Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya30 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Ruhsatsız işyerleri haksız rekabet yaratıyor”
06 Ağustos 2020 Perşembe 13:00

“Ruhsatsız işyerleri haksız rekabet yaratıyor”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi tarafından, ekmek ve unlu mamuller sektöründe ruhsatsız çalışan işyerlerinin her türlü vergisini ödeyen, izin ve belgelerini alan işyerlerine karşı haksız rekabet ortamı yarattığın

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi tarafından, ekmek ve unlu mamuller sektöründe ruhsatsız çalışan işyerlerinin her türlü vergisini ödeyen, izin ve belgelerini alan işyerlerine karşı haksız rekabet ortamı yarattığına dikkat çekildi.

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 7. Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında ruhsatsız işyerleri üzerinde duruldu. Sektörde çok sayıda ruhsatsız işyerinin faaliyet gösterdiğine dikkat çekilen toplantıda, ortaya çıkan haksız rekabete dikkat çekildi. Girişimcilerin önce faaliyete başlayıp sonradan resmi kurumlara başvurduğuna işaret edilerek ruhsat alamayanların kaçak olarak faaliyetlerine devam ettikleri belirtildi. Bu olumsuz durumun önüne geçmek için ticari işletmelerin su aboneliği, elektrik aboneliği ve doğalgaz aboneliği alımı aşamasında, su, elektrik ve doğalgaz aboneliğini verecek olan kurumların isteyeceği belgeler listesine işletmenin bağlı bulunduğu ilgili belediyelerden ruhsat veya ön uygunluk belgesi getirme şartının da konulması önerildi.

 

“RUHSATSIZ ÇALIŞAN ÇOK SAYIDA İŞYERİ VAR”

İnsan sağlığını yakından ilgilendiren ve temel ihtiyaçlardan olan ekmek ve unlu mamuller sektöründe ruhsatsız çalışan çok sayıda işyeri olduğu, bu tip işyerlerinin her türlü vergisini ödeyen, her türlü izni ve belgelerini alan üyelere karşı haksız rekabet ortamı yarattığı ifade edilen toplantıda, ülkede bir işyeri açılırken; girişimci tarafından ruhsat şartlarının karşılanıp karşılanmadığı irdelenmeden ve herhangi bir resmi kuruma başvuru yapılmadan doğrudan faaliyete başlanıldığı belirtildi. Açılış sonrası ilgili belediyelere başvuru yapılarak ruhsat talebinde bulunulduğu, daha öncesinde belediyelere başvuru yapılmadığı için de ruhsat şartlarına haiz olunmadığı durumlarda doğal olarak bu tip işyerlerine ruhsat verilemediği dile getirilerek, bu sürecin sonucunda vahim bir tablonun ortaya çıktığı, iş yeri sahibi ruhsat alamadığından iş yerini kaçak yollarla devam ettirmek istediği için yasal işlemlerin başladığı, ilgili belediyeler tarafından işyerinin mühürlendiği, ancak mühürlemenin de çoğu kez sonuç vermediği belirtildi. İşyeri sahibi tarafından mührün sökülerek işe devam edildiği, 3 defa mühürleme işlemi sonrasında konunun mahkemeye intikal ettirilebildiği, dava neticeleninceye kadar  iş yerinin çalışmaya devam ettiği kaydedilen toplantıda, cezai işlem uygulanma aşamasına gelindiği anda ise, şirket değişikliği yapılarak kanunun delinme yoluna gidildiği, doğal olarak kanuni şartları yerine getiren işletmelere karşı haksız rekabet ortamının devam ettiği ve gerçek manada bir önlem alınamadığı ifade edildi.

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DİLE GETİRDİLER
Söz konusu bu olumsuz durumun önüne geçmek için öneride bulunan ATSO 7. Grup Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyeleri, ticari işletmelerin su aboneliği, elektrik aboneliği ve doğalgaz aboneliği alımı aşamasında, su, elektrik ve doğalgaz aboneliğini verecek olan kurumların isteyeceği belgeler listesi içine işletmenin bağlı bulunduğu ilgili belediyelerden ruhsat veya ön uygunluk belgesi getirme şartının da mutlaka konulması gerektiğinin altını çizdi. Bu şartın sağlanması halinde ortaya çıkacak faydaya da dikkat çeken üyeler, işletmelerin onay alabilir ise işyerini açabileceğini veya söz konusu işyerinin şartları uygun değilse yanlıştan dönülmüş olacağını kaydetti. Bunun hem belediyelerin elini rahatlatacağını, hem adli makamların gereksiz yere meşgul edilmemesini sağlayacağını, hem de işini kanun ve yasalara uygun yapan işletmelere karşı haksız rekabeti önleyeceğini dile getiren üyeler, girişimcinin yanlış yatırım yapmasının ve dolayısıyla milli servet kaybının da engellemiş olacağını ifade etti.

 

KONU TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE İLETİLECEK

Komite üyeleri, sektördeki kayıt dışı işletmeler ve haksız rekabetin önüne geçilmesi maksadıyla komitenin önerilerinin değerlendirilmesi ve gerekli girişimlerde bulunulması maksadıyla konunun Antalya Ticaret İl Müdürlüğü’ne iletilmesi için ATSO Yönetim Kurulu’na sunulmasına oybirliği ile karar verdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1477 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim