Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2308.161
    %1.42
  • Dolar
    32.328
    %0.24
  • Euro
    35.0931
    %-0.05

Ergün Efe

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ergün Efe

Putçuluk heykel dikmek midir?

31 Ocak 2020 Cuma 11:19

Dünya tarihinde Türklerin önemli bir yeri vardır. Büyük İmparatorluklar kurmuşlardır ve dolaysıyla da önemli liderleri olmuştur. Onlara karşı duydukları saygılarını göstermek için de - tüm Dünya’da da olduğu gibi - liderlerinin heykellerini dikerler, anıtlar yaptırırlar ve yaşarken sarfettikleri önemli sözleri okulların duvarlarına da asarlar.

Bazı insanlar var, bu tür saygı belirtilerini putçuluk ile eşdeğer görmekte, ona yormaktadır. Oysa bu tür yaklaşımlara “artniyetli” demek bile yetersiz, bilakis, ben kasten yaptıklarını düşünüyorum. 

Saygı göstergesinden başka hiç bir amaç taşımadığı aslında herkesçe malum olan bir meseleyi “tapınma” diye yorumlayanların neredeyse % 100’ünün Cumhuriyetimizin nitelikleri ile sorunlu olmaları “tesadüf” mü?

Heykeller, resimler, tiyatro, müzik, film - tıpkı tüm diğer medeni toplumlarda da olduğu gibi - bizim kültürümüzde de - birer sanat eserleridir, “Tapınma” demek kasti ve art niyetli bir eylemdir. 

Atatürk’ün heykelinden, onun önemli sözlerinin okul duvarlarda asılı olmasından veya üniversitelerde Atatürk’den bahsedildiğinde bundan rahatsız olan kesimler herkesçe malumdur, burada tekrar sıralamama gerek bile yok. 

Atatürk heykellerinden rahatsız olanların konu Şeyh’in yemek artıklarını yiyerek cennete varılacağını sanan “müridler” olunca her ne hikmetse hiç seslerinin çıkmaması, suspus olmaları manidar değil mi? Güzel bir atasözümüzdür; “Kişi kendinden bilir işi.”

Toplamda 243 yıllık kuruluşu olan ABD’nin, kurucu babalarından bir tanesi de George Washington’dur. 

Merak ediyorum, kimilerin ordan burdan kulaktan duyma laflamaları ciddiye alarak, adeta gaza gelerek  “Kardeşim, her taraf heykel, heykel” deyip, rahatsız olanlar, George Washington’un heykelini ABD’liler hangi meydanlara diktiğini, adını ve sarfettiği ifadelerini nerelere astıklarını da acaba merak edip araştırmışlar mı hiç?

George Washington’un heykeli meydanlara dikilmiştir, ayrıca Dolar’ın üstünde, Washington Post (gazeteye), Washington Bridge (köprülere), Washington School (okullara), Washington University (üniversitelere), Washington museum (müzelere) Washington High School (liselere), Washington Airport, (havaalanına) vermişler. Dahası var, ABD’nin başkenti Washington DC onun adını taşır, o da kesmemiş, Washington adında bir de eyalet var!

Daha sayarım da, ansiklopedi olsa içine sığmaz, dar gelir. 

Bu ezberci mantık, bu sağlıklı olmayan, sadece kulaktan dolma bilgiler ile veya dizi izleyerek tarih analizi yapmaya yeltenenlerin, kısacası sağlıklı bilgi edinmeden sağlıklı fikir edinebilineceğini sananların sayısı, ülkemizde mutlaka azalması gerekir.

Bu yazı toplam 4718 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim