukların geleceğini olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Iltar; “2017-2018 eğitim öğretim yılında, eğitim sisteminin, eğitim ve bilim emekçilerinin yıllardır birikerek artan sorunlarının daha da ağırlaşmasının yanı sıra, OHAL uygulamaları nedeniyle geçmiş yıllardan farklı bir durum da söz konusudur. Gerek ülkenin içinde bulunduğu durum, gerekse bundan doğrudan etkilenen eğitim sisteminin karşı karşıya olduğu çok sayıda sorunun varlığına rağmen eğitim biliminin en temel ilkelerine aykırı düzenlemelerde ısrarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi niteliksizliğe, düzensizliğe ve kaosa sürükleyerek, belirsizliklerle dolu sınavları öteleyerek çocuklarımızın geleceği ile oynamaya devam etmiştir” diye konuştu.    

“ÖĞRENCİLERİN AKİBETİ BELİRSİZ”

Lise ve üniversite sınavına girişte onlarca belirsizliğin öğrencilerin ruh halini bozduğunu söyleyen Iltar, müfredatta yaşanan problemlere de isyan etti. Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar; “Cumhurbaşkanı TEOG sisteminin kaldırılması gerektiğini söylemiş ve bu cümleyi emir telakki eden Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları çalışmaya başlamışlardır. Liseye giriş ve Üniversite sınavlarıyla ilgili onlarca değişikliklerle geçen, daha dün üniversite sınavında(TYT) 0,5 net sistemi tek derse düşürüldü, belirsizlik yılı başlamış oldu. Liselere giriş sınavında başta matematik olmak üzere birçok ders ve soruları, öğrencileri eleme adına zorlaştıran anlayış ders kitapları ya da müfredatla sadece alfabesinin aynı olması noktasında ortak paydası olan sorular türetmiştir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi görüntüde 126 bin fakat gerçekte 50 bin bile olmayan öğrencilerin isteyerek tercih edecekleri kontenjanın dışında kalan 1,1 milyon öğrencinin akıbeti belirsizdir. Bu belirsizlik içinde geçen uzun süreç öğrencileri, velileri ve öğretmenleri olumsuz etkilemiştir. Hatta öğrenciler okul derslerine de gereken önemi verememişlerdir.” İfadelerini kullandı.

“ÖZEL OKULLARA HİZMET EDİYOR”

Bugünkü eğitim sisteminin çocukların geleceğini yok ettiğini savunan Fatin Iltar, devlet okullarında yaşanan tüm problem ve belirsizliklerin özel okulların işine yaradığını söyleyen Iltar; “Okulların kapanmasına henüz birkaç gün kalmışken halen geleceğini belirleyemeyen, izleyeceği yolu bilmeyen bir sistem kabul edilemez. İktidar eliyle çocukların bugününü ve geleceğini perişan edebilecek başka bir sistem ve anlayış bulunamazdı. Birçok yöntem gördük ama bugüne kadar özellikle başarılı çocuklarımızın sınavdan ağlayarak çıktığı bir yöntem ilk kez icat edildi. Geçen yıl on yedi bin (17.000) birinci çıkaran sistemden nasıl buralara geldik, anlayabilene aşk olsun. Bu sistem hükümetin hayali olan özel okuldan başka bir şeye hizmet etmeyecektir. Çocuklarımızın çalınan geleceklerinin de akan gözyaşlarının da biten hayatlarının da hesabı er ya da geç sorulacaktır” dedi.  

 


“1 MİLYON 438 BİN TABLET ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ”
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, büyük umutlarla başlayıp, devam edemeyen Fatih Projesi ile ilgili de konuştu.Fatih Projesi’nin ‘enkaza’ dönüştüğünü öne süren ıltar; “Her geçen gün içten içe çürüyerek bir enkaz haline getirilmiş eğitim sistemimizin yıllar içinde birikerek artan yapısal sorunları, geçici, günübirlik politikalarla geçiştirilmiş ya da çözümsüz bırakılmıştır. MEB’in, “En büyük ve en kapsamlı eğitim hareketi” dediği FATİH Projesi’nde başarısızlık tescillenmiş, iletişim operatörlerinden alınan 1 milyon 438 bin tablet çürümeye terk edilmiş ve projenin kamuya yükü 2 milyar lira olduğu iddia edilmiştir. Bir yandan temel bir insan hakkı ve bir kamu hizmeti olan eğitim piyasaya açılırken, öte yandan da ulusal belleği silinmiş, sorgulamayan, itaatkar, kendi adına karar verenlerin kararlarına biat eden bir nesil yetiştirilmeye çalışılmaktadır” şeklinde değerlendirmesine devam etti. 

“ADIMLAR ACİL ATILMALI”

Son olarak, çocukların ve gençlerin geleceğinin yok olmaması için,  eğitim sisteminde kalıcı ve akılcı adımların bir an önce atılması gerektiğine vurgu yapan Iltar, 2017-2018 durum değerlendirmesini şu ifadelerle tamamladı: “Çocuklarımızın öğrenmeye değil, sınavlara koşullandırıldığı, öğretmenlerin düşük ücretle, esnek ve güvencesiz çalışmaya zorlandığı, siyasal kadrolaşmanın sınır tanımadığı, okullardan bilim ve sanatın kapı dışarı edildiği, dini referans alan uygulamaların arttığı bir eğitim sistemiyle sağlıklı bireylerin yetiştirilmesi mümkün değildir. Eğitim-İş Antalya Şubesi olarak, çocuk ve gençlerimizin, geleceğimizin siyasi iktidarın yarattığı enkazın altında yok olmaması için acil adımlar atılması zorunluluğunu bir kez daha belirtiyor, parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitimin tüm yurttaşlar için ayrım gözetmeksizin hayata geçirilmesini istiyoruz. (Haber: Eyüp KOÇAK)

Bu haber toplam 49051 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim