Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya13 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2245.336
    %0.04
  • Dolar
    32.3297
    %0.06
  • Euro
    35.1889
    %-0.02

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Osmanlı’nın Yükselişi Dizisi Netflix’te!

15 Ocak 2020 Çarşamba 00:35

Dünyanın en büyük film dağıtım ve yapım şirketi Netflix, Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü padişahı olan Fatih Sultan Mehmet’in hayatını diziye uyarlamış. “Osmanlı Yükseliyor” adıyla 24 Ocak’ta yayına girecek dizi, 6 bölümden oluşacak. Vizyona girdiğinde çok büyük ses getirecek dizi; Fatih Sultan Mehmet’in 13 yaşındaki halinden, İstanbul’u fethettiği zaman dilimini konu alıyor.  Dizinin yapımcılığını Karga Seven STX Entertainment üstleniyor.

Dizi her ne kadar İngilizce çekilse de, çekiminden yapım aşamasına kadar Türk imzası var. Prof.Dr. Celal Şengör ve Dr. Emrah Safa Gürkan’ın danışmanlık yaptığı dizinin yönetmen koltuğuna, “40 ve Takım: Mahalle Aşkına” gibi filmlere imza atan Emre Şahin oturmuş.  6 bölümlük Osmanlı Yükseliyor Dizisinin fragmanı Youtube’da izlenme rekoru kırıyor.  Dizi ile ilgili yorum yapan Türk vatandaşlarının ortak bir kaygısı var. Dizi adil bir yapım mı olacak yoksa Fatih Sultan Mehmet çok kötü bir lider olarak mı lanse edilecek, 24 Ocak’ta göreceğiz.

Tarihe damga vuran padişah Fatih Sultan Mehmet ile ilgili daha önce bir sinema filmi bir de dizi yapılmıştı. Fetih 1453’de Fatih Mehmet’i oyuncu Devrim Evin canlandırmış; İbrahim Çelikkol, Dilek Serbest, Cengiz Coşkun, Recep Aktuğ, Erden Alkan, Naci Adıgüzel, Sedat Mert, Raif  Hikmet Çam, Mustafa Atilla Kunt, Murat Sezal, Şahika Koldemir ve Lili Rich de performansları ile katkı sunmuştu.  1453 sinema filmini bana göre yapılmış en güzel yapımlardan bir tanesi. Özellikle Devrim Evin’in oyunculuğunu çok başarılı bulmuştum. 1453 filmini en az 5 defa aynı heyecan ile izledim. Bağımsız, gereksiz Osmanlıcılıktan kaçınılan, tarihi gerçeklerin anlatıldığı bir filmdi bana göre.

Daha sonra bu filmin dizisinin yapımına karar verildi.  Kanal D’de yayınlanan dizinin başrol oyuncusu Mehmet Akif Alakurt’tu. Dizi skandallar ve söylentiler arasında apar topar bitirildi. Daha Sonra Mehmet adıyla başka bir dizi daha çekildi. Dizinin başrol oyuncusu bu kez Kenan İmirzalıoğlu’ydu. İmirzalıoğlu’nun performansı her ne kadar iyi olsa da kötü senaryo, saçma sapan aşk ilişkileri, dizinin sonunu getirdi. Muhteşem Yüzyıl’da Hürrem Süleyman aşkının rüzgârına kapılan senaristler özgün bir metin çıkarmayınca, haliyle dizi çok eleştirildi ve ekranlara veda etti.

Bakalım Osmanlı’nın Yükselişi dizisi nasıl olacak. Dizide yakından tanıdığımız Türk oyuncular da var. Tuba Büyüküstün: Fatih'in üvey annesi Mara Hatun'a hayat verecek. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'i ise oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu canlandıracak.

Fragmanı beğendim. Oldukça güzel ve aksiyon dolu bir belgesel dizi olacağa benziyor. Bu tarihi dizide elbette beklenen şey, kahramanlık ama dizi gerçekleri anlatmaz, bir safsatadan bir senaryo icra edilirse gereken etkiyi yaratmaz.

Ancak kurgusuyla, senaryosu ile olan biteni anlatır üstüne üstlük tarihi gerçeklerden ders almamıza vesile olurlarsa, bu dizi tutar ve benzerlerinin devamı gelir. Netflix Türkiye yapımlarında ne yazık ki istenilen başarıyı elde edemedi. Her ne kadar bu konu çok tartışmalı bir konu olsa da, gerçek bu!

Umarım bu dizi istenilen etkiyi Türkiye’de ve dünyada yaratır.  Umarım bu dizide gerçekler anlatılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 3805 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim