Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2294.737
    %0.83
  • Dolar
    32.3124
    %0.19
  • Euro
    35.0799
    %-0.10
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Palyatif Bakım Merkezi için işbirliği
06 Ocak 2018 Cumartesi 07:00

Palyatif Bakım Merkezi için işbirliği

Büyükşehir Belediyesi’ne ait arsa üzerinde hayırsever tarafından yaptırılan TEV Kamile Cephanecioğlu Palyatif Yatılı Bakım Merkezi, imzalanan işbirliği protokolüyle İl Sağlık Müdürlüğü’ne devredildi.

Büyükşehir Belediyesi’ne ait eski Huzurevi’nin bulunduğu arsa üzerinde inşa edilen 80 yataklı Atatürk Devlet Hastanesi TEV Kamile Cephanecioğlu Palyatif Yatılı Bakım Merkezi, 1 Kasım 2017 tarihinde hizmet vermeye başlamıştı. Antalya Valiliği’nin desteğiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü arasında gerçekleştirilecek olan palyatif bakım hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin dün sabah işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazide inşa edilen Merkez’in işletmesi 10 yıllığına İl Sağlık Müdürlüğü’ne devredildi. Protokol törenine Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ve merkez çalışanları katıldı.

“ESKİDEN YETERİNCE YOĞUN BAKIM BİLE YOKTU”

Sağlık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Türk Eğitim Vakfı’nın işbirliğiyle insana dokunan güzel bir merkezin ortaya çıktığını söyleyen Antalya Valisi Münir Karaloğlu, “Eskiden hastanelerde yeterince yoğun bakım bile yoktu. Eskiden böyle bir kavram yoktu ama palyatif bakım merkezleri son yıllarda dilimizde olan bir kavram haline geldi” diye konuştu.

BURSA’DAN ÖRNEK VERDİ

Bursa Valiliği döneminden örnek veren Vali Karaloğlu, “Orada Kış aylarında en çok uğraştığımız sorun yoğun bakım yatağının yetersizliği dolayısıyla hastaların 112 acil servislerde bekletilmesi sorunuydu. KOAH hastası çok olduğu için hava soğudukça onların nefes problemleri başlardı. Yoğun bakımları çok uzun sürdüğü için yoğun bakımları doldururlar, gerçek yoğun bakım hastalarını da hastanelere almakta zorlanırdık” diyerek palyatif bakım merkezlerinin bu açıdan önemine dikkat çekti.   

“ZENGİN, FAKİR HERKESE AÇIK”

Merkezin imkanı olmayan, evinde yatalak hastası olan herkese açık olduğuna işaret eden Karaloğlu, “İmkanınız olsa da eğer hastanızı evde muhafaza edemeyecek durumdaysanız, palyatif merkeze ihtiyaç varsa burası zengin, fakir herkese açık” dedi.

“ANTALYA, SOSYAL BELEDİYECİLİKTE GÜZEL ÖRNEKLER VERİYOR”

Antalya’nın sosyal belediyecilik noktasında çok güzel örnekler verdiğini dile getiren Karaloğlu, “Bu bir vizyon” diyerek bunun Türkiye’nin belediyecilikteki ufkunu geliştirdiğini söyledi.

“BU İŞİN ZORLUĞUNU İYİ BİLİRİM”

Resmi açılışın daha sonra yapılacağını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise, “Biz burada evde bakımı zor olan, kimsesi olmayan, maddi imkanı olmayıp evde hastasına bakamayan vatandaşlarımızın çok önemli bir ihtiyacını görüyoruz. Bu merkez kimsesizlerin kimsesi olacak. 20 yıl yatalak babasının ihtiyacını karşılamaya çalışan bir evlat olarak bu işin ne kadar zor olduğunu iyi bilirim” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYELER ARTIK SAĞLIK HİZMETİNDE BİRBİRLERİYLE YARIŞIYOR”

2005 yılında değişen Belediye Kanunu’yla belediye olarak artık bu hizmetleri yapabilir hale geldiklerini kaydeden Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2005’te Belediye Kanunu’nda yapılan değişikliklerle belediyelerimize sağlık hizmeti verme imkanı getirildi. Bu hizmetler belediyeler arasında artık bir yarış haline geldi. Alzheimer merkezimizle çok kısa sürede 2 ödül birden aldık. Engelli rehabilitasyon merkezimiz var. İmzaladığımız protokolle sağlık merkezi hizmeti yapacak bir merkezi Antalyalılara sunuyoruz. 2012 yılında kadın sığınma evi kurma görevi imkanı belediyelerimize tanındı. Böylece belediyelerimiz sağlık, sosyal hizmetlerde 5 yıl önceyle karşılaştırılmayacak kadar büyük işler başarıyorlar.”

“EVDE BAKIM HİZMETİYLE 29 BİN EVE GİRDİK”

Son 3.5 yıl içerisinde evde bakım hizmetleriyle 3 bin doktor muayenesi gerçekleştirdiklerini bildiren Türel, 29 bin eve girerek hemşirelik hizmeti verdiklerini dile getirdi.

“10 YIL İŞLETECEĞİZ”

Merkezin Türk Eğitim Vakfı’nın bağışıyla Büyükşehir Belediyesi arazisi üzerinde yapılarak Sağlık Bakanlığı’na devredildiğini bildiren Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ise, “10 yıl işleteceğiz. İnşallah 10 yıl sonra süreyi uzatacağız” dedi.

“ANTALYA’DAKİ PALYATİF YATAK SAYISI 174’E ÇIKTI”

Antalya genelindeki İl Sağlık Müdürlüğü hastanelerinde bulunan 94 palyatif hasta yatağı sayısının devralınan merkezdeki 80 yatakla birlikte 174’e ulaştığını bildiren Hülür, “Türkiye’nin tamamında 2 bin 400 yatak var. Antalya, nüfusuna oranladığımızda eklenen 80 yatakla beraber palyatif yatak açısından en iyi iller arasında girdi” diye konuştu.

“42 PERSONEL GÖREV ALIYOR”

Palyatif merkezlerin, yoğun bakım süreçleri tamamlandıktan sonra evde bakımı sorun olan hastaların sağlık personelinin yardımıyla hayatlarını devam ettirdikleri yerler olduğunu belirten Hülür, “Türkiye’deki sağlık hizmetinin geldiği noktayı göstermesi açısından bu tesis çok önemli” diye konuştu. Hülür, merkezde 42 personelin görev aldığını da bildirdi.

HASTALARLA SOHBET ETTİLER

Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu, Türel ve Hülür arasında protokole imza atıldı. Türel, Karaloğlu ve Hülür’e teşekkür ederek çiçek takdim etti. Sonra hep birlikte merkez gezilerek bilgi alındı, inceleme yapıldı ve hastalarla sohbet edildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 11601 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim