Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2309.209
    %1.46
  • Dolar
    32.3485
    %0.30
  • Euro
    35.0814
    %0.01

Ergün Efe

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ergün Efe

Partilerüstü düşünebilmek

27 Aralık 2019 Cuma 10:50
Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin kalkınabilmesinin en önemli kriteri vatandaşının yurttaşlık bilincidir. Bir ülkenin yurttaşları ne kadar herkesi ilgilendiren konularda, hassas, toplumsal ve partilerüstü düşünebilme yetisine sahip ise!ülke o denli kalkınır. Ülkenin en ciddi meselelerinde bile insanlar hak, hukuk, nizam, gelecek yerine, mezhepsel, meşrepsel veya partizanlık yaparak düşünüyorsa, o ülke kalkınamaz. Veya, çok vahim bir mesele sırf bir zümrenin mezhebinin, meşrebinin menfaatine uygun diye o zümrenin demokrasi ve hukukun temel prensipleri ötelenirken susması, hiç şüphe yok ki, bilinçlenmiş bir yurttaşlık bilinci ve duruşu değildir.
 
İnsanların herhangi bir partiye teveccüh göstermesi, onu hükümete taşıması nasıl demokratik bir hak ise, Milli İrade’ye dayalı bir sistemde hükümet vahim yanlışlar yaptığında yurttaşların muhalefetten evvel hükümeti eşleştirmesi, onu sorumlu tutması aynı derece demokratik bir haktır. Onun için diyorum “Yurttaşlık bilinci çok önemlidir!”
 
Hükümet edenler koca bir ülke yönetiyorlar, hatalar elbette olabilir, ancak seçilip iktidar edilenlerin vahim hata yapma lüksü yoktur. Bu yüzden eleştirmemesi, sorgulanmaması demokratik hukuk devleti sistemi ile bağdaşmaz.
 
Demokratik ülkelerde vahim hatalar yapanlar, belki daha sonra ki seçimlerde olabilir, ama asla ilk gelen seçimde tekrar seçilmezler, millet cezayı keser ki, partiler oturup hatalarını muhasebe edebilsinler. Bilinçli bir toplumun yurttaşları hiçbir partiyi “Aman, nasıl olmasa tekrar yine seçiliriz” havasına sokmaz, çünkü demokratik hukuk devletinin vatandaşları iyi bilir ki, halk eleştirebilirliği, sorgulayabilirliği yitirdiği an sistem zarar görür. Ya tıkanır, ya sağlıklı işlemez, abartılırsa sistem çökebilir de.
 
Demokratik anayasalar Devlet ile Millet arasında bir sözleşmedir. Yine milletten alınan yetkiyle devletin anayasayı harfiyen uygulaması zorunluluğu var. Aynı şekilde her yurttaşın hatta misafir olarak yurdumuzda bulunulanlarında yasalara uyma zorunluğu var.
 
Sistemin sağlıklı işlememesinin muhtemel nedenlerden sadece bir kaçı:
 
1. Devlet’in net, anlaşılır şekilde  yurttaşlarıma sistemi anlatamamış olması;
2. Devletin çabasına rağmen, kimilerinin şahsi dünya görüşlerinden ötürü sistemi anlamamakta ısrarcı olması;
3. Hukuk devletinin bir kurallar silsilesi olduğu bilinmemesi veya bilmesi, ama henüz içselleştirilmemiş olması;
4. Hukuk devletinin tek bir ilkesi bile ötelendiğinde diğer ilkeleri de anlamsızlaşacağın farkına varılmamış olması.
5. Eleştirmenin, sorgulamanın bu sisteminde yok sayıldığında sistem işlevselliğini kaybedeceğinin;
6. Toplum seküler olmadan bu sistemin yürümesi imkansız olduğu.
7. Veya kimi kesimlerin sisteme temelden karşı olmaları.
 
Hatırlatmak isterim ki, saydığım demokrasi, laiklik, pozitif hukuk gibi kavramlar anayasamızın hükümleri. Bu sistemde kurumların herbiri bağımsız, ama birbiri ile koordineli bir ortakyaşarlık (symbiosis) içindedir. 
 
Eski İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher’in bu hususta çok güzel bir tespiti var, onunla bitirelim.
 
“Gerçekten özgür olmak için, ülkelerin (yurttaşların) derin bir özgürlük sevdasına sahip olmaları ve hukukun üstünlüğüne kalıcı bir saygı duymaları gerekir.”
Bu yazı toplam 1071 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim