Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Eyüp Koçak / Muhabir Türk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Eyüp Koçak / Muhabir Türk

Sahte dezenfektana dikkat

04 Nisan 2020 Cumartesi 05:09

Bugünkü makalemizde corona virüsünün yarattığı kargaşa ortamında, dezenfektanlarda nasıl kazıklandık konusunu ele alacağım. Bu süreci anlatırken de dezenfektanlar hakkında bilmemiz gerekenleri ve bu konuda nelere dikkat etmemiz gerektiğine dair araştırmalarımı dikkatlerinize sunacağım. Sağlık Bakanlığının açıklamalarından sonra vatandaşlarımız coronadan korunma yollarını araştırmaya başladı. Dezenfektanlara yönelim sebebiyle piyasa da bir dönem dezenfektan bulunamaz oldu.

 

Corona ile beraber her olağanüstü dönemde olduğu gibi sahtekârlar ortalığı sardı. Halkın ne bulursa alması üzerine, satış yapan sorumlu kişilerin buna göz yumduğunu düşündüren olaylar yaşadık ve yaşıyoruz. Devletimiz neden sonra duruma vaziyet etti. Örneğin Antalya’mızda eczanelere dezenfektan sağlayan tanınan bir eczacı, fırsatı ganimet bilmiş ve bir firmadan 10 ton mal almış. Bu malın yarısını pazarlayıp satmış. 5 ton kadarını satamadan denetimciler el koymuş. O eczacımız şimdi kendisine ruhsatsız ve ne olduğu belirsiz malı satan şirkete ulaşmıyormuş! Bu saatten sonra zor ulaşır! Fakat bütün denetimlere ve kötü tecrübelere rağmen ruhsatı olmayan bazı ürünler elan eczanelerde satılabiliyor.

Antalya’da yaşıyoruz. Bir benzin istasyonunun önünden geçerken “3 lira liraya aracınızı dezenfekte ediyoruz”diye bir ilan astığını gördüm.. Konuyu bilen bir arkadaşım bu paraya düzgün bir dezenfektanla araba hijyeni sağlanmaz dedi. Gerçekte dezenfekte ediyolar mı? Arabaların içine ne sıkıyorlar? Sıktıkları madde ruhsatlı mı? arabınızı dezenfekte edelim derken kendi hayatımızı riske etmiş olma ihtimalimiz var mı? Devletimiz bunları denetliyor mu? Sadece merak ediyorum! Soruyorum. Eczacılar, yani konun uzmanları aldanır mı? Deveyi yardan uçuran bir tutam otmuş! Ülkemizdeki ahlak düzeyi, kısa zamanda vurgun yapma duygusunun önüne geçemiyor maalesef.

Bu duyguyu tahrik eden ve tetikleyen yanlış ve çoğu zaman eksik bilgilerle hareket etmemiz. Sonuçta halkın sağlığı tehlikeye girdiği gibi halkın soyulması kaçınılmaz oluyor. Halk olarak panikteyiz. Çok sayıda yalan ve yanlış bilgiye sahip olmak bizleri sahtekârların istismarına açık hale getirdi. Kulaktan dolma ve internet ortamından bilgileniyor ve duyduklarımızla amel ediyoruz. Sorgulamadan alanlar, sorgulamadan satanlar ve sokağa atılan ciddi paralar! Daha da kötüsü merdiven altı ürünlerle içinde ne olduğunu bilmedikleri sıvıları oralarına buralarına sürerek sağlıklarını tehlikeye atan insanlarımız! Halkımız için bir araştırma yaptım. Bu konuda ulaştığım gerçekleri yazma ve insanlarımızı uyarma gereği duydum. Öncelikle alkol bazlı dezenfektanlarla ilgili olarak şunu söyleyeyim. İçinde % 70-80 alkol barındırmayan hiçbir dezenfektan türünün koruyucu özelliği yok.

Buna kolonya da dahil. Şayet aldığımız ürün alkol bazlı da olsa çok ucuzsa kazıklandığımızın resmidir. Çünkü kriz sırasında dezenfektanda kullanılan etil alkolün litre fiyatı 12-23 liralardan 50 liraya kadar yükselmişti. Şimdilerde toptan fiyatı 20-25 liralarda, fakat bulmak kolay olmayabilir. Zira devlet bu istismarı önlemek için bazı kontrol mekanizmaları kurdu. Ayrıca alkol bazlı dezenfektanlarda dahil piyasadaki bir çok dezenfektan anlık etkiye sahip. Bir iki dakika en geç beş dakika sonra elimizde yeniden üreme başlıyor. Bu nedenle alkol bazlı ürünleri sık sık kullanmak gerekir ki, bu da cildimizde özellikle hassas ciltlerde ağır tahribata yol açmaktadır.

Bu nedenle dezenfektanları bilinçli kullanmak zorundayız. Öncelikle aldığımız ürünün ruhsatını kontrol etmek zorundayız. Satıcılar bu konuda dikkat göstermiyorsa halk olarak biz göstereceğiz. Bu dikkati gören satıcılar da, aldıkları mala dikkat göstermek araştırmak zorunda kalacaklardır. Ne yapacağız? Alacağımız ürünün sağlık bakanlığından alınmış BİOSİDAL RUHSATI olmasına dikkat edeceğiz. Bir ürün alanında ruhsatlı ise etkili ve yasaldır. Fakat bu özellik dahi tek başına aldanmamak için yetmiyor. Bazı ruhsatlı firmalar gerçek dışı bildirimlerle halkı aldatabiliyorlar. Örneğin elimde bir el temizleme jeli markası var. Satış sitesinde diyor ki, 12 saat etkili koruma! Dr. bilmem kimin ürünü. Marka bir ürün. Ürünü inceledim. Etken maddesi alkol.

12 saat koruması mümkün değil. Sadece 1-5 dakika arası koruma yapabilir. Kimyası uzun süreli korumaya izin vermez. Bir ürün için, şu daha etkili veya 12-saat etkisini sürdürüyor demek için bunu diyenin önümüze bilimsel bir litaratür koyması gerekir. Koymuyorsa yalan söylüyor demektir. Bu haksız kazanç sağlamaya yönelik ticari yönlendirme, halkı aldatmadır. Uzun etkili dezenfektanlar var mı? Elbette var. Bu dezenfektan türlerini de araştırdım. Bu dezenfektan türlerinden biriyle evleri ve iş yerlerini dezenfekte edip 60 gün, 90 gün etkili olduğunu söyleyerek iş yapanları tespit ettim. Koca koca ruhsatlı şirketler. Şirketler ruhsatlı fakat vaatleri doğru değil ve aldatmaya yönelik. Aynı şirket son reklam broşüründe vaat kısmını 15-ile 30 gün arasına çekmiş.

Şimdi bu şirkete, ya arkadaş sen şuraları 90 gün etkili vaadiyle dezenfekte etmiştin, şimdi o vaadinden neden vaz geçtin diye sorulması gerekmiyor mu? Ama bu kargaşa ve panik ortamında kim soracak? Şirket ismi özellikle vermiyorum. Amacım tanınan bu şirketleri yok etmek değil, ikaz etmek ve dürüst ticarete yöneltmek. DEVAMI

HAFTAYA

Bu yazı toplam 2243 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim