Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2509.823
    %1.04
  • Dolar
    32.5759
    %0.13
  • Euro
    34.7692
    %0.12
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Otobüsçüler çözüm bekliyor
26 Ocak 2020 Pazar 16:27

Otobüsçüler çözüm bekliyor

Toplu taşımada hem belediyenin hem de ulaşım esnafının zarar ettiğini vurgulayan Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, bazı düzenlemelerle bu zararın ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekti.

Toplu taşımada hem belediyenin hem de ulaşım esnafının zarar ettiğini vurgulayan Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, bazı düzenlemelerle bu zararın ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekti. Esnafın zarar ettiği için batma noktasına geldiğini belirten Arslan, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili çözüm beklediklerini kaydetti.

 

Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, toplu taşıma esnafının sorunlarını dile getirdi. Kent içi toplu taşımada hem belediyenin hem de esnafın zarar ettiğine dikkat çeken Arslan, sistemdeki yanlış uygulamalara işaret ederek, Büyükşehir Belediyesi’nden çözüm beklediklerinin altını çizdi. Yetkililere sundukları bazı çözüm önerilerinden de bahseden Arslan, kilometre karşılığı destekleme modeline tekrar geri geçmek istediklerini bildirdi.

 

“GELİR 38 BİN LİRADAN 32 BİN LİRAYA DÜŞTÜ”

Kanuna göre Büyükşehir Belediyelerinin toplu taşımayı ücretsiz ve indirimli kullanan kişiler için toplu taşıma esnafına destekleme yaptığına dikkat çeken Arslan, bununla ilgili kararın Antalya’da bir önceki Büyükşehir Belediye yönetimi zamanında alındığını hatırlattı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bir önceki yönetimi döneminde otobüs sahiplerinin 7 bin 800 kilometre yapma karşılığında havuzdan 38 bin lira para aldığını belirten Arslan, yeni dönemde kilometre hesabına göre destekleme kaldırılarak kişi başı desteklemeye geçildiğine dikkat çekti. Kişi başına desteklemeye geçilmesiyle birlikte gelirlerinin 38 bin liradan 32 bin lira seviyelerine düştüğünü söyledi. Eski sisteme göre ücretsiz veya indirimli binenler için araç başına 6 bin lira civarında destek alırken yeni sistemde desteğin 2-3 bin liraya düştüğünü bildiren Arslan, yaklaşık 6 aydır desteklerin yatırılmadığını da ifade etti. Destekler hesaba yatırılsa bile esnafı kurtarmayacağını söyleyen Arslan, eski sisteme geçmek istediklerini kaydetti.

 

“İSTANBUL’DA TERK EDİLMEK İSTENEN SİSTEME GEÇTİK”

Antalya’da geçilen kişi başı desteklemenin İstanbul’daki sistem olduğunu söyleyen Arslan, İstanbul’daki sistemde kart basan her kişi başına 77 ila 92 kuruş arasında toplu taşıma esnafına destekleme yapılırken Antalya’da ise sadece ücretsiz ve indirimli binenlere 30 kuruş destekleme yapıldığını dile getirdi. Arslan, “Bu model İstanbul’dan alınıp gelindiyse aynı şekilde uygulanması lazım. Orada kaç lira olarak uygulanıyorsa burada da aynısı olmalı. İstanbul’da bir araba günlük 1000 kişi taşıyor. Biz ise Antalya’da 500 kişi taşıyoruz. Antalya’da yoğunluk 1 saat sabah, 1 saat akşam oluyor. Onun dışındaki saatlerde arabaların yolcusu yok denecek kadar az. İstanbul’da biniş başına destek kurtarabilir ama Antalya’da kurtarmıyor. Eski sistemde hem taşıyan hem de taşınan memnundu. En azından 30 kuruş destek 1 liraya çıkarılırsa sektörde döner. Zaten İstanbul’da da kilometre başı desteklemeye geçiliyor. Biz İstanbul’un vazgeçtiği modele geçtik. Onlar ise bizim vazgeçtiğimiz sisteme geçiyor” dedi.  

 

“ULAŞIM ZAMMI ESNAFI ETKİLEMEDİ”

Biniş başına desteğe geçişle birlikte son yapılan zamların ulaşım esnafını çok fazla etkilemediğini de söyleyen Arslan, “Zamla birlikte ciromuz arttı ama destekleme döştü. Daha önce kilometre başına destekle yatan para 38 bin liraya tamamlandığı için sorunumuz yoktu. Yeni modelle aradaki zam belediyenin bütçesine yaradı. Bizim gelirimiz artmadığı gibi düştü” diye konuştu.

 

“BELEDİYE DE ZARAR EDİYOR”

Ulaşım esnafının günlük taşıdığı yolcuların parasının Antalya Büyükşehir Belediyesi havuz hesabında toplandığını belirten Arslan, şunları dile getirdi:

“Bizde her şey kayıt altında. Bütün paralar belediyenin hesabına geçiyor. Orada günlük toplanan paradan araç başına düşen kısım esnafa gönderiliyor. Mesela şurada bir araca aylık 27 bin lira yatmış. 3 bin lira da destek alınsa 30 bin lira yapıyor. Bir arabanın bize aylık maliyeti 39 bin lira. 9 bin lira zarar var. Biz bir önceki dönemde gıdı gıdına ayakta durabilirken şimdi zarardayız. Aynı otobüsü belediye de çalıştırıyor. Belediyeye bir otobüsün 42 bin lira maliyeti var. Belediyenin hesabına da aynı para yatıyor. Onlarda destek de yok. O halde bile 30 bin lira desek her ay belediye 12 bin ila 15 bin lira arasında zarar ediyor. Belediyenin aracını Ulaşım A.Ş. çalıştırıyor. Şirketin zararını karşılamak için belediye araç başına zarar kadar şirkete para aktarıyor. Esnafın zararını kim ödeyecek? Esnafın zararını karşılayan yok. Sistem bu haliyle esnaf da yapsa, belediye kendisi de yapsa zarar ediyor.”

 

“ESNAF KENDİ İMKANLARIYLA AYAKTA DURUYOR”

Otobüsçü esnafın araçlarda kendileri çalıştığı için ayakta durabildiğini söyleyen Arslan, “Araçlarda kendisi çalışmayanlar da ek gelirinden takviye yapıyor. Herkes düzelir diye bekliyor. Düzelmezse araçları çalıştıramayacağız. Artık had safhaya geldi. Çalıştırarak zarar edinceye kadar otobüsü çekerek zarardan kurtulacağız” ifadelerini kullandı.

 

“KAZANARAK BORCUNU ÖDEYEN HİÇBİR ESNAF YOK”

Otobüslerini bankadan kredi çekerek yenileyen esnafların kredi borçlarını ödeyemediklerine de dikkat çeken Arslan, “Esnaf kredilerini ödeyemiyor. Ödemeler 3-4 taksit geriden gidiyor. Kırmızı kalem yiyip, yeni kredi çekemeyenler var. Borçlar belediyeden gelen parayla ödenemediği için tarlasını, dairesini satıp borcunu ödeyenler oldu. Kira geliri olup da ödeyenler var. Şuan kazanarak borcunu ödeyen hiçbir esnaf yok” açıklaması yaptı.

 

“ÇÖZÜM BULAMAMAMIZ HALKIMIZI TAŞIMAYACAĞIMIZ ANLAMINA GELMEZ”

Ciddi anlamdaki sorunu siyaseten bürokratik görüşmelerle çözmeye çalıştıklarını belirten Arslan, “Esnaf arkadaşlardan eylem yapalım, kontak kapatalım şeklinde girişimler geliyor ama bizim bugün bir çözüm bulamamış olmamız Antalya halkını taşımamamız anlamını ifade etmez. Halkımıza zarar getirecek bir girişimin içinde biz asla olmayız. Belediye ile görüşmelerimiz devam ediyor. Zarar edilmemesiyle ilgili düşüncelerimizi, önerilerimizi sunuyoruz. Önerilerimiz gerçekleşirse zarar biraz daha önlenebilir” açıklamasında bulundu.

 

“HEM ÇALIŞIP HEM DE ÖĞRENCİ İNDİRİMİNDEN YARARLANANLAR VAR”

Belediyeye sundukları bazı çözüm önerilerinden de bahseden Arslan, “Öğrenciye indirim, halkın üzerindeki yükü biraz azaltmak için yapılır. Antalya’da öğrenci ücretinin düşük olması nedeniyle sigortalı olarak bordrolu çalışmasına rağmen açık öğretime kayıt yaptırarak öğrenci indiriminden yararlananlar var. Bununla ilgili bazı illerde uygulanan çözümler var. Mesela 25 yaş üzeri kişiler öğrenci indiriminden yararlandırılmıyor. Burada da uygulanması gerekiyor. Çalışmasına rağmen öğrenci indirimi alanlar çıkarıldığında araçların aylık cirosu 2-3 bin lira civarında artacak” dedi.

 

“AKTARMADAN GÜNLÜK 20 BİN LİRA ZARAR VAR”

Aktarmanın sıfır ücretle yapılmasının da yanlış olduğunu belirten Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Döşemealtı’ndan binen birisi Kundu’ya kadar tek ücretle gidebiliyor. Örneğin öğrenci kartıyla Döşemealtı’ndan Kundu’ya 1 lira 80 kuruşa gidilebiliyor. Dünyanın neresinde bu kadar uzun bir mesafe bu ücretle gidilebilir? Döşemealtı’ndan Meydan’a kadar gidiş-dönüş 94 kilometre. 45 kilometre gelen birisi aynı ücretle istediği yere aktarma yaparak gidebiliyor. Döşemealtı’ndan Otogar’a 35-40 dakikaya gelebiliyoruz. Oradan Antalya’nın her yerine gidebilirsiniz. Kundu’dan, Sarısu’dan gelenler de aynı şekilde. Böyle bir uygulama olmaz. Sınırsız bir aktarma olamaz. Aktarmanın sıfır olmasından dolayı sistemin günlük zararı 20 bin lira. Araç başına aylık zarar ise bin lira.”

 

“EMEKLİ EŞİNE DE İNDİRİM YAPILIYOR”

Emekli indiriminden emekli olmamasına rağmen eşlerinin de faydalandığına dikkat çeken Arslan, “Emekli eşine emekli olmadığı halde indirim yapılıyor. Emekli olmayana da emekli indirimi veriliyor. Emekli eşlerinin indirimden yararlandırılmaması gerekiyor” diye konuştu.

 

“İHTİYACA GÖRE PLANLAMA YAPILMALI”

Gereksiz yere fazladan hizmet edilen yerlerin olduğunu da dile getiren Arslan, “Her saat başı araç gönderilen kırsal alanlar var. Taşınan yolcu parasını çıkarmayan yerlerin parası da sistemden karşılanıyor. Yolcusu az olan hatları saat başı değil de sabah-öğlen-akşam veya günde 5 defa gibi ihtiyaca göre planlamalıyız. Her saat başı gitmemeliyiz. Oralara giden araçlar havuz dışında çalıştırılırsa kendi kendini karşılar” şeklinde konuştu.

 

“ÜCRETSİZ TAŞIMA YAPAN ARAÇLAR HAVUZDAN PAY ALIYOR”

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi içerisinde ücretsiz taşıma yapıldığına da dikkat çeken Arslan, “Akşama kadar hiç ücret almıyorlar, sıfır çekiyorlar ama oradaki araçlar da havuzdan pay alıyor. Havuza buralardan zarar var” dedi.

 

“AFAKİ PARALAR KAZANALIM İSTEMİYORUZ”

Bunlar gibi sistemi zarar ettiren daha birçok örnek olduğunu belirten Arslan, bunlar düzeltilirse çarkın döneceğini söyledi. “Burada ciddi bir sıkıntı var. Mutlaka bir takım girişimler olacaktır. Biz afaki paralar kazanalım istemiyoruz. Bir aylık 38 bin lira giderin var, 3 bin lira da evini geçindirmek için veriyorum densin, gelirimiz 41 bin liraya çıkarılsın hep beraber Antalya halkını taşıyalım, biz buna varız” diyen Arslan, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden sundukları önerilerle birlikte sorunlara çözüm beklediklerini söyledi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 4549 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim