Bugün 19 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2509.141
    %1.01
  • Dolar
    32.5708
    %0.11
  • Euro
    34.7831
    %0.14
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Saat Kulesi bilindiği gibi kalsın”
16 Ağustos 2019 Cuma 10:09

“Saat Kulesi bilindiği gibi kalsın”

Restorasyon projesi kapsamında Saat Kulesi’nin tepesine kubbe yapılacak olmasına karşı çıkan KALEDER Başkanı Hasan Kilit, Kesik Minare’ye külah geçirilmesi gibi Saat Kulesi’ne de kubbe yapılmasının yanlış olacağını belirtti. Kilit, “Mevcudu koruyup, korum

Restorasyon projesi kapsamında Saat Kulesi’nin tepesine kubbe yapılacak olmasına karşı çıkan KALEDER Başkanı Hasan Kilit, Kesik Minare’ye külah geçirilmesi gibi Saat Kulesi’ne de kubbe yapılmasının yanlış olacağını belirtti. Kilit, “Mevcudu koruyup, korumalıyız” dedi.

 

Antalya’nın tarihi simgelerinden Kesik Minare’ye külah giydirilmesinin ardından şimdi de gözler kentin en önemli sembollerinden birisi olan ve Bizans dönemine ait burçlar üzerinde 1900’lü yılların başında inşa edilen Saat Kulesi’ne çevrildi. Antalya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında restore edilecek olan Saat Kulesi’nin tepesinde 1940’lı yıllara kadar var olan kubbenin yeniden konması gündemde. Kulenin tepesine kubbe konacak olmasına Kalekapısı Esnafını Güçlendirme ve Kalkındırma Derneği (KALEDER) Başkanı Hasan Kilit, karşı çıktı. Saat Kulesi’nin şimdiye kadar turistlere mevcut haliyle tanıtıldığına dikkat çeken Kilit, Bizim mevcudu koruyup kollamamız lazım. Çünkü biz orayı öyle lanse etmişiz. Yurt dışına bunun tanıtımını böyle yapmışız” diye konuştu.

 

“MEVCUDU KORUYUP KOLLAMALIYIZ”

Üzerine külah takılan ve kentlileri adeta ikiye bölen Kesik Minare’ye dikkat çeken Kilit, “Şimdiye kadar Kaleiçi’yle ilgili olarak yapılan resimlerde, kartpostallarda orası Kesik Minare olarak nam salmıştı. Şimdi deniyor ki bundan 123 yıl önce burası camiydi. Ondan 200-300 yıl önce de kiliseydi. Bizim mevcudu koruyup kollamamız lazım. Çünkü biz şimdiye kadar orayı öyle lanse etmişiz. Yurt dışına bunun tanıtımını böyle yapmışız. Turizm açısından makul ve mantıklı bir durum değil. Ben böyle deyince de dine karşı mısın diye kıyamet kopuyor. Bahsedilen yer tarihi eser, tarihi bir mekan” dedi.

c09308b4-fa8c-4d59-bab1-aad6b107f652.jpg

“KUBBE YAPILMASINI MAKUL VE MANTIKLI BULMUYORUM”

Kentin önemli sembollerinden biri olan Saat Kulesi’nin de tarihi bir mekan olduğunu vurgulayarak turistlere kubbesiz halinin tanıtıldığına dikkat çeken Kilit, “Kubbesi bir zamanlar varmış, kaldırılmış. Bundan sonra böyle görünmüş. Siz kubbeli Saat Kulesi gördünüz mü? Bütün fotoğraflarda, kartpostallarda hep şu anki şekliyle görülüyor. Millet bu şekilde tanıyor. Avrupa’ya da bu şekilde satıyoruz. Gelen turiste işte Saat Kulesi, Kale Kapısı burası diye gösteriyoruz. Saat Kulesi’ne kubbe yapılmasını pek makul ve mantıklı bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

 

“TURİSTİ KANDIRMIŞ GİBİ OLURUZ”

Bölge esnaflarının da Saat Kulesi’ni kubbesiz olarak bildiklerinin altını çizen Kilit, Bizans, Romalılar, Selçuklular, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olarak üzerinde 5 dönemin izlerini taşıyan kuleye kubbe takılmasının mantıklı olacağına inanmadığını söyledi. “Kubbe takarsak gelecek turisti de kandırmış gibi oluruz” diyen Kilit, “Normal fotoğrafına bakınca kubbe yok. Bilindiği şekilde kalmasını istiyoruz. Kaleiçi ve buranın esnafı da niye sürekli buradaki tarihi eserlerle oynanıyor diye soruyorlar” dedi.

 

“BAYRAMDA 2-3 KAT FAZLA SATIŞ YAPILDI”

Kurban Bayram’nın esnafa yansımalarıyla ilgilide de değerlendirme yapan Kilit, Antalya’nın merkezi olan Kalekapısı’nda güzel bir yoğunluk yaşadığını söyledi. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin esnafı sevindirdiğini kaydeden Kilit, beklentilerin altında olsa da esnafların normalde yaptığı işin 2-3 katı satış yaptığını bildirdi. Her şey dahil sistemi nedeniyle bölgeye para harcayacak turistin pek fazla gelmediğini belirten Kilit, yerli turistten yana umutlu olduklarına işaret etti. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 3294 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim