Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2325.019
    %0.79
  • Dolar
    32.3697
    %0.12
  • Euro
    34.9682
    %-0.20
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sağlık Müdürlüğü’nden tuz uyarısı
16 Mart 2018 Cuma 06:00

Sağlık Müdürlüğü’nden tuz uyarısı

“Tuza Dikkat Haftası” kapsamında farkındalık çalışması gerçekleştiren Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, fazla tuz tüketiminin zararlarına dikkat çekerek, uyarılarda bulundu. Kazım Özalp Caddesi’nde stant açan ekipler, broşür dağıtarak aşırı tuz tüketi

“Tuza Dikkat Haftası” kapsamında farkındalık çalışması gerçekleştiren Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, fazla tuz tüketiminin zararlarına dikkat çekerek, uyarılarda bulundu. Kazım Özalp Caddesi’nde stant açan ekipler, broşür dağıtarak aşırı tuz tüketimini azaltmanın tüyolarını paylaştı.

 

Aşırı tüketildiğinde sağlığı olumsuz etkileyebilen tuzun daha az tüketilmesini sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılından beridir “Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” uygulanıyor. Bu yıl da 12-18 Mart tarihleri arasında “Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri gerçekleştiriliyor. ‘Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu’ temasıyla yola çıkan Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Kazım Özalp Caddesi Muratpaşa tramvay durağı yanında Sağlıklı Yaşam Aracıyla gün boyu süren farkındalık etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında vatandaşlara fazla tuz tüketiminin zararları anlatılarak, sağlıklı yaşam için hazırlanan el broşürleri dağıtıldı. Günlük 5 gram tuz tüketilmesi gerektiği vurgulanarak, ‘Tuzu azaltın, sağlığınızı koruyun’ denildi.

“HAZIR SOSLAR AŞIRI TUZ İÇERİYOR”

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı bilgilendirmede, aşırı tuz içeren besinler 6 grup halinde özetlendi. Hazır soslar grubunda soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna vb. soslar aşırı tuzlu olarak sıralandı.

CİPSLER DE AŞIRI TUZLU

Atıştırmalık ürünler grubunda ise, cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi ürünlerin aşırı tuzlu olduğuna dikkat çekildi.

TUZLANMIŞ KURUYEMİŞLERE DİKKAT!

Kuruyemişlerin tuzlanmış olanlarına da dikkat çekilen uyarıda, fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği ile her türlü çekirdek içinin aşırı tuzlu olduklarına işaret edildi.

TARHANA DA AŞIRI TUZLU BESİNLER ARASINDA

Turşu ve salamuraların da aşırı tuzlu olduğuna dikkat çekilen uyarılarda, zeytin ve sebze turşuları, balık konserveleri, tuzlanmış veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri, aromalı-aromasız, doğal-doğal olmayan, gazlı-gazsız mineralli içecekler ve geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası gibi besinler de aşırı tuzlu olarak sıralandı.
 

“SOFRANIZDAN TUZU VE TUZLU SOSLARI KALDIRIN”

Aşırı tuz tüketimini azaltmanın 5 yolu ise şöyle sıralandı:

Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine, çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın veya suda bekletin. Daha fazla taze sebze ve meyve tüketin.”

sam_0659.jpg

GÜNDE 5 GRAM TUZ TÜKETİMİ YETERLİ

Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak öneriyor.

BİRÇOK HASTALIĞIN OLUŞMASINDA ETKEN

Ülkemizde yapılan çalışmalarda ise tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin üzerinde olduğu ortaya çıkıyor. Aşırı tuz tüketimi, değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulaması ve birçok kronik hastalığın temelinde yer alıyor. Özellikle, oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde önemli risk faktörü. Yüksek kan basıncı ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen tetikleyici sebebi. Ayrıca, aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının oluşmasında da yakından ilişkili olduğu biliniyor. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 7677 defa okunmuştur
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim