Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öztürk: “Katıksız öğle nöbetine hayır”
01 Mart 2018 Perşembe 16:00

Öztürk: “Katıksız öğle nöbetine hayır”

Öğretmenlere tam gün nöbet tutturulmasına tepki gösteren Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, insani ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını belirterek “Katıksız öğle nöbetine hayır” dedi.

Türk Eğitim Sen Antalya 1 Nolu Şube Başkanı Oğuz Öztürk, tam gün eğitim yapılan okullarda öğretmenlere nöbetçi oldukları günlerde tam gün nöbet görevi verilmesine tepki gösterdi. Tam gün nöbet tutmak zorunda kalan öğretmenlerin en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını söyleyen Öztürk, uygulamanın hem insan haklarına hem de kanunlara aykırı olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili imza toplayarak Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiklerini kaydeden Öztürk, “Öğretmenlerin nöbet görevini düzenleyen ilgili yönetmelik hükümlerinin değiştirilmesini talep ediyoruz. Yapılacak düzenleme ile tam gün nöbet tutan öğretmenlere öğlen dinlenme hakkı açıkça düzenlenmelidir. Aksi bir yaklaşımı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

“İNSAN HAKLARINA AYKIRI”

Okullardaki tam gün eğitim nedeniyle öğretmenlere tam gün nöbet görevi verildiğini belirterek, öğretmenlere öğle arası nöbet görevi verilmesinin insan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Öztürk, “Bilindiği üzere okullarda tam gün eğitim yapılması nedeniyle öğretmenlere nöbetçi olduğu günlerde tam gün nöbet görevi verilmekte. Dolayısıyla öğretmenler bu süre zarfında beslenme, dinlenme gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır. Bu durum gerek ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere gerek Anayasa’ya gerekse 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na aykırıdır. Tam gün nöbet tutan öğretmenler de diğer çalışanlar gibi gün içinde yemek, çay gibi ihtiyaçları nedeniyle ya da dinlenmek için belli bir zamana ihtiyaç duymaktadır. Bu en temel insan hakkıdır” dedi.

“ÖĞRETMENLERİN ROBOT YERİNE KONMASI ANLAMINA GELİYOR”

Kesintisiz çalışan bir insandan verim elde edilemeyeceğini vurgulayan Öztürk, “Okulun düzeninden sorumlu olan, eğitim ve yönetim işlerinin yürütülmesine katkı sağlayan, okuldaki eksiklikleri tespit eden, gerekli kontrolleri yapan nöbetçi öğretmenlere öğle arasında da nöbet görevi verilmesi, öğretmenlerin adeta robot yerine konulması, nefes almadan çalışması anlamına gelmektedir. Türk Eğitim-Sen bu kadar insani bir talebin görmezden gelinmesini kabul etmemektedir. Üstelik Milli Eğitim Bakanlığı, ara vermeden çalışmanın motivasyonu düşürdüğünü, öğretmenleri sağlıklı bir çalışma ortamından uzaklaştırdığını, öğretmenleri huzursuz kıldığını hesaba katmak durumundadır. Düşünün kesintisiz çalışan bir insandan verim elde edebilir misiniz? Ya da başarılı olmasını; okula, öğrencilere faydalı olmasını, okulda düzeni sağlamasını bekleyebilir misiniz? Zaten birden çok nöbet görevi verilerek öğretmenlere angarya iş yaptırılırken, bir de nöbetin bu haliyle uygulanması çok açık söylüyoruz ki, insan hakkı ihlalidir. Bu tür yaklaşımların eğitime bir katkı sağlamayacağı, aksine eğitimi geriye götüreceği, öğretmenleri Bakanlığa küskün hale getireceği açıktır” diye konuştu.

“YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Konuyla ilgili Antalya’nın dört bir yanındaki okullarda dilekçe toplayarak Bakanlığa gönderdiklerini bildiren Öztürk, “Bir kez daha vurguluyoruz. Beslenme, dinlenme ve ibadet gibi en temel ve insani ihtiyaçları karşılama hakkı verilmeksizin tüm gün nöbet görevi verilmesi hakkaniyete uygun ve insani değildir. Yasaları da çiğnemektir. Sendikamız bu doğrultuda Antalya genelinde dilekçe kampanyası başlatmıştır. Antalya’nın dört bir yanından topladığımız dilekçeleri Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdik ve yapılan yanlışlığa dikkat çektik. Sendikamızın talebi, öğretmenlerin nöbet görevini düzenleyen ilgili yönetmelik hükümlerinin değiştirilmesidir. Yapılacak düzenleme ile birlikte tam gün nöbet tutan öğretmenlere öğle dinlenme hakkı açıkça düzenlenmelidir. Aksi bir yaklaşımı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 9920 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim