Bugün 23 Nisan 2024 Salı
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2414.795
    %-0.78
  • Dolar
    32.593
    %0.33
  • Euro
    34.7657
    %0.29
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Prof. Dr. Sarı: Bayramda şekerden uzak durun, bol su tüketin
23 Haziran 2017 Cuma 11:08

Prof. Dr. Sarı: Bayramda şekerden uzak durun, bol su tüketin

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof.

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Sarı, "Bayramda Türk tipi misafirperverlik sizi hasta edebilir" dedi. Prof. Dr. Sarı, "Bol bol su tüketilmeli, şeker ve şeker ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durulmalı" dedi.

Prof. Dr. Ramazan Sarı, Ramazan ayında farklı bir beslenme şekline alışan metabolizmayı, bayram ve sonrasında nasıl yönlendirmek gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Sarı, "Fazla miktarda ve yağlı besin tüketimi ile kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon, şeker gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir" dedi.

FAZLA YEMEK ÖDÜL OLMAMALI

Ramazan süresince insanların yedikleri ve içtiklerinin farklılaştığını söyleyen Prof. Dr. Ramazan Sarı, "Ramazan boyunca vücudumuz yeni bir sisteme uyarlanıyor. Ramazandan sonra da insanlarda iki psikolojik durum ortaya çıkıyor. Birincisi Ramazanın getirdiği belli kurallarla geçen günlerin sonunda kendilerini ödüllendirme ihtiyacı ortaya çıkıyor. İkincisi ise Ramazanda yapmak ve yemek istedikleri şeyleri yapamamanın verdiği istek ortaya çıkıyor" diye konuştu.

TÜRK TİPİ MİSAFİRPERVERLİK

Ramazandan sonraki dönemde, orucun bitmesiyle birlikte bir de Türklerin misafirperverliğinin işin içine girdiğini aktaran Prof. Dr. Sarı, "Bayramlaşma sırasında sürekli bir şeyler yedirme, ikram etme, normalde kaldırabileceğimizin dışında yükle karşıya kalmamıza neden oluyor. Ramazan'da iki kez yemek yiyoruz. Bir sahurda bir de iftarda. Uzun süre açlık ve çok uzun süre susuzluk ortaya çıkıyor. Vücudumuz aslında bu sisteme Ramazanın birinci haftasından itibaren uyum sağlıyor. Ramazan sonrasında vücut tekrardan yeni bir sisteme giriyor. Ramazan başındaki türbülans, bayramda tekrar ortaya çıkıyor. İnsanlar Ramazanda kısıtladıkları gün içinde yemedikleri, içmediklerini Ramazan'dan sonra ödüllendirme ve oruçluyken yapamadıklarını yapmanın verdiği içgüdüsel davranışla daha fazla gıda almaya başlıyor" dedi.

AŞIRI YEMEK MİDE VE BAĞIRSAK SİSTEMİNİ BOZAR

Ramazanda daha az yemek yendiği için metabolizmanın, mide hacminin, bağırsak hareketlerinin ona göre değiştiğini, bayram sık sık ve daha fazla kaloriyle beslenmeyi getirdiğinden mide ve bağırsak sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. Sarı, "Aynı zamanda yavaşlamış metabolizmanın üstesinden gelemeyeceği kadar ağır kalori yüküne maruz kalıyor. Dolayısıyla Ramazandan sonraki serbestleşme dönemi hastalarda kilo alma gibi probleme yol açabiliyor. Hem de aşırı yüklenmeyle birlikte bağırsak sindirim sistemi problemleri oluşabiliyor. O yüzden Ramazanda alışmış olan sistemi biraz daha kontrollü ve biraz daha zamana yayacak şekilde, başlangıçta kaloriyi abartmadan, yemeği çok abartmadan Ramazan öncesi yemek alışkanlığına dönmeyi sağlamak lazım" dedi.

BOL SU TÜKETİMİ ŞART

Bayram boyunca ilk hafta Ramazandan çok fazla olmayacak kadar kalori alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Sarı, şöyle konuştu:

"Bol bol su tüketmeli, hiç olmazsa Ramazan'daki sıvı kaybı açığını kapatması için, mümkün olduğunca hacimsel anlamda aşırı beslenmeden kaçınmak gerekir. Şeker ve şeker ürünlerinden mümkün olduğunca uzak durmak, beslenme anlamında birden ağır beslenmeye geçmemek ve daha hafif gıdalarla günleri geçirmek ve sonra normal alışkanlıklara dönmek uygun olur. Aksi takdirde hem mide, bağırsak problemlerine neden olur hem de hazım sorunları olur. Aynı zamanda Ramazanda yavaşlayan metabolizmanın üzerine fazla kalori bindiği için kilo alma açısından da risk oluşabilir. Uyum sağlamak açısından bayramı şekersiz gıdalarla geçirmek, sıvı gıdalarla beslenmek doğru olacaktır."

FOTOĞRAFLI

DHA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 905 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim