Bugün 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2496.161
    %0.03
  • Dolar
    32.4971
    %0.13
  • Euro
    34.5977
    %-0.09
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Suriyeli anneden oğluna ikinci hayat
12 Ağustos 2017 Cumartesi 12:03

Suriyeli anneden oğluna ikinci hayat

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde bağışladığı böbreğiyle oğlu 23 yaşındaki Abdullah Dehal'a ikinci kez can veren Suriyeli anne 42 yaşındaki...

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde bağışladığı böbreğiyle oğlu 23 yaşındaki Abdullah Dehal'a ikinci kez can veren Suriyeli anne 42 yaşındaki Hend Alrajab, "10 çocuğum var, onlar için organlarımı, gerekirse ruhumu bile veririm" dedi.

Suriye'nin Humus kentinden oturan 10 çocuk annesi Hend Alrajab, 4 yıl önce sefere çıkan TIR şoförü eşi 54 yaşındaki Muhammed Dehal'dan bir daha haber alamadı. İç savaşın bütün şiddetiyle sürdüğü kentte en büyüğü 23 yaşında olan 10 çocuğuyla hayatta kalma mücadelesi veren Hend Alrajab, eşinin bulunması için çalmadık kapı bırakmadı. Tüm çabalarına rağmen ne eşinden ne de kullandığı TIR'dan haber alan Hend Alrajab, geçen yıl 8 çocuğunu Humus'ta yakınlarına bırakıp 2 oğluyla Hatay'a geldi. Türkiye'de yeni bir hayat kurmak, bölünen ailesini toparlama çabası veren Hend Alrajab, en büyük çocuğu Abdullah Dehal'ın böbrek hastası olduğunu öğrendi.

ETİK KURUL KARAR VERDİ

Hatay'da konulan teşhisin ardından 6 ay ilaç tedavis gören Abdullah Dehal, bu tedavi sonuç vermeyince Osmaniye Devlet Hastanesi'nde 6 ay diyaliz tedavisi gördü. Doktorlar, bu süre içinde böbrekleri iflas eden Dehal'in acilen böbrek nakli olması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine anne Hend Alrajab gönüllü verici oldu. AÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne sevk edilen Abdullah Dehal ve annesi Hend Alrajab'a, 10 gün önce geldikleri hastanede tetkikler yapıldı. Etik Kurul'un onay vermesi üzerine Prof. Dr. Bülent Aydınlı ve ekibi tarafından geçen çarşamba günü Hend Alrajab'ta alınan böbrek, oğluna nakledildi.

"GEREKİRSE RUHUMU BİLE VERİRİM"

AÜ Hastanesi Organ Nakil Kliniği'nde tedavisi süren Hend Alrajab, oğlunun daha iyi bir yaşam sürmesi için tereddüt etmeden böbreğini bağışladığını söyledi. Oğlunun daha iyi bir hayat sürmesini istediğini anlatan Hend Alrajab, "Çünkü onu evimin babası olarak görüyorum. Sürekli diyalize mahkum kalmasına gönlüm razı gelmedi. 10 çocuğum var, onlar için organlarımı, gerekirse ruhumu bile veririm" dedi.

"ÇOCUKLARIMA CANIM FEDA"

Eşini 4 yıldır görmediğini en kısa sürede ona kavuşmak istediğini de anlatan Hend Alrajab, "Eşimi ve Humus'ta bıraktığım 8 çocuğumu çok özledim. İnşallah en kısa zamanda onlara kavuşurum. Kalbimi isteseler kalbimi, gözümü isteseler gözümü, ruhum, her şeyim onlara feda olsun" diye konuştu.

FUTBOL HAYATI BİTTİ

Babası gibi TIR şoförü olduğunu, Humus'ta bir futbol takımında oynadığını da belirten Abdullah Dehal ise annesinin böbreğini bağışlayarak kendisine ikinci kez can verdiğini söyledi. Dehal, "Annem beni diyalizden kurtardı. Genç yaşımda diyalize mahkum olmadığım için anneme minnet duyuyorum" dedi.

TÜRKİYE'DE ÇALIŞACAKTI

Ailesinin rahat yaşamasını sağlamak için Türkiye'ye çalışmaya geldiğini de anlatan Abdullah Dehal, "Babamın kaybolması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadık. Suriye'de hayat bizim için zordu. Bundan sonra ailem için görevimi yapmaya devam edeceğim. Yaşadıklarımızın hepsi, babamın kaybolması, savaşın başlaması, kardeşlerimi orada bırakmam ve böbrek rahatsızlığı benim için zor. Tüm zorlukları atlattığıma inanıyorum. Bundan sondaki süreci yaşayıp göreceğiz" diye konuştu.

BÖBREK ÜÇ GÜNDE UYUM SAĞLADI

AÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nefroloji Uzmanı Dr. Vural Taner Yılmaz ise operasyonun başarılı geçtiğini, hasta ve vericinin tedavisinin sürdüğünü söyledi. Hastanın 3 günde böbrek fonksiyonlarının neredeyse normale döndüğünü kaydeden Dr. Yılmaz, "Herhangi bir sıkıntımız yok. Alıcı ve vericinin herhangi bir sağlık sorunu yok. Birkaç gün içinde taburcu etmeyi planlıyoruz" dedi.

Türkiye'de organ nakli operasyonlarının çok başarılı yapıldığını kaydeden Dr. Yılmaz, pek çok yabancının kendilerini tercih ettiğini söyledi. Özellikle bu konuda devletin de ciddi destekleri olduğunu vurgulayan Dr. Vural Taner Yılmaz, "Vatandaşlarımıza olduğu gibi yabancılara, özellikle de ciddi mağduriyet yaşayan Suriyeli sığınmacılara destek sağlıyor. Suriyeli sığınmacılar tüm SGK hizmetlerini alıyor. Bu desteğin insanlık adına büyük bir hizmet olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI 

Suriyeli anneden oğluna ikinci hayat

Bu haber toplam 404 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim