Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Sigorta sektörü hızla gelişiyor”
10 Kasım 2017 Cuma 07:30

“Sigorta sektörü hızla gelişiyor”

Türkiye’deki sigorta sektörünün büyüklüğünün 37 milyar Lira olduğunu bildiren Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı ve Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, “Türkiye’de sigorta sektörü olması gereken yerde değil ama hızla gelişiyor” dedi.

Aksigorta’nın bölge toplantısı Antalya’da gerçekleştirildi. Rixos Downtown Otel’de düzenlenen toplantı kapsamında bölge ziyareti için Antalya’ya gelen Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı ve Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, bireysel müşterilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran, kurumsal müşterilerden sorumlusu Genel Müdür Yardımcısı Fahri Altıngöz ve Akdeniz - Güney Ege Bölge Müdürü Ender Yarar Antalyalı gazetecilerle buluştu. Aksigorta yöneticileri Antalya’nın sigortacılık verileri ile sektördeki gelişmeleri değerlendirerek soruları yanıtladı.

“BÖLGEDE YAKLAŞIK 250 ACENTEMİZ VAR”

Aksigorta olarak hizmet verdikleri 10 bölge içerisindeki Akdeniz Bölgesi’nin Antalya, Muğla, Denizli, Aydın, Burdur ve Uşak illerinden oluştuğunu belirten Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı ve Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, bu bölgede 250 civarında ecentelerinin, acente bazlı anlaşmalı olan Akbank’ın da 33 şubesi bulunduğunu bildirdi.   

“MÜŞTERİ ODAKLILIK TEMEL STRATEJİMİZ”

Temel stratejilerinin en önemlisinden birinin müşteri odaklılık olduğunu söyleyen Dinçer, “Müşteri odaklılık tüm şirketlerin olmaya çalıştığı ama başarı oranların farklı olduğu bir durum. Önümüzdeki dönemde sigortacılık alanında müşteriyi en iyi tanıyan, anlayan, mevcut ürün ve hizmetlerini bu doğrultuda kişiselleştirebilen ve kurumsal stratejinin merkezine müşteriyi konumlandırarak çalışmalarına yön veren firmalar başarılı olacak. Biz de müşterilerimizin ihtiyaçları ve risk perspektifi ekseninde tanıma önceliğiyle hareket ediyoruz. Müşterilerimizi merkeze alarak iş süreçlerimizi sürekli geliştiriyoruz” diye konuştu.

“SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ 37 MİLYAR LİRA”

Aksigorta olarak hayat dışı sigorta alanında faaliyet gösterdiklerine işaret eden Dinçer, bu sektörün Türkiye’deki büyüklüğünün 37 milyar Lira olduğunu bildirdi. Milli gelire oranla bunun yüzde 1.2’ye denk geldiğini belirterek gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında bunun oldukça düşük bir oran olduğunu söyleyen Dinçer, “Türkiye’de sigorta sektörü olması gereken yerde değil ama hızla gelişiyor. Son 5-10 yıllık rakamlara bakıldığı zaman ortalama milli gelirin yüzde 50 üzerinde büyüyor. Eskiden kurumsal işlerde ağırlık vardı. Şimdi daha fazla bireysele doğru kayıyor. Türkiye zenginleştikçe bireylerin mal varlığı oluşmaya başlıyor. Hem mal varlığı oluşuyor hem de bilinç artıyor. Son yıllarda bireyselde daha hızlı bir büyüme oluyor. Yüksek rekabetin yaşandığı bir sektör. 38 firma faaliyet gösteriyor ama Aksigorta’nın yeri özeldir. 56 yıldır bu sektörde” ifadelerini kullandı.

“ANTALYA’DA HER İKİ EVDEN BİRİ DASK’LI”

Türkiye’deki ve Antalya’daki sigortalılık oranlarıyla ilgili bilgi veren Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ise, Antalya’da her dört otomobilden ve kamyonetten birinin kasko, her iki evden birinin de DASK güvencesinde olduğunu söyledi. Türkiye’de DASK’lı konut oranının yüzde 49, kaskolu araç oranının ise yüzde 27 olduğunu kaydeden Gülen, Antalya’da kasko güvencesi altındaki araç sayısının düşük olduğuna dikkat çekti. Gülen, sigorta sektöründe toplam primin yüzde 65-70’inin hasar olarak ödendiğini, bu oranın trafik sigortasında yaklaşık yüzde 100 olduğunu açıkladı.

“BÖLGEDE KASKO VE TRAFİK SİGORTALARI TERCİH EDİLİYOR”

Bölgede sigortacılık potansiyelinin yüksek olduğuna işaret eden Gülen, şunları dile getirdi:

“Antalya, dünyada yerli ve yabancı ziyaretçinin en çok geldiği yerler içerisinde 4. sırada bulunuyor. Golf, su sporları, kayak, dağ ve doğa sporları, mağara ve kongre turizmi gibi aktiviteler için eşsiz olanaklar sunan Antalya sağlık turizmi için de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında. Turizm sektörünün yanı sıra nüfusla aynı oranda büyüyen ihracat, tarım ve yatçılık yatırım yapılan ve yapılabilecek diğer sektörler arasında yer alıyor. İklim koşullarının alternatif enerji üretimine uygunluğu da ayrıca önemli bir diğer özellik olarak dikkat çekiyor. Akdeniz ve Güney Ege Bölgesi’nde tercih edilen ürünlerin başında kasko ve trafik sigortaları geliyor. Bölgenin ana faaliyet alanlarının turizm ve tarım olmasından dolayı otel paket, yabancı sağlık, konut, tekne, TARSİM ve son zamanlarda su sporları alanında sigorta poliçeleri yoğun talep görüyor.”

“ANTALYA’NIN EN BÜYÜK RİSKİ SEL VE FIRTINA”

Bölgenin risklerine de değinen Gülen, sözlerine şöyle devam etti:

“Sigortacılık riski olarak bakıldığında Antalya’nın en büyük riski sel ve fırtına olarak sıralanabilir. Dolu bölgenin eskiden beri gelen afeti. Genel risk bölge hinterlandının kıyı şehirlerinden oluşması ve ekonomik olarak turizme endeksli bir yapının oluşmasıdır. Turizmin istenen seviyede gitmemesi ekonomik olarak tüm sektörleri olumsuz etkiliyor. Akdeniz ve Güney Ege Bölgesi’nde toplamda 119 bin poliçe ile 27 milyar TL riski güvence altına alıyoruz.”

“ANTALYA’DA 50 BİN POLİÇEYE 14 MİLYAR LİRA GÜVENCE”

Antalya’nın 2018 yılı büyümesinin en önemli ayaklarından birisi olduğunu vurgulayan bireysel müşterilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Tezbaşaran ise, 5 yıldızlı 500’den fazla otelden 58 tanesinin kendileri tarafından sigortalı olduğunu bildirdi. Antalya’da 50 bin tane poliçeye sahip olduklarını kaydeden Tezbaşaran, bu poliçelere karşılık 14 milyar Türk Lirası güvence verdiklerini dile getirdi. Tezbaşaran, Antalya’nın bölgenin güvence oranının yarısına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

“ÖNCÜ ŞİRKETLERDEN OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Son dönemlerde risklerin değişmeye başladığına işaret eden kurumsal müşterilerden sorumlusu Genel Müdür Yardımcısı Fahri Altıngöz de, “İklim değişikliğiyle ilgili risklerle daha çok karşılaşmaya başladık. Bu dünya genelinde böyle. Güçlü sigorta pazarının oluşması son derece önemli. Bu açıdan Aksigorta, öncü şirketlerden olmaya devam edecek” dedi.

“SİBER RİSK 2’NCİ SIRAYA YERLEŞTİ”

Dünyadaki risk sıralamasının değiştiğine de işaret eden Altıngöz, 2 yıl önce ilk 10 içerisinde daha farklı riskler varken hiç listede olmayan siber riskin 2’nci sıraya geldiğini bildirdi. Siber saldırıların hem bireysel hem de kurumsal olarak arttığını kaydeden Altıngöz, bunlarla ilgili yeni ürünler gerçekleştirdiklerini söyledi.

“BÖLGEDE BEŞİNCİYİZ”

 Antalya’nın 2018 yılında büyüme sağlayacakları illerden birisi olduğunu vurgulayan Akdeniz ve Güney Ege Bölge Müdürü Ender Yarar da, “Bireyselde, otel ve organize sanayide olmayı planlıyoruz. Yeni acentelerle gücümüze güç katacağız. 38 sigorta şirketinin bölge sıralamasına baktığımızda 5’nci sıradayız. Hedefimiz birinci olan rakibin üzerine çıkmak. 2018 yılında Antalya’da en fazla üretim yapan şirketlerden birisi olacağız” diye konuştu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 11085 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim