Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Orman işçileri kadro bekliyor
27 Aralık 2020 Pazar 18:08

Orman işçileri kadro bekliyor

Ormanda 12 ay yapılacak iş olduğunun altını çizerek 10 ay çalışan geçici orman işçilerine kadro verilerek 12 ay çalışır duruma getirilmesi gerektiğini vurgulayan Öz Orman İş Antalya Şube Başkanı Ahmet Ali Şişaneci, mevsimlik işçilerin 2021 yılında hükümet

Ormanda 12 ay yapılacak iş olduğunun altını çizerek 10 ay çalışan geçici orman işçilerine kadro verilerek 12 ay çalışır duruma getirilmesi gerektiğini vurgulayan Öz Orman İş Antalya Şube Başkanı Ahmet Ali Şişaneci, mevsimlik işçilerin 2021 yılında hükümetten müjde beklediklerini kaydetti. Kıdem Tazminatı Fonu söylentisinden sonra tereddüt yaşayan çok sayıda işçinin emekliye ayrıldığına ve personel sayısının yetersiz kaldığına dikkat çeken Şişaneci, acil olarak işçi alımı yapılması gerektiğini de belirtti.

 

Öz Orman İş Antalya Şube Başkanı Ahmet Ali Şişaneci ile orman işçileri ve ormanlarımız üzerine samimi bir sohbet gerçekleştirdik. Akciğerimiz ormanları canları pahasına koruyup kollayan gizli kahramanlar olan orman işçilerinin sorunlarını dile getiren Şişaneci, personel sayısındaki eksikliğe dikkat çekti. Kıdem Tazminatı Fonu söylentileri çıktıktan sonra birçok işçinin haklarını kaybedeceği endişesiyle emekliliğe ayrıldığını belirten Şişaneci, Antalya’da 1 buçuk yılda 700’e yakın işçinin emekli olduğunu bildirerek acil olarak orman işçisi alımı yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ormanlarda 12 ay yapılacak işin olduğunu vurgulayan Şişaneci, 10 ay çalışan mevsimlik işçilerin kadro müjdesi beklediklerini bildirdi. Şişaneci, ‘Gizli kahramanlar’ dediği işçilerin özverili çalışmalarının da altını çizdi. Gelin hep birlikte Şişaneci’nin söylediklerine bir göz atalım.

70045a34-d92a-42fe-9da7-6c08cc5e1437.jpg

BİZE BİRAZ ORMAN İŞÇİLERİNDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Orman işçilerine fedakarlıkla çalışan gizli kahramanlar diyebiliriz. Yangını kontrol altına almada ilk müdahale çok önemlidir. Bugün çıkan orman yangınlarına 10 dakika içerisinde müdahale edebilir konumdayız. Bu başarıyı gösterenler gizli kahraman dediğimiz bu arkadaşlarımızdır. Gizli kahramanlar diyoruz Çünkü, bir yangında çok fazla ön plana çıkmıyorlar. Onlar ormanın içinde canla başla mücadele verirken, haberlere baktığınızda pek fazla onlardan bahsedildiğini göremezsiniz. Ekranlara genellikle yol kenarları yansırken esas mücadele ormanın içindedir aslında. Orman yangınlarıyla mücadelede çok başarılı, birinci ülkeyiz ama bu özveriyle oluyor. Özveriyle çalışan gizli kahramanlar, mesai saati gözetmeden bazen 4-5 gün dağda 24 saat yangınla mücadele ediyorlar. Elleri, yüzleri simsiyah oluyor ama yine de mücadeleden vazgeçmiyorlar.

cbaceff9-05d3-4273-9ca2-8d7b8f4924c9.jpg

PANDEMİ NASIL ETKİLEDİ?

Pandemi döneminde de çok özverili çalıştık. Herkes 3 kişi biraraya gelmesin derken biz gece gündüz 15-20 kişi dağda yan yana omuz omuza çalışmaya devam ettik. Yangında hiçbir işçimizin aklına pandemi gelmedi. Aynı koğuşta yatmaya devam ettiler. Bizim için yangına karşı mücadele virüs tanımıyor. Orman işçisi her zaman büyük bir özveriyle canla başla çalışıyor.  

img_20201225_151759.jpg

SİZE GÖRE ORMAN PERSONELİ SAYISI YETERLİ Mİ?

Hayır, yeterli değil. Çünkü, işçi sayımız her geçen gün azalıyor. Özellikle Kıdem Tazminatı Fonu söylentilerinden sonra çok sayıda arkadaşımız tereddüt ederek emekli olup aramızdan ayrıldı. ‘Kıdem tazminatları fona devredilecek’ söylemleri arkadaşlarımız üzerinde çok etkili oldu. Tecrübeli işçilerin yüzde 90’ı ‘Kıdem tazminatımız ölecek’ diye emekli oldu. 1 buçuk yılda Antalya’da 700’e yakın işçi emekli oldu. 2 bin 50’ye yakın işçimiz vardı, şimdi 1300 yakın işçi kaldı. Bunların 780 tanesi mevsimlik geçici işçi. Yaştan dolayı ayrılanlar, vefatlar var. Eskiden emekli olanların yerine yeni işçiler alınırdı. Şimdi artık böyle yapılmıyor. Toplu alım gerçekleştiriliyor ama 13 yıldır işçi alımı neredeyse yapılmadı. Sadece operatör alımı oldu. Bu yıl Antalya’ya 40 kişi orman işçisi alımı yapıldı ama yetersiz. Kentimizde 13 tane orman işletme müdürlüğü var. Normalde 5 işçi 1 şoför olarak 5+1 kişi gitmesi gereken yangın araçları personel yetersizliğinden dolayı 2 yardımcı 1 şoför olarak 2+1 kişi gidiyor. Bu yıl Adana’da, Hatay’da, Kastamonu’da yangınlar çıktı. Buradan oralara yangın araçları gönderiyoruz. Niye oralara buradan yardıma gidiyoruz? Çünkü, oralarda da personel az. Çevre illerden takviye ekip gönderiliyor. Eskiden bu olmuyordu. Çünkü, personel yeterliydi. Kurumumuz araç filosunu yeniledi ama bunları kullanacak personel az. Personel yetersizliği had safhada. Acilen personel alımı yapılması lazım. Antalya’ya en az 500-550 tane personel alınması gerekiyor. Ülke genelinde de 7 bine yakın alım yapılmalı. Sayın Bakanımızın 5 bin işçi alınacağına yönelik bir müjdesi var. İnşallah gerçekleşir.

 

ORMAN İŞÇİLERİNİN EN BÜYÜK BEKLENTİSİ NEDİR?

Bizim ormanlarımızın kahramanları arasında  Türkiye genelinde 8 bin 600, Antalya’da ise 700 küsur tane mevsimlik geçici işçi var. Bunlar işe alınalı yaklaşık 13 yıl oldu. Ormanda 12 ay iş var ama bu arkadaşlarımız 12 ay çalıştırılmıyor. Önceleri 5 ay 29 gün çalıştırılıyorlardı. 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da takdirleriyle 3 yıldır 9 ay 29 gün çalışıyorlar. Ocak ayında evlerine gönderilip Mart ayında tekrar dönüyorlar ama o da garanti değil.  5620 sayılı yasaya göre 5 ay 29 gün ödenekleri geliyor. Yangın sezonu uzadığı için Haziran’dan sonra 4 ay daha ödenek talep ediliyor. 2 ay evlerine ekmek götüremiyorlar. Hem boşta kaldıkları 2 ay süre içerisinde iş bulamadıkları için moralleri bozuluyor, hem de kurumdan soğuyorlar. Bu işçilerin kadrolu yapılarak 12 ay çalışır duruma getirilmesi en büyük beklentimiz. Bizim hükümetten beklentimiz bu. Çünkü, geçici işçilerin Ocak ve Şubat’ta 2 ay evlerine gönderilmesi nedeniyle bu sürede ormanlar sahipsiz kalıyor. Bu arada çıkabilecek orman yangınlarına müdahale edebilecek personel neredeyse kalmıyor. Bu arkadaşlarımıza kadro verilir ve 12 ay çalışmaya başlarlarsa orman teşkilatı da rahatlar.     

img_20201225_152222.jpg

PEKİ ORMAN İŞÇİLERİNİN 12 AY ÇALIŞACAĞI İŞ VAR MI?

Elbette var. Ormanda her zaman yapılacak bir iş vardır. Şuanda 9 ay 29 gün çalışan orman işçileri, hiç çıkarılmasa 12 ay çalışabilir. Bildiğiniz gibi mevsim şartları değişti. Eskiden orman yangını dönemi 6 ayda bitiyordu ama artık iklim şartlarının değişmesiyle birlikte 12 ay boyunca orman yangını riski var. Geçtiğimiz yıl da bu yıl da Kasım aylarında, Aralık ayları başında yangınlar oldu. Bu yangınlar pek fazla duyulmuyor belki ama gizli kahramanlarımız mücadelesini her zaman sürdürüyor. Birde orman sadece yangınlardan ibaret değil. Yangının dışında da ormanlarımızda yapılacak birçok iş var. Tel çekimi, damgalama, ağaçlandırma, sevkiyat, banket yapımı gibi Kış aylarında yapılacak işler bulunuyor. Bunlar müteahhitlere yaptırılmaya çalışılıyor. O da verimli olmuyor. Bu tür işler, kendi personelimize işten çıkarılmadan yaptırılabilir. Aslında burada Orman Genel Müdürlüğü, mevsimlik işçinin çıkarılmasıyla kâr etmiyor. Bu işler müteahhitler yerine kendi işçimize 3’te 1 maliyetine yaptırılabilir.

 

ANTALYA’NIN ORMAN DURUMU NASIL?

Kentimizin yüzde 56’sı ormanlık. ‘Yanan yerler peşkeş çekiliyor’ şeklinde halk arasında bir algı var. Hayır, öyle bir şey yok. Kanunun ‘Yanan alan ormanlaştırılacak’ şeklinde kesin hükmü var. Yanan alanlar hiçbir karışı kalmayacak şekilde ağaçlandırılıyor. Yangın yanıp bitti olmuyor. Kesimin yapılması, sahanın boşaltılarak sürülmesi ve tekrar dikilmesi hepsinin arkasında bir emek var. Yangınla mücadelede olduğu gibi dikimde de çok başarılıyız. Yanan alanların 1 yıl içinde tekrar dikimi yapılıyor. 2020 yılında yanan ormanlık alanlar şimdiden temizlenmeye, ekilmeye başlandı. Ülkemiz ormanlarının korunması çok önemli. Bizde bunun için var gücümüzle çalışıyoruz.       

 

SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

2020 yılını hem ülkemiz, hem de dünya çok zor geçirdi. Yeni umutlar ve beklentilerle gireceğimiz 2021 yılının virüssüz, sağlıklı bir şekilde geçmesini diliyorum. İnşallah şu virüsten biran önce kurtuluruz. Yukarıda da belirttiğim gibi, mevsimlik işçilere kadro verilmesi ve yetersiz olan personel sayısının alım yapılarak yeterli sayıya ulaştırılması müjdelerini bekliyoruz. Hükümetimizin, yetkililerin bu çağrımıza duyarsız kalmayacağına inanıyoruz. RÖPORTAJ: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 7568 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim