Bugün 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2430.366
    %0.04
  • Dolar
    32.529
    %0.08
  • Euro
    34.865
    %0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Özen'den EXPO çağrısı
20 Ağustos 2019 Salı 17:19

Özen'den EXPO çağrısı

EXPO 2016 Antalya ile ilgili geçmişi konuşmanın kimseye bir fayda sağlamadığını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, şehrin dominantlarının EXPO’ya sahip çıkmasını istedi.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, EXPO 2016 kongre merkezinde basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere EXPO alanını gezdirdi. 2016 yılında 6 ay düzenlendikten sonra kaderine terk edilen ve 1 Haziran 2018 yılında işletmesi kendilerine verilen 1120 dönümlük alanda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Özen, şehirle bütünleşemeyen EXPO’yu Antalya ile barıştıracağını söyledi. Devraldıklarında tamamen kapalı halde olan alanı neredeyse sıfır maliyetle canlandırdıklarını vurgulayan Özen, insan canlılığının artırılması için şehir merkezindeki bütün organizasyonların EXPO’da düzenlenmesi ve şehrin önde gelen kişi, kurum, kuruluş ve STK’larının EXPO’ya sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. 375 personelle hizmet verilen EXPO'nun günlük giderinin 45 bin lira olduğunu belirten Özen, EXPO'ya girişlerin ücretli olmasını düşünmediklerini bildirdi.

 

"ALGILARA GÖRE POLİTİKALAR GELİŞTİRDİK"

2023 yılına kadar özelleştirme kapsamında olan EXPO 2016 Antalya ile ilgili ayrıntılı bilgi vererek özelleştirilinceye kadar sevk ve idaresinin kendileri tarafından yapılacağına işaret eden Özen, 1120 dönümlük alanda yaptıkları çalışmaları anlattı. Devraldıklarındaki tablonun hiç iyi olmadığını belirten Özen, alanı nasıl canlandırdıklarıyla ilgili bilgi verdi. Devraldıktan sonra öncelikli olarak algıları belirleyerek bu algılara göre politikalar geliştirdiklerini belirten Özen, günlük 45 bin lira gideri olan EXPO’da insan sirkülasyonunu sağlamak için çeşitli etkinlikler düzenlemeye başladıklarını bildirdi.  Alanda 54 ülkenin 52’sinin, 9 ilin 8’inin ve 9 ilçenin bahçelerinin mevcut olduğunu kaydeden Özen, havalimanına 7 dakika uzaklıktaki EXPO’nun turizm merkezlerine yakınlığına dikkat çekerek avantajlarından bahsetti.

sam_9005.jpg

“TANINIRLIĞI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMA YAPTIK”

Devraldıktan sonra alandaki kurumuş olan çiçek heykellerini yaptıkları çelikleme ile yeşillendirdiklerini, 2016 yılında EXPO’yu inşa eden firmalarla irtibata geçerek eksiklikleri sıfır maliyetle giderdiklerini bildiren Özen, “Kuruyan çiçek heykelleri için yapan firmayla irtibata geçtik. 10 milyon dolar fiyat çıkarıldı. Biz yaptığımız çelikleme ile safır maliyetle heykelleri eski haline getirdik. 2018 yılında burayı aldıktan sonra birçok konser düzenledik ve ilk kez alanda flyboard gösterisi gerçekleştirdik. EXPO’yu teslim aldığımızda bir algı vardı. İnsanlar EXPO kapalı, EXPO bitmiş tükenmiş ve içerisi ücretli diye bakılıyordu. Burada festival ve konserler düzenleyerek tanınırlığı sağlamak için çalışmalar yaptık. Kulenin üzerinden havuzun içerisine yapılan bir golf yarışı düzenledik ve bu da dünya da önemli bir etkinlik oldu. Bu çalışmalar geleneksel hale gelerek 2020 yılında da devam edecek” dedi.

 

EXPO'NUN KURTULUŞ REÇETESİ

Alanın daha fazla kullanılması için bir reçete ortaya koyduklarını söyleyen Özen, EXPO'nun kurtuluş önerilerini şöyle sıraladı:

"Otellerdeki yabancı misafirlerin erken ve geç chck-out zaman aralarında EXPO'yu kullanmaları için çalışılmalı. Şehirdeki bütün kurum ve kuruluşların dezenlediği etkinlik, organizasyon konser gibi faaliyetlerin tamamı EXPO'da yapılmalı. Elektrik tüketiminin karşılanması amacıyla güneş enerji sistemleri ve hidroelektrik santralleri projelerine entegre edilmeli. Antalya yerel ölçeğinde yönetim kurulu oluşturularak EXPO bu kurul tarafından yönetilmeli."

sam_8985.jpg

"14 MİLYON TURİSTTEN YARARLANAMIYORUZ"

EXPO'nun 1120 dönüm civarında bir alanı kapsadığına dikkat çeken Özen, "Biz burayı bir kasaba olarak yönetiyoruz. Bir vatandaşımız buraya geldiği zaman en az 2 saat vakit geçirmesi gerekiyor. Bunun içinde vermiş olduğumuz hizmetler var. Antalya 14 milyon yabancı turisti ağırlayan bir şehir. 14 milyondan bu alan hiç yararlanamıyor. Turizm sektöründe olan erken ve geç check out sistem içinde EXPO alanının kullanılması talimatının verilmesi gerekiyor. Bu çok büyük bir kitleye hitap eden sistem. 6-7 milyon turiste hitap eden bir sistem, 6-7 milyon insandan 1 Euro olarak yararlansak yılda 6-7 milyon Euro para yapar. Bu da EXPO’nun ciddi olarak ayakta kalmasını sağlar” diye konuştu.

 

"BURAYA SAHİP ÇIKILMASI GEREKTİĞİNİ HERKES ANLAMALI"

Antalyalıların EXPO'ya sahip çıkılması gerektiğini anlaması gerektiğinin altını çizen Özen, "2 milyon 400 bin insanın bunu anlaması gerekiyor. Burayı sadece bir kuruma bırakmak yetmez. EXPO ile şehir bütünleşsin dedik. Teklif götürdüğümüz kişilerden ilk tepki 'Oraya kim gidecek' oldu. Burada geçmişte yapılanları konuşmanın hiçbir faydası yok. EXPO’nun dününe dair keşke oraya yapılmasaydı gibi eleştiriler buranın yarınına ve bugününe katkı sunmaz. Burada büyük bir yatırım var. Üzerimize düşen bu büyük yatırımı fırsata dönüştürmek. Yoksa buradaki 500 dönüm yeşil alan kurur gider. Bu yatırıma başta şehrin dominantları olmak üzere herkes sahip çıkmalı. Bu alan Antalya ile bütünleşecekse bu bir elzemdir. Bütün aktörler elini taşın altına koyacak ve sorumluluğu yerine getirecek” diye konuştu.

sam_8993.jpg

"BURANIN ÖZELLEŞTİRİLMESİNİ KİMSE İSTEMEZ"

EXPO'yu sadece İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün mücadelesiyle ayakta tutmanın mümkün olmadığını vurgulayan Özen, "Burası özelleştirme kapsamında olan bir alan ama ben bu alanın özelleştirilmesini asla istemem. Ben hiçbir Antalyalının da buranın özelleştirilmesini isteyeceğini düşünmüyorum. Buraya sahip çıkmalıyız. Ben her seferinde buraya evinize hoş geldiniz diyorum. Burası Antalya’nın ve Antalyalıların. Dolayısıyla bu kapsamda şehirle EXPO arasında olan kırılganlığı yok etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

DAVETE SADECE STK'LAR CEVAP VERDİ

Alanda bahçesi bulunan il ve ilçe belediyelerine organizasyonlar için kurum ve kuruluşlara yazı yazdıklarını belirten Özen, “Bütün kamu kuruluşlarına ve belediyelere yazı yazdık. Belediyelerden buradaki bahçelerine sahip çıkmalarını istedik. Kurum ve kuruluşlara da panlanan bütün etkinlikler için EXPO’nun hazır olduğunu belirttik. Tüm turizm acentelerini davet ettik. Gelin en azından turizm ayağının birini EXPO kulesine alın dedik. STK’ları çağırdık ve en çok dönüşü STK'lardan aldık. Turizmcilerden dönüş alamadık” dedi.

sam_9012.jpg

"ALTIN PORTAKAL NEDEN BURADA YAPILMIYOR? LOPEZ NEDEN EXPO'DA KONSER VERMEDİ?

Alanda her türlü organizasyonun rahatlıkla yapılabileceğini vurgulayan Özen, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin neden EXPO’da yapılmadığını sordu. Altın Portakal Film Festivali sayesinde EXPO'nun tanıtımının yapılabileceğini vurgulayan Özen, Geçen haftalarda Jennifer Lopez geldi. Konser burada yapılsaydı. Böyle bir fırsat kaçırılmazdı. Bir belediyemizin yapacağı konser var. Neden burada yapılmıyor. Bu şehrin belediye başkanları, bu kadar duyarsız kalmaya devam etseler de ben EXPO ile Antalya’yı barıştıracağım” dedi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3214 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim