Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2325.121
    %0.78
  • Dolar
    32.4616
    %0.51
  • Euro
    34.8575
    %0.86
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
'Roma sütunları için mücadelemi sürdüreceğim'
29 Haziran 2017 Perşembe 14:48

'Roma sütunları için mücadelemi sürdüreceğim'

ANTALYA'da Roma dönemine ait granit sütunların bir binanın önüne yerleştirilmesini ilgili yerlere şikayet eden emekli sanat tarihi öğretmeni 66 yaşındaki...

ANTALYA'da Roma dönemine ait granit sütunların bir binanın önüne yerleştirilmesini ilgili yerlere şikayet eden emekli sanat tarihi öğretmeni 66 yaşındaki Ertekin Kaya, sütunların ait olduğu yere taşınması için mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

Su altı araştırmacısı Mustafa Aydemir'in, Kaleiçi'nde oturduğu evinin önünde bulunan Roma dönemine ait granit sütunları ilgili kurumlara şikayet eden Ertekin Kaya, yaşadığı süreci anlattı. Antalya caddelerinde yürürken tesadüfen bu tarihi eserleri gördüğünü belirten Kaya, araştırması sonucu eserlerin Roma dönemine ait olduğunu ve Kaleiçi'nden Şirinyalı Mahallesi'ndeki binanın önüne getirildiğini öğrendiğini söyledi. Eserlerin taşınmasına ses çıkarmayanlara kızdığını dile getiren Kaya, "Bu tür umursamazlıklar canımı sıkıyor. Peşine düştüm, Müze müdürlüğü ile görüştüm. Bu eserlerin yerinde durması gerekiyordu, ne işi var o eserlerin orada. Evinin kira değerini mi artıyorsun? O zaman başkaları da başka eserleri evine götürür. Bu örnek olur" dedi.

İTALYA'DA YAŞANAN OLAYI MAHKEMEYE SUNMUŞ

Müze müdürünün kendisiyle inatlaştığını iddia eden Ertekin Kaya, şöyle devam etti:

"Bu işe kendimi adadım. O sütunlar hak ettiği yere gidene kadar mücadelemi sürdüreceğim. Eserleri taşıyan kişinin benim hakkımda açtığı davaları sonradan gördüm. Mahkeme her iki davada beraat kararı verdi. Dava 2.5 yıl sürdü. Ben mahkemede İtalya'da bir Türk öğrencinin, sütunların üstüne çizmesinden sonra aldığı cezayı örnek gösterdim. Bu sütunlarla ilgilenmek benim için çok önemli."

'SÜTUNLARDA 8 MİLYONUN HAKKI VAR'

Ertekin Kaya, sütunların taşıyan kişinin babasının malı olmadığını, 80 milyonun hakkı olduğunu kaydetti. Kaya şunları söyledi:

"O sütunlar orada kalmayacak. Müze müdürü bana "Sütunlar seni niye rahatsız ediyor" diyor. Müze müdürü olarak o eserler seni rahatsız etmeli. Bakanlığa kadar gideceğim. Bu sütunlar taşındıktan sonra müzeden izin alınmış. Bir tarihi eser taşınırken müze ara karar almak zorunda, o karar da ortada yok. Birileri sanata ve kültüre sahip çıkmalı. Ben kendimi bu işe adadım."

FOTOĞRAFLI

DHA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 251 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim