Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2428.571
    %-0.03
  • Dolar
    32.5199
    %-0.10
  • Euro
    34.8
    %-0.22

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Patara ve…

19 Şubat 2020 Çarşamba 00:05

 

            Antalya; 19 ilçesiyle birlikte gerçekten tarih kokan bir şehir… Diyebilirim ki Antalya’yı çok farklı yapan özelliklerine nereden başlayacağımı bilemiyorum.

            Düşünün bir kere Elmalı ve Korkuteli farklı bir coğrafya ve tarih potansiyeli, Manavgat, Aksu, Kaş, Demre ve Kalkan farklı bir iklim ve tarihi zenginlik…

            İklimi, doğası, güneşi, eşsiz plajları ile kıskandıracak güzellikte bir şehir.

            Kaş, Kalkan ve Demre gibi yerleşim alanlarımızdaki tarihi bulgular deyim yerindeyse gün ışığına çıkmayı bekleyen bir hazine.

  İşte tam da bu noktada Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolaos'un doğum yeri, Likya'nın başkenti ve Osmanlı döneminde de ilk telsiz telgrafın kullanıldığı ve dünyanın ilk meclis binasına ev sahipliği yapan Patara'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 Turizm Yılı teması olarak ilan edilmesi, bu şehirde yaşayanlar olarak hepimizi sevindirdi.

 

Kaş İlçesi sınırlarımızda olan Patara Antik Kenti, Fethiye- Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş köyünde yer alıyor. Likya Birliği'nın başkenti kabul edilen Patara'da Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve eşi Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılından beri kazılar sürdürülüyor.7

   Tüm Dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı Aziz Nikolaos'un doğup yaşadığı yer olarak bilinen Patara'da, taşları muhafaza edilen dünyanın en eski deniz feneri bulunuyor. Roma İmparatoru Neron tarafından MS 64/65 yıllarında yaptırıldığı tahmin edilen fener, yeniden ayağa kaldırıldığında, antik dünyanın özgün dokusuyla günümüze kalabilen tek tek deniz feneri olacak.

  Diğer taraftan Dünyanın ilk demokratik meclisi olarak kabul edilen Likya Birliği Meclisi binası, Patara'da bulunuyor. Kullanım hakkı 2008 yılında TBMM'ye devredilen Likya Birliği Meclis binasının kazısında çok sayıda imparator portresi, meclis kararlarının yer aldığı yazıtlar, Herakles heykeli, takılar ve seramik eşyalar bulundu. Kazı sonrası yapının 1500 kişi kapasiteli olduğu belirlendi.

9

Anımsanacağı üzere Osmanlı Devleti'nin ilk Telsiz Telgraf İstasyonu, 1905 Yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından Patara'da kuruldu. Patara Telsiz İstasyonu, Anadolu'da Osmanlı İmparatorluğu tarafından Alman Telefunken firmasıyla yapılan anlaşma sonrası kurulan ilk telsiz istasyonu. Osmanlı İmparatorluğu Afrika'daki topraklarıyla iletişim sağlamak için biri Patara'da, diğeri bugün Libya topraklarında bulunan Derne'de iki telsiz istasyonu kurmuş, Trablusgarp Savaşı sırasında Patara'nın karşı istasyonu olan Derne'deki telsiz istasyonunun komutanlığını Mustafa Kemal Atatürk yapmıştı.

10

12 kilometre uzunluğundaki ünlü Patara Kumsalı, dev deniz kaplumbağaları caretta carettaların dünya çapındaki en önemli üreme alanlarından biri. Patara'yı 2019 yılında 500 bin kişi ziyaret etti.

            Gerçekten de çok özgün bir coğrafyaya sahip olan Patara’nın tanıtımı, her şeyden önce Antalya’nın tanıtımına direkt katkı sağlayacak.

            Önemli bir sinerji oluşturacak.

            Turizmi nasıl çeşitlendireceğiz diye düşünürken bu gelişmenin bir fırsata dönüşmesini diliyorum.

 

Bu yazı toplam 728 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim