Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Yusuf Katrağ

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yusuf Katrağ

Sema Yazar üst geçidine asansör meselesi

14 Mayıs 2018 Pazartesi 05:00

Nüfusu, araç sayısı, yerleşim alanı vs. her geçen gün artan Antalya’nın ihtiyaçları da giderek fazlalaşıyor ve farklılaşıyor.

Kentteki hızlı ve baş döndürücü büyüme, alt yapıdan üst yapıya kadar her geçen gün yeni ihtiyaçları ortaya çıkarıyor.

Bu kapsamda, toplumun her kesiminin ihtiyaçlarını karşılamaya dönük hizmetler de değişiklik gösteriyor.

Örneğin, artık 3-5 metrelik yollar yeterli değil ve daha geniş yollara ihtiyaç duyuluyor. Artan araç sayısına göre trafik akışkanlığını sağlamak için de trafik ışıklı kavşakların dönemi azalıyor, araçların daha seri geçişini sağlamak için alt ve üst geçitler, yani köprüler ön plana çıkıyor.

Yine, yayalar için üst geçitler de artık daha kullanımlı hale geliyor.

Eskiden sadece merdivenler olması nedeniyle sağlıklı kişilerin kullanımına uygun olan yaya üst geçitleri, artık hastaların, yaşlıların, engellilerin de durumları göz önüne alınarak yürüyen merdivenli ve asansörlü olarak inşa ediliyor.

Hatırlarsanız, yürüyen merdivenli yaya üst geçitlerini Antalya’ya ilk getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’dir.

İlk dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda alt geçitlerin inşasını gerçekleştiren Türel, hızlanan araç trafiğine karşılık da büyük caddeler üzerinden yayaların daha güvenli şekilde karşıdan karşıya geçmelerini sağlamak için yürüyen merdivenli, asansörlü yaya üst geçitleri yaptı.

Bugün engellilerin, yaşlıların, hastaların, hamilelerin, elinde çocuk arabası, bisikleti, kısaca her türlü eşyası bulunanların rahatlıkla kullanabildiği bu üst geçitler herkesin takdirini topluyor.

Ancak, bildiğiniz gibi Antalya’nın şehir merkezinde kalan çevreyolu olan Gazi Bulvarı üzerinde, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmış olan yaya üst geçitleri var ve hepsi Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna devredilmiş durumda.

Hepsi klasik beton merdivenlerle yapılan bu yaya üst geçitlerinin bazılarında asansör var bazılarında ise yok.

Asansör olmayanların Büyükşehir Belediyesi tarafından yakında asansörlü hale getirileceğini büyük bir memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz.

Çünkü bu, artık dezavantajlılar da dahil olmak üzere bütün yayaların bu üst geçitleri rahatlıkla kullanabilecekleri ve güvenli bir şekilde Bulvarı karşıdan karşıya geçebilecekleri anlamına geliyor.

Engelli de, yaşlı da, hasta da, hamile de olsa artık bütün yayalar merdivenleri nasıl çıkacağını düşünmeden bu üst geçitleri kullanabilecekler.

Ancak, Bulvar üzerinde öyle bir üst geçit var ki belki de en fazla yürüyen merdivene veya asansöre ihtiyaç duyulanı o.

Sema Yazar Semt Polikliniği karşısındaki bu üst geçit en fazla kullanılanı.

Hastaneye gelen veya Aksu, Serik, Alanya istikametine giden otobüsleri kullanacak olan hastalar, yaşlılar, engelliler vs. karşıdan karşıya geçmek zorundaki herkes bu üst geçidi mecburen kullanmak zorunda.

Öğrendiğimiz kadarıyla diğer üst geçitler için asansör ihalesi gerçekleştirilmiş olsa da teknik açıdan uygun olmadığından dolayı en çok ihtiyaç duyulan bu üst geçit için gerçekleştirilmemiş.

Teknik analizlerin tekrardan yapılarak, uzman görüşlerinin alınacağı belirtiliyor ama sonuç yine olumsuz olursa ne olacak?

Yani, asansöre en çok ihtiyaç duyulan yaya üst geçidi olmasına rağmen Sema Yazar Hastanesi’ne gelen hastalar, yaşlılar, engelliler vs. mağdur olmaya, merdivenleri çıkma korkusu yaşamaya devam mı edecek?

Bence hayır! öyle olmayacak.

Benim tanıdığım ve Boğaçayı Projesi gibi bir vizyonu ortaya koyan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, burada tek bir kişinin bile mağduriyet yaşamaması için gerekirse klasik merdivenleri ortadan kaldırır ve yürüyen merdiven haline getirerek sorunu yine de çözer.

Kendisine ‘Teknik açıdan uygun değil’ dense bile, sahip olduğu vizyon ve misyon adamlığı sayesinde bir şekilde tekniğe uygun hale getirilmesini sağlar.

Buradaki mağduriyeti gidermenin gururunu da açılışı mağduriyet yaşayan vatandaşlarla birlikte yaparak yaşar.

Bu yazı toplam 1994 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim