Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2487.684
    %0.14
  • Dolar
    32.5553
    %0.07
  • Euro
    34.6917
    %-0.04
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Park alanı turizm alanına dönüştürüldü
12 Eylül 2019 Perşembe 10:50

Park alanı turizm alanına dönüştürüldü

Antalya Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Döşemealtı İlçesi’ndeki 190 bin metrekarelik park ve yeşil alan turizm alanına dönüştürüldü. AK Partili Ali Çetin, Kırkgöz havzasında kaldığı gerekçesiyle dönüşüme karşı çıktı ve “Yanlıştan dönülmesini

Antalya Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Döşemealtı İlçesi’ndeki 190 bin metrekarelik park ve yeşil alan turizm alanına dönüştürüldü. AK Partili Ali Çetin, Kırkgöz havzasında kaldığı gerekçesiyle dönüşüme karşı çıktı ve “Yanlıştan dönülmesini istiyoruz” dedi. Alanın 50 hektarlık Kırkgöz havzası dışında kaldığını savunan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ise, hipodrom yanındaki alanda atlı spor turizmine yönelik proje geliştireceklerini bildirdi.

 

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki gün gerçekleştirilen toplantısında Döşemealtı ilçesindeki Yağca Mahallesi 8734, 8735 ve 8736 adalardaki 1 parsellerin park ve yeşil alandan turizm alanına dönüştürülmesiyle ilgili imar planı değişiklikleri gündeme geldi. AK Parti Grubu’ndan Ali Çetin, alanın Kırkgöz Doğa Parkı Projesi’ndeki birinci derece koruma alanı içerisinde kaldığını ileri sürdü ve 2015 yılındaki DSİ görüşünü hatırlattı. Çetin, “Turizm tesis ve ticaret alanına dönüştüğü takdirde yüzde 5 emsalli bir yapılaşma olacak. Yanlıştan dönülmesini istiyoruz” dedi. Alanın 50 hektarlık Kırkgöz Projesi alanı dışında olduğunu savunan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ise, “Burası yılbaşında tamamlanması hedeflenen hipodrom alanının altında kalan ve Yeniköy plan sahasında bir yer. Birinci derece su havzası olma imkanı yok” diye konuştu. AK Parti ve MHP grupları, maddenin geri çekilmesini istedi. MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli, polemik yaratmamak için söylemediği pürüzler olduğunu dile getirdi.

 

“BİRİNCİ DERECE KORUMA ALANI İÇERİSİNDE”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Partili Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Ali Çetin, DSİ’den alınan kurum görüşüne dikkat çekti. Çetin, şunları dile getirdi:

“Konuyu İmar Komisyonu’ndan oy birliğiyle geçirmiştik ama daha sonra önemli bir bilgi aldım. Söz konusu yer, 190 bin metrekarelik park, yeşil ve rekreasyon alanı. Daha önce kurum görüşleri alınarak Eylül başında bir protokol yapılıp anlaşma yoluna gidilmişti. Şuanda park ve yeşil alandan turizm alanına, yine rekreasyon alanından spor amaçlı turizm alanına dönüştürülmesini görüşeceğiz. Yeşil alanla alakalı daha önce 2015 yılında Kırkgöz Doğa Parkı Projesi için Döşemealtı Belediyesi kurum görüşü almış ve bu kurum görüşüne istinaden protokol imzalamıştı. Tamamen projeyle alakalı parka yönelik bir çalışma vardı. Kurum görüşünde, ‘Bölge birinci derece koruma alanı içerisinde kalmaktadır. Bu sebeple gerek projenin gerçekleştirilmesi esnasında yapılacak imalatlar sırasında gerekse proje faaliyete geçtikten sonra bu alanda yeraltına ve göle her türlü kirletici katı ve sıvı atık karışmasına mani olunmalı. Proje muhtevasında kesinlikle kalıcı tesis yapılmamalıdır’ denilmekte. Turizm tesis ve ticaret alanına dönüştüğü takdirde yüzde 5 emsalli bir yapılaşma olacak. Yanlıştan dönülmesini istiyoruz.” Çetin, 190 bin metrekarelik alanın 50 hektarlık Kırkgöz Doğa Parkı Projesi alanı içerisinde olduğunu savundu.

ali-cetin.jpg

GENÇ: “DEĞİL”

Bunun üzerine söz alan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ise, şunları söyledi:

“Kırkgöz, Antalya’nın içme suyu kaynağı. Kırkgöz havzasında 50 hektar (500 dönümlük) alanla ilgili belediye olarak 5 yıldır çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Birinci derece su koruma havzası aynı zamanda SİT alanı olan Kırkgöz havzasında, hazırladığımız proje ve planlamayla ilgili 23 kuruluş, üniversite raporları ve bakanlıklar dahil bütün çalışmalarını tamamladık. Oraya Antalya’nın en güzel doğa kent parkını yapacağız. Bahsedilen 50 hektarlık Kırkgöz Projesi alanında emsal sıfır. Sadece mevcut yapılar restore edilerek projeye dahil edildi. Hazırladığımız projede DSİ’den, ASAT’tan, Orman Bakanlığı Su İşleri Daire Başkanlığı’ndan, alan içindeki Hazine kullanımlarının yetkilerini aldık. Arkadaşlarımızın atladığı temel nokta, o alan Kırkgöz su kaynaklarının çıktığı 50 hektarlık proje alanı. Bu alan orayı kapsamıyor. Bahsedilen proje alanının 1 kilometre Yeniköy içerisinde, yerleşim sahasının hemen bitişiğinde. Sadece Kepez Elektrik Santrali’ni besleyen sulama kanalı alanın içinden geçiyor. Santralin su debisini azaltmamak kaydıyla tüm kullanım yetkileri alınmış durumda. Bahsedilen alan bizim Kırkgöz Yaşam Vadisi Projemizle ilgili planlanan 50 hektarlık alan. Bu alan değil. Burası yılbaşında tamamlanması hedeflenen hipodrom alanının altında kalan ve Yeniköy plan sahasında bir alan. Birinci derece su havzası olma imkanı yok. Zaten öyle olsa ne hipodrom ne cezaevi yapılır ne de etrafında yapılaşma olur. Hassas davrandığımızdan emin olabilirsiniz.”

turgay-genc.jpg

“AMAÇ ATLI SPOR İÇİN PROJE GELİŞTİRMEK”

Alanla ilgili hedeflerini de açıklayan Genç, “Hipodrom bittiğinde atlı spor üzerine turizm tesis alanında proje geliştirmektir” dedi.

 

“MADDE GERİ ÇEKİLSİN”

Yeni rapor gelmediği için red vereceklerini bildiren AK Parti Grup Sözcüsü Nafiz Tanır ise, maddenin geri çekilmesini ve tekrar istişare edilmesini istedi.

 

“PÜRÜZLER VAR, BURADA SÖYLEMEK İSTEMİYORUM”

“İkna olunmayan yerler var” diyen MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli de, “Dairesine geri gönderelim. Anlaşılamayan pürüzler var. Onları da burada söylemek istemiyorum. Polemik yaratmasın. Dairesine geri gönderelim. Yoksa bizim grup kararımız red” ifadelerini kullandı.

 

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından gerçekleştirilen oylamada 190 bin metrekarelik park ve yeşil alanın turizm alanına dönüştürülmesiyle ilgili 1/25 binlik, rekreasyon alanından spor amaçlı turizm alanına dönüştürülmesine ilişkin hazırlanan 1/5 binlik Nazım İmar planları değişikliği AK Parti ve MHP gruplarının red oyuna karşılık, oy çokluğuyla kabul edildi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3127 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim